Miliardari romani, sub sceptrul executarilor silite

Luni, 13 Mai 2013, ora 09:31
4311 citiri
Miliardari romani, sub sceptrul executarilor silite
Miliardarii romani care au pierdut bani grei din cauza executarilor silite

O strategie deficitara, decizii eronate sau investitii realizate in momente nefavorabile sunt doar cateva dintre problemele care au dus la prabusirea unor "imperii financiare", construite de oameni de afaceri romani precum Dinu Patriciu, George Copos sau Irinel Columbeanu. Miliardarii se confrunta acum cu executari silite, dosare in instante si divorturi rasunatoare.

Considerati o data printre cei mai bogati romani, oamenii de afaceri sunt obligati sa constate cum afacerile lor sunt pe cale de disparitie. Dinu Patriciu a fost vizitat, vineri, de portareii trimisi de apropiati: fiul sau vitreg, Andrei Stefan, si un fost partener de afaceri. Duminica, George Copos se arata indurerat de situatia clubului de fotbal Rapid.

Cei doi nu sunt singurii miliardari romani care nu au avut succes in ultima vreme. Irinel Columbeanu a fost executat silit pentru ca nu a mai putut achita un credit, George Padure s-a retras din afacerile cu electrocasnice si mobilier, iar Remus Truica, un personaj controversat, care a lansat TotalNet in 1999, a intrat in anonimat.

Dinu Patriciu s-a insanatosit, afacerile raman sub perfuzii

Omul de afaceri Dinu Patriciu este amenintat cu executarea silita pentru suma de 80.000 de euro, dupa ce a pierdut procesul cu fostii sai angajati in functii de conducere la Adevarul Holding: fiul sau vitreg, Andrei Stefan (director general adjunct), Peter Imre (director general) si Adrian Vasile (director financiar).

Cei trei fosti angajati ai lui Patriciu au castigat procesul imptriva acestuia si solicita remunerarea unor servicii pe care le-ar fi prestat in timpul in care au fost angajati. Executorii judecatoresti, insotiti de politie, au intrat, vineri dimineata, in resedinta lui Dinu Patriciu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a revenit in Romania, dupa ce la finalul anului trecut a suferit o operatie de transplant de ficat. Falimentul Mic.ro, insolventa Adevarul, vanzarea unor cladiri de birouri din portofoliul imobiliar, executarea silita din partea Raiffeisen Bank sau procesul de divort sunt doar cateva dintre necazurile care s-au abatut asupra lui Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu, executat silit

Imobilul de birouri Evo Center One din Pipera detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu este scos la vanzare prin licitatie publica, la un pret de pornire de 1,45 milioane de euro. Miliardarul, prezent de mai multe ori pe prima pozitie in topul celor mai instariti romani si considerat unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Europa de Est, risca sa piarda jumatate din avere, in urma divortului.

Dana Patriciu solicita un miliarde de euro, in urma partajulul, argumentand ca sotul sau, "pe fondul unor relatii extraconjugale si al unei stari de sanatate precare, a instrainat bunuri comune si a garantat obligatiii asumate scriptic in favoarea celei cu care are o relatie extraconjugala".

Irinel Columbeanu, executat silit pentru 170.000 de euro

Omul de afaceri Irinel Columbeanu nu a reusit sa isi platesca un credit, asa ca banca a luat masuri, iar miliardarul risca sa piarda 170.000 de metri patrati de teren. Afaceristul ar fi ajuns in aceasta situatie dupa ce nu a putut sa isi achite un credit, iar banca a scos la vanzare 17 hectare de teren, potrivit Antena3.

Este vorba despre mai multe proprietati ale lui Irinel Columbeanu, aflate in apropiere de Drumul National 1. Cu toate acestea, omul de afaceri a declarat ca nu stie nimic despre actiunea bancilor.

Irinel Columbeanu spune ca nu stie de executarile silite

Columbeanu a mai fost executat silit si anul trecut, cand 56 de terenuri din comuna Ciolpani, judetul Ilfov, au fost scoase la vanzare prin licitatie. Terenurile au fost achizitionate de Irinel Columbeanu intre 2002 si 2005, si au suprafete cuprinse intre 900 si 10.000 de metri patrati. Columbeanu a fost executat silit de Marfin Bank. In aceeasi situatie se afla si debitorul Turbocim SRL (fosta SC Construct Materia Columbeanu SRL).

George Padure, executat silit de Bank of Cyprus

George Padure, patronul GEPA Electro Center si fost primar, s-a retras in afaceri imobiliare in 2007. In 2011, era amenintat cu executarea silita. Cel care a inventat sloganul TV "Un pic mai bine pentru Dumneavoastra", celebru dupa Revolutie, datorita caruia si-a promovat firma, risca si isi piarda casa, ca urmare a executarii silite cerute de Bank of Cyprus. Acesta este dator la institutia bancara suma de 14 milioane de euro, luata in ianuarie 2008 sub forma unui credit de firma omului de afaceri.

George Padure isi scrie memoriile si s-a retras din afacerile cu electronice

Banii urmau sa fie investiti in proiectul rezidential Sigma, estimat, pe atunci, la o valoare de 200 de milioane de euro. Venirea crizei a facut insa ca proiectul sa nu se mai realizeze si cum Sigma Project Development, firma lui George Padure, a dat faliment la sfarsitul anului 2009, institutia creditoare si-a indreptat atentia asupra omului de afaceri in persoana pentru recuperarea prejudiciului.

George Copos regreta situatia dramatica a Rapidului

Rapidul nu a primit licenta pentru Liga 1 si va fi retrogradata administrativ in divizia secunda, din cauza problemelor financiare pe care le are clubul. George Copos, actionarul majoritar al clubului, a spus pe 9 mai, cand a iesit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost audiat in dosarul transferurilor, ca din cauza acestui proces a pierdut "sute de milioane de euro".

"Tot acest circ dauneaza mediului de afaceri din Romania. Eu am pierdut sute de milioane de euro in acesti sapte ani din cauza acestui circ care se face", a afirmat Copos.

Patronul Rapidului spune ca a pierdut sute de milioane de euro

Dupa ce magistratii au decis sa il achite, pe 3 aprilie 2012, in Dosarul Transferurilor, pe omul de afaceri, procurorii DNA au contestat hotararea.

Curtea de Apel Bucuresti, in noiembrie anul trecut, i-a condamnat pe toti cei opt oameni de fotbal la pedepse cu inchisoarea, cu suspendare sau cu executare. In dosar, pe langa George Copos, au mai fost anchetati Jean Padureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu, in dosarul transferurilor de jucatori.

"In cei 7 ani de cand incerc sa demonstrez in instanta ca acuzatiile care imi sunt aduse sunt neintemeiate, societatile din Holdingul ANA au pierdut cam 100.000.000 euro anual din cifra de afaceri, adica vreo 700.000.000 euro in total.

La aceste sume noi am fi platit circa 350.000.000 euro taxe si impozite la bugetele statului. Nu a mai fost cazul - reducandu-se volumul afacerilor s-a redus corespunzator si cuantumul taxelor si impozitelor platite. Statul a pierdut sumele cu pricina", a precizat George Copos, pe blogul personal.

Remus Truica risca sa piarda palatul de la Snagov

Omul de afaceri Remus Truica risca sa ramana fara palatul de la Snagov, din cauza unei datorii de trei milioane de euro la banca. Truica a contractat in vara anului 2008 un credit in valoare de trei milioane de euro, dar nu a platit datoria la banca si a ajuns sa fie dat in judecata de BRD.

Afaceristul a garantat imprumutul cu domeniul de la Snagov pe care acum risca sa il piarda, in urma executarii silite. Miliardarul se afla intr-un divort care a fost mediatizat din 2011, cand relatia sa extraconjugala cu celebra cantareata Patricia Kaas a fost facuta publica de cantareata.

Succesul lui Remus Truica in afaceri, datorat lui Adrian Nastase

Modalitatile prin care miliardarul a facut primul milion de euro sunt controversate si sunt mentionate, de catre Romania Libera, legaturile afaceristului cu premierul Adrian Nastase.

Firma TotalNet a miliardarului a cunoscut o crestere a cifrei de afaceri spectaculoasa in doar doi ani, bunastare care a coincis cu venirea la guvernare a PDSR.

La inceputul anilor 2000, printre clientii firmei se numarau: Ministerul Finantelor Publice, Televiziunea Romana, PETROM si Guvernul Romaniei. In 2001 si 2002, firma TotalNet a incheiat cu Secretariatul General al Guvernului contracte in valoare de peste 20.000 de euro, pentru furnizarea de servicii de internet.

Dupa obtinerea numeroaselor contracte cu institutii publice, TotalNet a obtinut din partea guvernului condus de Adrian Nastase mentionarea numele sau in Strategia Nationala pentru Implementarea Societatii informationale, document aprobat prin hotarare de guvern in decembrie 2002.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#afaceri dinu patriciu, #afaceri Remus Truica, #afaceri george copos, #afaceri Irinel Columbeanu , #Afaceri in Romania