Matei Pavel: Majoritatea ideilor mele vin din lenea de a munci inutil

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 00:00
6884 citiri
Matei Pavel: Majoritatea ideilor mele vin din lenea de a munci inutil

Matei Pavel este un tanar antreprenor care, la doar 25 de ani, are deja un exit de succes in spate prin cautareduceri.ro si construieste neincetat noi si noi afaceri in online.

Cea mai "de succes" afacere a sa s-a nascut dintr-un tip de lene "care te face sa muncesti mult si cu placere ca in viitorul apropiat sa muncesti mai putin sau deloc pentru acelasi rezultat", spune acesta.

Cea mai recenta afacere este o colaborare cu Android, un proiect care pune la dispozitia utilizatorilor sistemului de operare diverse teme, cu care isi pot personaliza gadgeturile.

"In viata mea nu exista conceptul de 'timp liber' pentru ca asta ar implica un alt fel de timp, pe care mi l-as petrece constrans fiind de ceva sau cineva", sustine antreprenorul.

"Ma simt vinovat cand nu lucrez si de multe ori imi este greu sa accept ca oamenii privesc timpul liber ca un prilej de a sta degeaba, a bea cat mai multe cafele sau a merge la shopping. Timpul e timp si curge foarte repede. Eu prefer sa-l fructific, in loc sa-l pierd", completeaza Matei Pavel.

Despre fiecare afacere pe care a conturat-o, despre conceptia sa asupra timpului liber si pasiunea de a munci transformata in business de succes, dar si despre singura sa pasiune intre 1 si 31 decembrie - Craciunul, vorbeste antrprenorul Matei Pavel, intr-un interviu acordat Business24.

Ati dezvoltat site-uri precum cautareduceri.ro, Konkurs.ro, tragerilasorti.ro si acum androidmakeup.com. Toate s-au transformat in afaceri sau in exit-uri de succes cu profit considerabil...

Ce bine suna! Mi-ar placea sa cred ca am un track record asa bun, dar realitatea nu este chiar atat de spectaculoasa. Da, toate sunt acum afaceri si au profit, dar deocamdata doar Cautareduceri.ro a generat suficient de multi bani incat sa poata fi numit un business cu profit considerabil. Exit-ul din acest business a fost prima confirmare reala a potentialului pe care cred eu ca il am, sa creez ceva cu adevarat "mare".

Konkurs.ro este ceea ce as numi un lifestyle-business, adica ceva ce nu produce, dupa taxe, mai mult de un salariu din care sa poata trai decent o persoana. Exista si un motiv pentru care este doar atat: lipsa de focus. El functioneaza acum pe pilot automat, nu se ocupa nimeni activ de cresterea si monetizarea lui. Chiar recent ma gandeam ca mi-ar placea sa-l vad explodand - doar daca ar prelua altcineva fraiele - pentru ca si pe nisa aparent limitata a concursurilor este foarte mult loc de crestere.

Visul meu in acest moment este sa ies cu proiecte mari pe piata internationala, si pentru asta urmez doua directii:

TrageriLaSorti, dezvoltat impreuna cu Dragos Ganaite, a creat o nisa in Romania si acum o conduce. Nici acest proiect nu este o afacere mare, dar reprezinta ceva foarte valoros: o validare a unui model de business pe care de la inceput planuiam sa-l lansam global. Chiar acum la asta lucram, la RandomWinners.com. Pe piata locala el continua sa creasca si nu ne lasam pana nu "reglementam" toata industria.

Lucram deja cu eMAG, TVR, Lidl, Mediafax Group si multe alte companii foarte cunoscute: Romanian Label, Pada Murre, Top Shop, etc.

AndroidMakeup.com, care inainte de lansarea oficiala va fi redenumit in T-Me Studios, este proiectul cu cel mai mare potential si cea mai rapida crestere dintre businessurile mele curente.

Nisa este personalizarea telefoanelor Android in toate modurile imaginabile si avem o strategie care ma entuziasmeaza foarte, foarte tare. In cateva luni - poate un an - ne vom pozitiona foarte sus in aceasta industrie. Proiectul este deja international si dupa 4-5 luni de munca produce un venit lunar promitator.

Partenerul meu este Laurentiu Balasa, un prieten bun pe care l-am cunoscut in piata de reduceri colective - ne-am intersectat - el fiind cofondatorul unuia dintre cele mai mari site-uri de reduceri cu care colaboram.

Cum s-a nascut ideea pentru cautareduceri.ro, cel mai profitabil dintre business-urile dumneavoastra?

Majoritatea ideilor mele vin din lene. Dar nu genul de lene care te face sa stai in fata televizorului ca o leguma, ci un tip de lene care te face sa muncesti mult si cu placere ca in viitorul apropiat sa muncesti mai putin sau deloc pentru acelasi rezultat. In alte cuvinte, lehamitea de a munci inutil si repetitiv ma face sa caut idei care sa automatizeze si sa optimizeze niste procese pe care stiu sigur ca le voi repeta.

Deloc coincidental, aceasta nevoie de a munci mai putin pentru a indeplini un obiectiv este impartasita de foarte multi oameni si asa ajung ideile mele sa fie afaceri.

Suntem niste rasfatati ai epocii in care ne-am nascut, in care tehnologia face totul mai usor accesibil, mai rapid si de multe ori mai bun. Eu contribui la acest rasfat. Nu sunt insa 100% convins ca asta e un lucru bun pe termen lung pentru omenire.

Care a fost momentul in care v-ati dat seama ca iti doresti sa devii antreprenor?

Nu cred ca mi-am dorit sa fiu antreprenor cat mi-am dorit libertate si independenta. Dintotdeauna presupun.

Imi place sa stiu ca indiferent de ce se intampla in exterior, am puterea interioara dar si skill-urile necesare ca sa imi definesc singur traseul. Antreprenoriatul este pentru mine exprimarea unei atitudini, a unei convingeri ca realitatea este creata de fiecare dintre noi si nu este ceva pre-existent la care trebuie sa ne adaptam.

In prezentul sistem economic si social, asta se numeste antreprenoriat, si tot strict legat de acest context avem concepte conexe care mie mi se par mult mai putin importante in "the big picture": afacere/profit/clienti.

Cei mai tari antreprenori sunt cei care aduc schimbari majore, in bine, atat in vietile lor cat si ale celor din jur. Din acest motiv nu ma entuziasmeaza deloc antreprenorii care deschid restaurante sau creaza o noua colectie de fuste si camasi.

Nu contest valoarea economica a afacerilor lor, ci valoarea intrinseca a acestora, dimensiunea binelui pe care il aduc in viata oamenilor, aportul lor la evolutia societatii si a umanitatii.

Tot din acest motiv nu sunt foarte entuziasmat nici de ce am facut eu pana acum. Incerc ca pe masura ce evoluez ca antreprenor sa creez din ce in ce mai multa valoare "reala" - foarte greu de definit - si sa am un impact global cat mai mare.

Cat ati investit in prima afacere?

Cred ca este cea mai frecventa intrebare care este pusa antreprenorilor. Pe mine ma face sa ma simt ca si cum am gresit grav de tot pentru ca n-am investit prea multi bani - spre deloc - cand am pornit diverse proiecte. Acesta este adevarul - eu investesc timp, foarte mult timp, si incerc ca gasesc oameni cu care sa pot sa ma asociez ca sa facem noi totul pana ce volumul de munca ne depaseste puterile si in acelasi timp justifica o investitie. Imi place sa invat, sa ma educ, si sa fac singur cat mai mult.

Abia acum incep sa fiu depasit de situatie, cu AndroidMakeup, unde sunt atat de multe lucruri de facut incat deja platim trei oameni pentru diferite task-uri. Sper ca asta este un semn ca vom deveni milionari.

Cat ati investit ulterior in site-urile pe care le-ati dezvoltat si ce cifre au generat acestea, pe parcurs?

Cautareduceri.ro a fost primul proiect in care am investit mai mult (aprox. 60.000-70.000 euro pe parcursul unui an) si a generat cam 140.000 euro in anul respectiv.

O mare parte din suma investita am cheltuit-o pe dezvoltarea si premiile unui joc-concurs similar cu Farmville dar aplicat pe piata de reduceri colective. Au scris si cei de la TheNextWeb despre el dar nu sunt convins ca a fost o campanie profitabila. Rezultatele directe au fost dificil de monitorizat.

Stephen Jones managerul general Adulmec declara, dupa achizitia cautareduceri.ro, ca va colabora in continuare cu dumneavoastra. A continuat, intr-adevar, aceasta colaborare?

Planuiam sa lucram impreuna la un motor de cautare de oferte de turism. Dupa vanzare insa, eu am plecat din tara intr-o vacanta prelungita, el s-a intors in Statele Unite si n-am mai apucat sa discutam despre asta.

Am pastrat legatura si ne intelegem in continuare foarte bine, sunt convins ca in viitor vom lucra pe ceva impreuna, doar ca nu stiu exact in ce forma.

Cine este modelul dumneavoastra in materie de antreprenoriat?

Nu sunt un fan al modelelor. Cred ca odata ce declari ca o anumita persoana este modelul tau in antreprenoriat, trebuie sa cunosti dar sa si accepti foarte multe lucruri care au dus la succesul ei.

Spre exemplu, admir ce a realizat Steve Jobs, admir determinarea si viziunea lui, dar din ce am citit despre modul lui de a interactiona cu oamenii, nu sunt deloc un fan. Deci, nu as putea sa-l consider un model, cu tot ce reprezinta el, dar asta nu inseamna ca nu am foarte multe de invatat din povestea lui de succes.

Admir orice forma de succes, atat pe plan personal cat si pe plan de business si vreau sa invat de la cat mai multi oameni, dar pana acum n-am intalnit o persoana pe care sa o pot singulariza ca model.

Printre antreprenorii pe care i-am cunoscut personal si care m-au influentat foarte mult se numara Dorin Boerescu (CEO 2parale) - care a avut un rol activ in evolutia mea, dar si Liviu Dumitrascu (eJobs) de la care am avut ocazia sa "fur" meserie din diverse discutii si povesti.

In acest moment, o influenta pozitiva importanta o are si noul meu partener, Laurentiu Balasa. Imi este foarte usor sa-i numesc pentru ca stiu si foarte exact ce am invatat de la fiecare si ce rol au avut ei in succesul meu de pana acum. Stii cum se zice, ca nu conteaza ce stii, ci pe cine stii! Eu cred ca e important ce stii, dar si de la cine stii.

Ati declarat ca ati iesit din actionariatul cautareduceri.ro pentru ca acesta era deja "un business, nu antreprenoriat". Spuneti-ne mai multe despre aceasta diferenta si ce inseamna pentru dumneavoastra ideea de "antreprenoriat".

Pentru mine "antreprenoriatul" se manifesta cel mai mult in faza de start-up. Daca ma insel, nu ma supar daca nu ma mai considera nimeni antreprenor. Imi place sa inovez, sa gasesc idei care sa schimbe lumea in bine si sa le fac sa se intample.

In aceasta etapa initiala sunt cel mai eficient, productiv, entuziast. Dupa aceasta etapa urmeaza cea de management, la fel de importanta pentru succesul pe termen lung, dar mult mai putin interesanta pentru mine.

Sunt oameni mult mai potriviti si mai bine pregatiti pentru etapa asta, oameni carora eu vreau sa le ofer o baza solida: afaceri profitabile, cu rezultate demonstrate, cu tractiune, dar si cu un potential mult mai mare.

Spuneti-ne cate ceva si despre androidmakeup.com (T-Me). Ce planuri de business ai pentru acest proiect? Care este scopul sau final?

Ca sa nu incalcam trademarkul Android urmeaza sa redenumim proiectul in T-Me (citit Timmy). Site-ul este o platforma prin care designeri din toata lumea pot crea diferite interfete pentru telefoanele bazate pe Android.

Ei au libertate absoluta in ceea ce priveste creatiile lor si nu trebuie sa aiba niciun fel de cunostinte de programare. Noi monetizam aceste interfete (numite teme) prin diferite retele de publicitate si impartim venitul cu fiecare designer in parte.

In paralel, vom lansa in scurt timp si o aplicatie de Android dedicata acestor teme, ca sa asiguram, pe langa productie, si distributia lor catre utilizatori din toata lumea.

Pe termen scurt, le oferim designerilor inca o sursa de venit, independenta de un job dar foarte diferta de freelancing. Aici nu trebuie sa caute clienti sau sa-si limiteze creativitatea in functie de brief-uri.

Pe termen lung vrem sa oferim oricarui dezvoltator de aplicatii de web, de mobil, de TV - sau orice alt tip de dispozitiv se va mai inventa - o solutie de design rapida, eficienta si decenta ca pret.

Mereu ati privit mai departe, spre afaceri la nivel international. De unde vine aceasta ambitie?

Granitele dintre tari, in ce priveste business-urile online, nu reprezinta altceva decat o bariera psihica. Toate proiectele mele de pana acum puteau servi la fel de bine 50 de milioane de oameni, nu doar cateva sute de mii de romani, fara sa fac ceva radical diferit. Nici acum nu stiu de ce nu am lansat CautaReduceri pe .com.

Cu un efort similar unui business online local, oricine se poate adresa intregii lumi, poate influenta mai multe vieti si poate face mult mai multi bani. Vei si cheltui mai multi bani de-a lungul timpului, dar cand tragi linie nu vad cum ai putea iesi mai prost decat in Romania.

Din multe motive este chiar mai usor sa faci business international, strict datorita dimensiunii mult mai mari. Sa presupunem ca ceri cinci dolari pentru a-i compune clientului o strofa de 4 versuri care sa contina numele lui. Sa mai presupunem ca 1 nebun din 1000 ar plati asa ceva.

In Romania ai un potential maxim de 35-40.000 de dolari pentru ca sunt doar 8-9 milioane de oameni pe internet (poate si cifra asta este exagerat de mare, nu sunt sigur). Global, daca ne luam doar dupa numarul de useri activi pe care ii are Facebook, ai un potential de 5.000.000 de dolari. Parca ai vrea sa incerci, nu?

Revenind la intrebare, este o ambitie de bun simt. Mi-as limita potentialul daca nu as incerca sa reusesc sa construiesc proiecte globale. Sunt sigur ca pot si asta inseamna ca am o raspundere sa o si fac. E la fel ca atunci cand ii arati unui om care si-a petrecut ultimii 10 ani stergand podele, ca poate deveni programator, poate castiga de 10 ori mai mult si isi poate creste familia intr-un context mult mai bun. Desigur ca lasa mopul jos, cu exceptia cazului in care are o pasiune stranie pentru a face curat.

Ati spus, pe blogul personal, ca infiintarea de afaceri a devenit o adevarata "dependenta" pentru dumneavoastra. Cat timp iti ocupa aceasta "dependenta" si cat timp liber va mai ramane?

Uite ce cliseu m-ai facut sa spun: antreprenoriatul este un stil de viata. In viata mea nu exista conceptul de "timp liber" pentru ca asta ar implica un alt fel de timp pe care mi l-as petrece constrans fiind de ceva/cineva. Tata ma suna foarte des si de fiecare data cand ma intreaba ce fac ii spun ca "lucrez".

De cele mai multe ori se intristeaza si ma intreaba cand voi fi suficient de instarit ca sa "munceasca altii pentru mine". Nu am reusit sa-l fac sa inteleaga ca eu atunci cand "lucrez" este o alegere fericita, nu o napasta.

Am fost plecat anul trecut intr-o vacanta mai lunga si dupa doar doua saptamani ma intrebam constant ce caut eu acolo, ce a fost in capul meu de am plecat la plimbare cand sunt asa multe idei de pus in aplicare, atat de multe proiecte, asa multe oportunitati.

Ma simt vinovat cand nu lucrez si de multe ori imi este greu sa accept ca oamenii privesc timpul liber ca un prilej de a sta degeaba, a bea cat mai multe cafele sau a merge la shopping. Timpul e timp, si curge foarte repede. Eu prefer sa-l fructific in loc sa-l pierd.

Cum alegeti sa va relaxati? Ce pasiuni aveti, in afara de a crea afaceri?

Imi place foarte mult sa citesc SF-uri sau romane fantasy. Functioneaza ca o teleportare instant in alta lume si imi creeaza o diversitate foarte placuta in viata. Acum cateva zile mi-am cumparat prima carte din seria "Ender's Shadow" si abia astept sa o incep, desi mi-e greu sa cred ca va depasi maiestria autorului in "Speaker for the dead" - din seria Ender's Game.

Volumul acesta imbina pasiunea mea pentru science fiction cu alte doua subiecte care ma fascineaza: natura umana si relatiile dintre oameni (in acest caz intre oameni si Pequeninos).

Petrec mult timp analizand, citind si discutand despre asta. A nu se intelege ca discut cu fiinte extraterestre, revenisem la oameni in ultima propozitie. Unii nu sunt de acord cu parerile mele despre moralitate, egalitatea intre sexe sau potentialul nelimitat al oricarui om, dar imi place sa tot incerc sa-i conving, ma forteaza sa gasesc si mai multe argumente, oricat de evidenta mi s-ar parea concluzia!

Intre 1 si 31 decembrie am o singura pasiune: Craciunul. Sunt fan inrait.

Daca ati avea de ales intre o vacanta intr-un loc calduros, exotic si o vacanta in Laponia, acasa la Mos Craciun, ce ati alege? De ce?

Trebuie neaparat sa ajung in Laponia. Nu glumeam cand am zis ca sunt un fan inrait al Craciunului. Sper ca atunci cand voi ajunge acolo sa nu descopar ca este o destinatie comerciala, foarte kitsch, care nu intretine magia din jurul acestei sarbatori.

Care a fost cea mai frumoasa si, totodata, inedita vacanta pe care ati petrecut-o vreodata?

Detasat, fara drept de apel, anul trecut, in Franta - in Normandia si pe Valea Loirei. La finalul lunii octombrie, cand nu prea mai erau turisti pe nicaieri si ne plimbam prin castele pustii si pe domeniile lor, m-am simtit rupt de realitate.

Intr-o noapte chiar am dormit intr-un castel, dupa un drum de cateva ore prin zona lor rurala, cu 2-3 caprioare care ne-au tot urmarit de pe marginea soselei. Ziua urmatoare am primit un tur privat al unui domeniu cat jumatate din suprafata Parisului, acoperit de paduri de mesteacan si cu propria lui delta.

Descendentii familiei care a construit castelul inca locuiesc acolo. Foarte tare experienta, atat de frumoasa incat doi prieteni foarte buni, proaspat casatoriti, pleaca in luna de miere chiar pe acelasi traseu.

Totul a fost planuit si aranjat in detaliu de Silvia Nistor - o persoana fenomenala care face oameni fericiti prin VacantaLowCost.ro si pe care o iubesc ca un nebun.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Matei Pavel antreprenor, #Matei pavel cauta reduceri, #antreprenor afaceri online, #idei afaceri online , #Afaceri online