Catalina Lazar, designerul doamnelor de business care ies din tipare

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 00:00
5442 citiri
Catalina Lazar, designerul doamnelor de business care ies din tipare
Foto: Catalina Lazar (Arhiva personala)

Catalina Lazar este de profesie economist, insa pasiunea pentru arte a atras-o iremediabil catre design. Indrumata de designerul Adrian Oianu, tanara si-a creat deja propriul brand, K11 Clothes Concept.

Cu 20.000 de euro a pus bazele unui brand romanesc de tinute elegante made to measure si se adreseaza unui segment aflat in plina expansiune in Romania: doamnele care nu se tem sa iasa din tipare chiar si intr-o simpla zi la birou.

Spera ca intr-o zi creatiile sale se vor regasi in dulapurile femeilor din intreaga lume, "iar daca lucrul acesta se va intampla incepand cu anul 2015, atunci pot spune ca visul mi s-a indeplinit", puncteaza tanara antreprenoare, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne despre pasiunea pentru designul vestimentar. De cand creati haine?

A fost o poveste de suflet, pentru ca eu am la baza studii de economist. Partea artistica si-a pus amprenta asupra vietii mele; tot timpul am simtit nevoia de a ma exprima altfel, de a vedea lucrurile intr-un alt mod.

Visul pe care l-am avut de mic copil s-a materializat acum un an, cand dupa trei ani de studii la Facultatea de Stiinte Economice Bucuresti si inca doi an de Master in cadrul aceleasi facultati am hotarat sa incep cursurile de design alaturi de domnul Adrian Oianu.

Fiind o fire creativa, orientarea mea catre design a venit natural, din nevoia de a-mi exprima ideile si creativitatea.

Asadar, dupa trei luni de studiat designul vestimentar in cadrul atelierului domnului Adrian Oianu si alte cateva zeci de ore bune pe care le-am petrecut citind si vizionand show-uri de moda ale marilor designeri, am hotarat acum un an sa deschid un mic atelier in orasul natal, Pitesti.

Nu e usor sa transformi un hobby intr-o afacere care sa functioneze. Cum ati luat decizia de a face un business din aceasta pasiune?

Decizia a venit in urma neimplinirii pe care o aveam la locul precedent de munca. Mai exact, functia de Expeditor International in cadrul unei companii de transport, mediu in care nu ma regaseam.

Sprijinita in primul rand moral si apoi financiar de parintii mei, am hotarat sa materializez ideile si visele pe care le aveam, facand un business in acest domeniu.

Care a fost investitia initiala si in cat timp v-ati recuperat aceasta investitie?

Investitia initiala a fost in jur de 15.000-20.000 de euro, investitie care inca nu a fost recuperata tinand cont de faptul ca atelierul pe care il manageriez are doar un an de activitate si dupa cum bine stim cu totii orice business la inceput de drum are nevoie de timp pentru a se dezvolta.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta tinerii designeri vestimentari in Romania?

Problemele cu care se confrunta designerii din Romania sunt acelea de a face fata pseudo-desingerilor care considera ca doua trei bucati dintr-un material de proasta calitate reprezinta un produs de designer si care incearca sa copieze - prost, bineinteles -, atat designerii romani cat si cei internationali.

In domeniul vestimentar sunt foarte multe branduri recent aparute care incearca sa se impuna. Ce aduceti in plus?

Consider ca fiecare designer are imaginatia si creativitatea sa, deci fiecare dintre noi face lucruri diferite. Tendintele in moda ma preocupa tot timpul. In permanenta sunt la curent cu ce spun marii designeri ai lumii.

Creatiile mele sunt rodul imaginatiei si al sufletului meu, inspirate bineinteles si de tendintele actuale. Incerc sa fac fiecare clienta sa se simta speciala in creatiile mele, iar eu consider ca pana acum am reusit.

Care este conceptul care sta la baza creatiilor K11 Clothes Concept si cui se adreseaza hainele pe care le creati?

Hainele pe care le creez sunt pentru femeile preocupate de cariera, pentru femeile inteligente, in general femeile care iubesc succesul.

Conceptul creatiilor K11 este acela de a pune in evidenta toate tipurile de siluete. Clientele noastre pot alege intre tinute office, rochii elegante, salopete, avand siguranta si increderea ca respectivele piese le vor avantaja si le vor scoate din anonimat.

Hainele de purtat la birou sunt de cele mai multe ori sobre si nu ies cu nimic in evidenta. Cat de greu este sa reinventezi piese potrivite unui astfel de mediu?

In general, femeile din Romania sunt putin reticente in ceea ce priveste vestimentatia pentru birou.

Tinutele mele pentru acest mediu sunt concepute pentru a convinge femeile ca pot renunta usor la obisnuitul deux-piece si camasa in favoarea salopetelor sau a rochiilor tuxedo.

Cat de receptive si cat de creative sunt romancele atunci cand isi aleg tinutele pentru birou?

Spre surprindere mea, in ultimul timp, clientele sunt din ce in ce mai dornice sa iasa din tipare chiar si intr-o simpla zi la birou.

Dorinta fiecaruia de a evolua face ca fiecare sa vrea sa fie diferita fata de colegele de birou si apreciata de partenerii de afaceri.

Ce asteptari aveti, ca antreprenor, de la anul 2015?

Avand in vedere ca visele mele sunt mari, si asteptarile sunt pe masura. Asteptarile nu sunt pe termen scurt, am incredere ca intr-o zi rochiile mele se vor gasi in dulapurile femeilor din intreaga lume, iar daca lucrul acesta se va intampla incepand cu anul 2015, atunci pot spune ca visul mi s-a indeplinit.

Colectiile K11 Clothes Concept contin atat piese vestimentare adecvate unei zile la birou, cat si rochii sau salopete potrivite pentru o seara in oras. In ce directie vreti sa dezvoltati brandul in urmatorii ani?

Directia in care vreau sa conduc brandul in anii urmatori este spre rochiile elegante, care te fac sa te simti speciala la fiecare eveniment important.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Catalina Lazar design vestimentar, #afaceri design vestimentar , #Afaceri pentru tineri