Ozana Moraru, Equestria: Echitatia nu e doar afacere, e si pentru sufletul meu

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 00:00
7001 citiri
Ozana Moraru, Equestria: Echitatia nu e doar afacere, e si pentru sufletul meu

Caii, la nivel de pasiune, sunt foarte costisitori, recunoaste Ozana Moraru, medic si om de afaceri. Tocmai acest lucru a determinat-o sa adauge o afacere pe langa clinica de oftalmologie pe care o conduce, clubul de echitatie Equestra, cel mai modern din Romania, la ora actuala.

"Pasiunea pentru cai a trebuit transformata in afacere", spune femeia de afaceri, care recunoaste ca ziua sa e impartita in doua: "pana la doua-trei sunt la clinica, dupa aceea merg la clubul de echitatie. (...) Am delegat responsabilitati colaboratorilor mei si acum mi-e mai usor".

Aceasta impartire in doua, insa, nu o vede ca pe un sacrificiu al timpului sau personal: "Pentru mine imi ramane timp. Echitatia nu e doar afacere, e si pentru sufletul meu", spune aceasta.

Aceasta pasiune-afacere aduce, insa, o cifra de afaceri considerabila: 390.000 de lei pentru 2013, pana la 31 august, iar in 2012 cifra sa de afaceri a fost de 670.000 de lei.

Cat a investit in baza ecvestra, cum s-a hotarat sa inceapa aceasta afacere si ce alte beneficii ii aduce faptul ca are propriul spatiu in care sa se antreneze impreuna cu caii sai de suflet, vorbeste doctorul Ozana Moraru, intr-un interviu acordat Business24

Cum s-a nascut aceasta pasiune pentru cai?

Pasiunea mea pentru cai s-a nascut acum 10-11 ani. Nu m-am asteptat sa devina o pasiune atat de mare. Am avut un pacient care a venit la consultatie si, cand sa plece, am vazut ca are o insigna cu un cap de cal pe reverul hainei. Si l-am intrebat: "Dar simbolul acesta ce reprezinta?". Mi-a spus ca dumnealui a fost colonel in Cavaleria Romana. I-am spus ca as vrea si eu sa iau niste lectii de echitatie si el mi-a recomandat, la vremea aceea, un club.

Acolo am luat primele lectii de echitatie, cu intrerupere. Nu pot sa zic ca am fost extrem de incantata, nu erau nici conditii grozave. Dupa un an am revenit la acele lectii si pana la urma, nefiind multumita, am fost sfatuita sa-mi cumpar primul meu cal. Odata cu primul meu cal a inceput pasiunea, am inceput sa fac si progrese si chiar sa partiicp la concursuri de amatori.

Cat ati investit in aceasta pasiune?

Ca incepator, la inceput platesti lectiile de echitatie, in functie de cate practici. Apoi mi-am cumparat un cal. Un cal pentru un amator este intre 5.000 si 10.000 de euro. Asta, insa, e o investitie cu bataie lunga.

Dupa aceea te costa si intretinerea lunara, care, pe vremea aia era 200-250 de euro. Apoi 300-250 de euro, au tot crescut preturile. Mi-e greu sa fac o suma, dar cam astea ar fi investitiile lunare pentru cineva care are un cal.

Bineinteles ca am investit mult mai mult pentru la cativa ani au urmat alti doi cai de competitie, mult mai scumpi de data asta, si o colaborare cu un sportiv de performanta care urma sa antreneze acesti cai si sa-i duca la competitii. Sigur ca investitia din partea mea a fost mult mai mare.

Investitiile au culminat cu investitia in baza ecvestra pe care am inceput-o in 2008 si pe care am finalizat-o in 2010.

De unde a pornit ideea de a investi la scara mare, intr-o baza ecvestra?

Am vazut ca in diverse cluburi din jurul Bucurestiului, unde puteam eu sa imi tin caii in pensiune, sa-i antrenez si sa ma antrenez si pe mine ca sportiv amator, nu aveam conditii bune, era mult sub asteptari si nici nu era nicio perspectiva ca se vor imbunatati, si atunci am decis sa-mi fac locul meu propriu.

Initial acesta a fost conceput ca un loc mic, cu 10-12 boxe pentru caii mei si ai prietenilor mei, indragostiti si ei de cai.

Dar pentru ca investitia in infrastructura initiala era destul de mare, pana la urma am spus "nu, o sa facem un club mai mare, sa ne acoperim o parte din cheltuieli tinand cai in pensiune ai altor proprietari si chiar organizand concursuri".

Intr-un final a ajuns cea mai mare si mai moderna baza ecvestra din tara pentru ca ne-am ambitionat sa facem tot mai multe investitii.

Care a fost investitia initiala si cat ati mai investit pe parcurs?

Investitia in baza ecvestra patru milioane si ceva de euro. A fost o investitie mare. Dupa un an am inceput abia sa imi acopar cheltuielile cu salariatii, curentul, apa, impozit... Sunt foarte multi bani care se duc si pe care poate nici nu i-am luat in calcul initial.

Dupa infiintarea, in 2010, a bazei ecvestre si inceperea activitatii am mai investit, pana acum, 320.000 de euro.

Pe ce spatiu se intinde baza ecvestra si cati cai aveti acum?

Clubul nostru se intinde pe doua hectare si jumatate si are 24 de cai acum, dar in baza hipica toate cele 50 de boxe sunt ocupate, restul boxelor fiind ocupate cu caii altor proprietari.

De intretinerea lor se ocupa 15 angajati. Sunt sportivi, ingrijitori, administrator, sofer specializat in transportul de animale, contabil si asa mai departe.

Ce cifra de afaceri ati inregistrat in ultimul an?

In 2013, pana la data de 31 august, clubul Equestria a inregistrat o cifra de afaceri de 390.000 de lei, asta dupa ce in 2012 cifra de afaceri a fost de 670.000 de lei.

Ce planuri aveti, in continuare, pentru clubul de echitatie?

Avem in plan extinderea bazei ecvestre ca suprafata si, de asemenea, ne dorim sa achizitionam cai de scoala si de cai tineri in vederea pregatirii lor pentru pentru performante. Estimam ca investitia va fi undeva la 150.000 - 200.000 de euro, in functie de datele pietei.

Cum faceti fata celor doua afaceri conduse in paralel, clinica de oftalmologie si baza ecvestra?

Pasiunea pentru cai a trebuit transformata in afacere, pentru ca, altfel, lasata doar la statutul de pasiune, era putin cam paguboasa. M-am gandit sa o transform intr-o afacere - mai schiopatand, asa, la inceput - dar din ce in ce mai bine pusa pe pozitii.

Ziua mea este impartita in doua: pana la doua-trei sunt la clinica, dupa aceea merg la clubul de echitatie. Sigur, acum mi-am format si o echipa de colaboratori si am mai dat mult din sarcinile pe care le aveam si de care ma ocupam singura. Am delegat responsabilitati colaboratorilor mei si acum mi-e mai usor. Sunt multe lucruri pe care le-am invatat din mers.

Va mai ramane timp si pentru dumneavoastra, personal?

Pentru mine imi ramane timp. Echitatia nu e doar afacere, e si pentru sufletul meu.

Ce sfaturi ati avea pentru cei care vor sa va calce pe urme, sa intre intr-o astfel de afacere?

Nu stiu cat de multi vor sa faca o afacere din cai pentru ca e un business greu de dus in Romania. Cel mai important sfat ar fi sa-si aleaga cu mare grija oamenii. Sunt greu de gasit oameni specialisti in acest domeniu in tara noastra, care sa-si doreaca sa traga in aceeasi directie: sa mearga afacerea spre profit. Poate ca sunt oameni priceputi, multi din ei, dar sunt individualisti. Vor sa lucreze pe cont propriu, dar vor sa profite de infrastructura pe care o astfel de afacere poate sa le-o puna la dispozitie.

Eu nu i-am inteles pe alti proprietari de baze ecvestre care pot sa accepte lucrul asta. E de neconceput. Aici mi-a fost cel mai greu. Sa gasesc oameni care sa inteleaga ca intr-adevar fac parte din acest business, ca si pe umerii lor este o responsabilitate, ca au si beneficii dar si obligatii.

Aici mi-a fost cel mai greu dar cred ca sunt pe drumul cel bun, m-am descurcat pana la urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ozana Moraru Equestria, #doctor Ozana Moraru, #pasiune cai profit, #afaceri baza ecvestra , #Afaceri in Romania