Ai vrea sa te muti la casa ta si sa poti locui oriunde cu 16.000 de euro? Descopera casele ieftine si mobile facute in Romania!

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 00:44
42187 citiri
Ai vrea sa te muti la casa ta si sa poti locui oriunde cu 16.000 de euro? Descopera casele ieftine si mobile facute in Romania!

Viata fara credite pana la adanci batraneti este posibila si este un fenomen ce ia amploare in Romania. Este vorba de iubitorii de libertate, care au ales sa locuiasca in case mobile, mici si ecologice, ce pot fi independente de energie, apa sau canalizare.

Botond Szakacs este cel care, alaturi de familia lui, a dat tonul acestui nou stil de viata in Romania. El construieste case din lemn pe care le aseaza pe un trailer omologat, iar fericitul posesor se poate plimba in voie, ori de cate ori simte nevoia de a evada.

Cea mai ieftina casuta costa 16.000 de euro, pret care include trailerul, structura casutei, finisajele, geamurile si usa, peretii completi, acoperisul, izolatia si instalatia electrica.

La modelul de baza se adauga mobilierul, instalatiile sanitare, sisteme de ventilatie si multe alte optiuni, iar preturile pot urca pana unde te tin buzunarele.

Cu toate acestea, majoritatea caselor construite de Botond costa in jur de 25.000 de euro. Si tot mai multi romani se arata interesati de munca celor doi soti, ceea ce le da curaj sa priveasca spre un viitor international pe aceasta piata.

"Dorim sa devenim un producator de case mobile cu renume si dorim ca prin calitatea muncii pe care o prestam sa aducem renume atat pentru Transilvania cat si pentru Romania. De asemenea, vrem sa schimbam aceasta stereotipie despre Romania, ca la noi nu se poate face un produs de calitate", spune Botond Szakacs, intr-un interviu acordat Business24.

Pentru inceput, va rugam sa ne spuneti mai multe despre dumneavoastra si activitatea dvs. profesionala.

Si eu si sotia mea suntem ingineri si lucram in domeniul constructiillor de aproape 10 ani, facem proiectare si urmarim constructiile noastre, mergem pe santiere si suntem implicati atat in proiectare cat si in executie.

Si in familia noastra, socrul meu este constructor - dulgher, tatal meu lucreaza in constructii la aprovizionari si pe parcurs am lucrat si eu in constructii in strainatate. In timpul facultatii am facut mai multe lucrari de renovare. Ne place si ne simtim acasa in constructii.

Cand si cum s-a nascut ideea de a va face propria casuta mobila?

Terenul pe care petrecem foarte mult timp vara este un teren extravilan si nu puteam construi nimic pe el. Asa am ajuns sa ma gandesc la alte solutii, iar casuta pe roti era una dintre ele. Atunci a fost prima data cand am avut contact cu aceste casute pe roti si am vazut ca sunt destul de scumpe.

Asa am decis sa o construim noi pe un sasiu de masina. Am tot cautat si am gasit o limuzina Lincoln de 7 m, am lungit-o putin pe fiecare parte si am ajuns la un sasiu de 8 m. De aici a pornit ideea.

Conceptul exista de mult in Statele Unite si Australia si s-a nascut din dorinta oamenilor de a fi liberi.

Liberi de credite la banca, liberi avand mai mult timp sa faca ceea ce le place, in loc sa munceasca sa plateasca rate, liberi sa petreaca mai mult timp cu cei dragi si nu numai.

Tiny Living inseamna si un trai minimalist, in care ai grija de resursele pe care le consumi (apa, energie), ai doar obiectele si lucrurile de care ai adevarata nevoie si esti un consumator cumpatat.

Pentru ca si daca ar fi sa cumperi lucruri in plus, nu ai unde sa le pui. Nu ai loc. In SUA exista comunitati de oameni care traiesc in casute pe roti si sunt peste 10.000 de astfel de casute.

De aici pana la a deveni antreprenor a mai fost doar un pas. Spuneti-ne cum s-a nascut si dezvoltat aceasta mica afacere.

Dupa ce am aprofundat lumea casutelor pe roti, ne-am simtit foarte apropiati de idee si ne-a placut mobilitatea pe care o ofera aceste constuctii. Cum nu am gasit nici un producator local care sa se ocupe de aceste casute, dar am intalnit mai multi oameni interesati de aceasta idee, am decis sa facem o pagina web si una de Facebook si sa devenim noi producatori.

Care a fost investitia initiala si cat de repede ati ajuns la break-even?

Prima oara sa vorbim despre investitii. Prima casa pe care am facut-o, cea pe sasiul de limuzina, a devenit o casa fixa pentru ca a devenit prea grea pentru a fi miscata.

Asa ne-am decis sa facem o casa mobila, construita pe un trailer omologat pentru case mobile la care am respectat toate prevederile legislatiei care ii permite sa circule pe drumurile publice: latime, inaltime, greutate.

Aceasta ne-a costat mai mult decat prima noastra casa facuta pe sasiu de Lincoln, pentru ca am folosit alte materiale pentru a nu depasi greutatea. A fost o provocare sa facem instalatiile sanitare pentru a o putea racorda la apa.

Apoi am investit si intr-o masina care sa o poata tracta. Apoi am investit in unelte, mobilier. Asadar investitia initiala se ridica undeva la 50.000-60.000 de euro.

Profitabilitatea atinsa in mai putin de un an nu este sustenabila. Noi din start ne-am gandit la aceasta afacere ca la una care se va construi pe o perioada foarte lunga de timp.

Normal, pana in prezent societatea nu este pe profit, dar avem viziuni mari, o echipa extraordinara, ceea ce a fost foarte important pentru noi si nu ne facem probleme de profitabilitatea societatii pe viitor.

Este Romania un "teren fertil" pentru acest tip de afacere?

Prima noastra vanzare de casa in Romania a venit foarte repede. Intr-adevar nu a fost una mobila, dar avea dimenisunile foarte apropiate de casele pe care le punem pe trailere. Este langa Brasov, intr-un peisaj extraordinar de frumos.

Pornind de aici, pot sa afirm ca am dat si in Romania de oameni care stiu ce reprezinta "tiny living" (trai minimalist - n.red) si care sunt interesati de aceste tipuri de constructii. Am vandut mai multe astfel de casute si in Romania.

Cat costa o astfel de casuta?

Casutele noastre au o valoare cuprinsa intre 16.000 (de euro - n.red.) si... limita superioara este legata de client.

Majoritatea caselor noastre costa in jur de 25.000 euro.

In pretul de baza, care se refera la o casa de 5,5 m este inclus trailerul, structura casutei, finisarile interioare si exterioare, geamurile si usa, peretii completi, acoperisul, izolatia si instalatia electrica.

La aceasta baza mai vine adaugat mobilierul, instalatiile sanitare, echipamentele necesare functionarii casei si la casele mai scumpe adugam niste sisteme de ventilatie foarte eficiente, panouri fotovoltaice, sisteme de filtrare a apei, toaleta compost.

Numele pe care l-ati ales, Eco Tiny House, vorbeste despre o casuta mica, prietenoasa cu mediul inconjurator. Vorbim, asadar, despre o casa independenta energetic?

Asa este. Asa cum reiese si din numele companiei, dorim ca aceste casute sa fie cat mai ecologice si prietenoase cu mediul.

Desigur, ele pot fi independente de energie, apa, canalizare datorita panourilor solare, a toaletelor compost si a sistemelor de filtrare a apei gri.

Cum arata casuta Eco Tiny House? Poate fi asezata oriunde?

Va invitam pe pagina noastra web www.ecotiny.house sa vedeti modelele realizate de noi. Prima calitate a casutelor noastre este mobilitatea.

Ele au calatorit mii de kilometri deja si este extraordinara senzatia cand pornesti la drum cu o astfel de casuta si te poti opri oriunde, te poti odihni, gati si porni iara.

Pe viitor, vrem sa dam posibilitatea doritorilor sa testeze acest concept si sa locuiasca intr-o astfel de casuta mai multe zile.

Care sunt elementele absolut necesare pentru a "ancora" micuta casuta intr-un loc?

In momentul de fata, in Romania, nu avem restrictii legate de casele mobile. Se poate aseza oriunde. Si speram sa ramana lucrurile asa.

In Franta sau Austria, de exemplu, exista anumite restrictii legate de traitul intr-un spatiu mai mic decat permite legea.

In momentul in care casa este parcata, i se fixeaza cele patru picioare care stabilizeaza casa in timpul parcarii. Ea se pune la boloboc pentru a asigura buna inchidere/deschidere a usii, geamurilor.

Cum arata iarna, la munte, viata intr-o astfel de casuta?

Casutele mobile sunt izolate la fel de bine ca si o casa traditionala de lemn, cu 10 cm de vata bazaltica in pereti si podea si 15 cm in acoperis.

Folosim si izolatia ecologica, canepa sau lana de oaie iar datorita faptului ca spatiul in aceste casute este mic, ele se si incalzesc repede iar confortul termic ideal este asigurat.

Se incalzesc cu calorifere electrice sau pe gaz, sau sobite de lemn. Am instalat si panouri cu infrarosu care dau o incalzire mai profunda.

Comparativ cu rulotele, izolatia intr-o casuta mobila este de cateva ori mai buna. De aceea se poate locui fara probleme si iarna in ele.

Cate casute ati realizat pana acum?

In momentul acesta, avem in atelier a 11-a casa mobila in executie.

Aveti deja alte solicitari pentru anul urmator?

Da. Avem colaboratori in diferite tari din Europa si lucram sa avem o continuitate.

Va dedicati exclusiv acestui business sau mai aveti si alte proiecte in paralel?

Suntem pe cale sa ne dedicam exclusiv acestei afaceri. Am renuntat in timp la numeroase solicitari de proiectare din domeniul nostru si dorim ca aceasta afacere sa fie singura noastra afacere si cea mai buna.

Ce planuri de business aveti pentru viitor?

Planurile noastre pe viitor sunt mari si foarte mari. Dorim sa devenim un producator de case mobile cu renume si dorim ca prin calitatea muncii pe care o prestam sa aducem renume atat pentru Transilvania cat si pentru Romania. De asemenea, vrem sa schimbam aceasta stereotipie despre Romania, ca la noi nu se poate face un produs de calitate

Inca o misiune pe care ne-am propus-o cu echipa noastra este de a educa oamenii ca nu trebuie sa isi construiasca o casa gigantica, greu de intretinut in timp, ci pot trai mai aproape de natura.

Si pot folosi resurse din vecinatatea lor.

Sa nu trimitem bustenii romanesti in strainatate, pentru ca apoi sa cumparam materialul finit de la furnizori straini, ci sa ne folosim direct de resursele minunate pe care le avem si asa ne apropiem si de materiale de calitate. Noi incercam sa facem asta cumparand de la mici producatori locali, nu mari retaileri.

De asemenea, ne dorim sa educam in ceea ce priveste folosirea sustenabila a resurselor, de refolosirea materialelor, de utilizarea materialelor ecologice si de grija pentru natura.

Am si lansat un proiect de impadurire.

Societatea noastra planteaza 10 copaci dupa fiecare casuta vanduta si vom organiza o actiune de plantare masiva in judetul Harghita, in martie 2018. In parteneriat cu Ocolul Silvic, primariile, scolille si gradinitele, vom planta 50.000 de pomi.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Eco Tiny House, #case pe roti , #Afaceri in Romania