Romania Impex SRL: Suntem in topul mondial al rusinii, pentru ca nu ne putem tine oamenii buni in tara

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:19
3887 citiri
Romania Impex SRL: Suntem in topul mondial al rusinii, pentru ca nu ne putem tine oamenii buni in tara
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a retrogradat noua pozitii la usurinta de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei noastre, sustine Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competivitate, intr-un comunicat, citand ultimul raport global "Doing Business 2018" publicat de Banca Mondiala.

"Regresul competitivitatii incepe cu deterioarea educatiei si a mediului de afaceri. 'Beneficiem' de ambele. Din pacate, am intrat in faza pe afaceri", avertizeaza Andreea Paul.

Conform raportului, in prezent, Romania se situeaza pe locul 45 in cea ce priveste usurinta de a derula afaceri, fata de editia precedenta cand s-a aflat pe locul 36, din cele 190 de tari analizate, insa ramane pe primul loc in lume la libertatea comertului international, adica la usurinta de a importa si de a exporta.

"Dar in ceea ce priveste usurinta de a deschide o noua afacere am retrogradat doua pozitii, in prezent tara noastra fiind pe locul 64, fata de locul 62 in editia precedenta. Cel mai mare regres l-am inregistrat in privinta obtinerii permiselor de constructie unde Romania a retrogradat 55 de pozitii fata de editia anterioara, in prezent regasindu-ne pe locul 150, fata de locul 95 in editia precedenta", a mentionat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, accesul la curentul electric este in egala masura o problema nerezolvata, Romania situandu-se pe locul 147 in lume.

"Cred ca nu se intelege prea bine la nivelul decidentilor publici ca viata romanilor ar fi mult mai usoara cu un mediu de afaceri predictibil fiscal, atractiv, favorabil investitiilor, crearii locurilor de munca, favorabil digitalizarii si noilor tehnologii.

Cred ca nu se intelege prea bine ca nu se poate trai bine cu politicianism si populism. Cred ca nu se intelege suficient ca trebuie sa ne pretuim mult mai mult investitorii si concetatenii talentati.

Acest ultim indicator, al capacitatii de a ne retine resursele umane talentate in tara, ar trebui sa ne dea frisoane pentru ca ne asaza in topul rusinii globale, pe locul 132 in lume din 137 de tari analizate in 'Raportul Global al Competitivitatii 2017-2018', publicat de catre Forumul Economic Mondial. Degeaba ne laudam cu romanii talentati dupa ce performeaza in strainatate, daca nu reusim sa capitalizam aceste resurse umane fabuloase in tara", a atras atentia presedintele INACO, Andreea Paul.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#resurse umane Romania, #top competitivitate Romania , #Afaceri in Romania