Cum ar putea profita Romania de pe urma crizei din Grecia

Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
2804 citiri
Cum ar putea profita Romania de pe urma crizei din Grecia
Foto: Pixabay

Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.

In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.

Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.

Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.

O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.

"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat de vorba cu mai multi investitori greci, in cadrul unei analize privind potentialul investitional elen in Romania.

Potrivit datelor centralizate de KeysFin de la Registrul Comertului, business-ul cu pedigree elen din Romania a crescut sensibil in ultimii patru ani.

Din 2010 si pana in 2014, numarul firmelor cu actionariat majoritar grec a crescut de la 832 la 1020 companii (875 in 2011, 963 in 2012, 989 in 2013), iar cifra de afaceri a avansat de la 202, 6 milioane euro in 2010 la 265 milioane euro in 2014 (237 mil.euro in 2011, 247,5 mil.euro in 2012, 255 mil. euro in 2013). Calculele nu iau in calcul segmentul bancar, acolo unde investitorii greci au o influenta semnificativa, si care sunt reglementate de BNR.

"Evolutia business-urilor elene in Romania nu surprinde prin amploarea acestora, cat mai ales prin trendul pozitiv, ce a sfidat criza de la noi, si prin diversitatea domeniilor de activitate", afirma economistii KeysFin.

Statistica arata, astfel, ca cele mai multe afaceri deschise de greci in Romania au fost inregistrate in domeniul comertului, numarul acestora crescand de la 206 in 2010 la 276 in 2014.

In topul domeniilor de interes pentru greci se mai situeaza sectorul imobiliar si constructiile, cu peste 300 de companii inregistrate in 2014, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, industria prelucratoare, agricultura, silvicultura si pescuit, transport si depozitare si hoteluri-restaurante.

Cea mai profitabila afacere cu pedigree elen a fost, in ultimii patru ani, firma HOTELAIR SRL, specializata in servicii turistice, care a inregistrat in 2014 un business de 19 mil. euro, in crestere cu peste 8 milioane de euro fata de 2010.

In clasamentul celor mai profitabile 10 firme grecesti din Romania urmeaza FATROM Aditivi Furajeri SRL, BestFood Production, Sante International SRL, Imedica SA, Primo Prod SRL, Rohel Trans International SRL, DABLEROM SRL, MINCO IMPEX SRL si BSB Fashion SA.

"Cele mai multe afaceri din top 10 sunt in sectorul comertului, turism, industria prelucratoare si transport si depozitare, dovada ca afacerile lor sunt in general de import-export. Aduc marfuri din Occident in Romania, adaosul comercial asigurandu-le profituri importante", au explicat analistii.

"Sumele derulate de oamenii de afaceri greci par a fi mici, insa sa nu uitam ca acestea reprezinta companiile inregistrate de Registrul Comertului si ca exista foarte multe firme care activeaza sub forma de off-shore-uri", precizeaza cei de la KeysFin.

Ce afaceri cauta grecii in Romania

Exodul capitalului elen inspre alte tari, inclusiv catre Romania, a inceput deja, spun analistii KeysFin, care sustin ca primele vizate au fost companiile cu afaceri deja in derulare in tara noastra.

"Din discutiile cu investitorii eleni a rezultat ca multi dintre ei au primit propuneri de parteneriate, de infuzii de capital, de extinderi ale afacerilor din partea unor parteneri de afaceri traditionali din Grecia. Investitori care, pe fondul blocajului financiar urias generat de inchiderea bancilor, si-au reorientat liniile de capital catre destinatii mai sigure, iar Romania are o imagine excelenta din acest punct de vedere, mai ales in sectorul agricol", spun economistii.

Dincolo de agricultura si retail (domeniu considerat a avea un potential ridicat in contextul masurilor fiscale din ultima vreme si apetitului romanilor pentru shopping), investitorii greci sunt interesati de sectorul constructiilor, cu focus direct pe dezvoltarile imobiliare, acolo unde deja sunt prezenti in cateva zeci de companii.

"Dezvoltarea de complexuri rezidentiale si de business reprezinta un sector care in Romania are un potential semnificativ, gratie preturilor reduse ale terenurilor si materialelor de constructii. In plus cererea pe aceste segmente este inca optima, mai ales in zona marilor aglomerari urbane", explica analistii.

Potrivit acestora, un alt domeniu in care investitiile elene isi fac deja simtita prezenta este cel turistic, banii grecilor fiind investiti in diverse afaceri de pe litoral si zona montana.

Din datele statistice pe ultimii 4 ani si luand in calcul evolutia dificila a economiei elene in contextul constrangerilor impuse de noul acord de finantare, KeysFin estimeaza ca 2015 ar putea fi anul cu cele mai mari investitii elene in Romania, acestea urmand sa depaseasca, ca cifra de afaceri, pragul de 400 milioane de euro.

"Potential exista, de exemplu, si in sectorul IT acolo unde ne asteptam ca masurile fiscale din Grecia sa determine multi investitori sa se reorienteze catre piata romaneasca. De mare importanta in a atrage capitalul elen va fi modul in care autoritatile romane vor trata investitorii in general.

Adoptarea noului Cod Fiscal este un pas inainte, insa, pe termen mediu si lung, fara o dezvoltare sensibila a infrastructurii (autostrazi, cale ferata etc.), banii vor lua calea altor tari din regiune. Avem avantajul apanajului la UE, al portului Constanta, al Dunarii navigabile, insa toate aceste atuuri pot fi anulate de absenta unei retele de transport optime", mai considera analistii.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Informatiile prezentate in acest material trebuie privite ca unele orientative, tinand cont de faptul ca exista firme care revin cu corectii asupra declaratiilor fiscale.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza grecia, #greci afaceri Romania , #Afaceri in Romania