NeaKaisa, ideea de business ce si-a gasit sustinere in SRL-D

Sambata, 28 Martie 2015, ora 00:00
10510 citiri
NeaKaisa, ideea de business ce si-a gasit sustinere in SRL-D
Foto: Laura si Vlad (Arhiva personala)

Laura si Vlad si-au creat de la zero propria afacere, desi niciun business angel nu era dispus sa investeasca in ideea lor. Au apelat la finantare SRL-D si au creat un magazin online inedit, unde va exista oricand un nea' Caisa, care sa te ajute cu tot ce-ai de rezolvat prin casa.

Investitia totala a fost de 20.000 de euro, dintre care 8.500 de euro finantare nerambursabila de tip SRL-D, iar planurile sunt foarte mari: "Speram ca pana la finalul anului sa ajungem la vanzari de 170.000 de lei", spune Laura Curca.

Despre primii pasi in lumea afacerilor, dezamagiri, provocarea de a lucra cu un program guvernamental si ce inseamna, de fapt, sa fii antreprenor, vorbeste Laura Curca, co-fondator NeaKaisa, intr-un interviu acordat Business24.

Cine sunt oamenii din spatele afacerii NeaKaisa?

Amandoi suntem oameni de vanzari. Vlad are o pregatire academica pe partea economica, a absolvit ASE-Administrarea Afacerilor ca licenta si masterul Comert-Business, tot ASE.

Eu am absolvit licenta Studii Europene si Relatii Internationale la Facultatea de Litere si FJSC, ambele la Universitatea Bucuresti.

Dupa facultate, amandoi am lucrat in vanzari, Vlad pe partea de telecom (telefonie mobila), eu vanzare consultativa la un distribuitor de material de constructii. Ne-a placut sa lucram cu oamenii si sa vedem lucruri realizate.

Inclusiv acum, unul dintre motivele noastre de mandrie este ca mare parte dintre clienti, dupa primirea produsul ne suna sa ne spuna cum a functionat/aratat montat asa cum isi dorea.

Ce v-a determinat sa intrati in business? Cum s-a nascut NeaKaisa si care a fost investitia initiala?

NeaKaisa s-a nascut initial dintr-o nevoie interna. Renovam mai mult de nevoie decat de voie si cautam solutii pentru repararea acoperisului blocului.

Ne-am lovit telefonic de foarte multi mesteri, fiecare cu propria solutie si nu stiam ce varianta sa alegem.

Ca sa gasim informatii detalii propunerile lor, am mers in magazine mari de bricolaj, in primul rand pentru a achizitiona materialele necesare, dar si pentru a cere parerea cuiva de acolo. Cam nimeni nu a avut timp de noi, sa asculte intreaga poveste, sa ne recomande un produs sau altul.

Ei, cam asa ne-am gandit ca ar fi foarte fain sa existe un NeaKaisa cu raspunsuri si produse potrivite oricaror situatii.

Investitia totala a fost de 20.000 euro, dintre care 8.500 finantare nerambursabila de tip SRL-D, 8.500 sub forma de credit (componenta a finantarii) rambursabil in 5 ani si 3.000 aport personal.

De ce ati decis sa apelati la fonduri SRL-D?

Am incercat initial sa ne finantam prin investitori privati de tip business angels, insa in comert este foarte greu sa gasesti pe cineva interesat.

Return-ul este pe termen mediu si lung, niciodata imediat, asa ca este aproape imposibil sa gasesti finantare pentru o idee fara forma a carei perspectiva nu o poti estima concret fara un istoric.

Nu ne-am lasat foarte repede batuti si am continuat sa cautam variante pana cand, mai mult din intamplare, am dat de finantarea de tip SRL-D.

Dupa ce am citit tot ce putea fi citit despre program online, ne-am intalnit cu 3 consultanti. Aveam nevoie de incredere si mai ales de informatii.

Am aflat pe propria piele ca nu este atat de usor sa le afli, daca nu este cineva dispus sa ti le acorde.

Cred ca acesta a fost principalul motiv pentru care am legat aproape instant o relatie cu Vali, al treilea consultant cu care ne-am intalnit.

Desi atunci cand este vorba de servicii, timpul costa, a stat cu noi la prima intalnire cateva ore ca sa ne explice tot ce era de explicat.

Bineinteles, pe parcursul scrierii proiectului am revenit cu tot felul de intrebari, insa pana la urma s-a dovedit ca stia exact ce face si ce sanse au proiectele lui, motiv pentru care comisionul se plateste numai in cazul finantarii.

Daca proiectul este respins, el pierde la fel de mult ca tine.

Cat de dificil a fost sa obtineti aceste fonduri?

Dupa cum spuneam si mai devreme, a fost dificil in primul rand accesul la informatie. Pe mare parte a forumurilor nu sunt decat opinii negative legate exclusiv de faptul ca este un program guvernamental.

Multe dintre opinii erau bazate pe preconceptii, nu pe informatii sau experiente reale.

In al doilea rand ne-a fost foarte greu sa revenim in momentul in care proiectul a fost respins.

Primul raspuns din partea AIPPIMM (institutia care se ocupa cu evaluare proiectelor) a fost negativ. Se facuse o eroare de calcul de catre ei, un procent care in realitate era corect nu le aparuse ca fiind asa.

Norocul nostru a fost ca ne-au transmis si motivarea respingerii si ca Vali a luptat alaturi de noi pentru acceptarea proiectului. Am facut o contestatie, am transmis-o catre institutiile interesate si am asteptat.

Bineinteles, incepusem sa punem la indoiala tot ce insemna programul si sansele noastre de success.

Insa ne-am inselat, la nici o saptamana distanta dupa depunerea contestatiei, proiectul a primit unda verde, urmand ca in luna septembrie sa se faca prima decontare.

Aceste doua probleme intampinate inaintea, dar si pe parcursul finantarii, ne-au motivat foarte mult.

Pe langa motivare, am gasit o necesitate in puterea exemplului, am inceput sa raspundem la intrebarile puse constant pe forumuri si pe grupuri de Facebook despre acest tip de finantare, pentru ca apoi sa organizam doua intalniri dedicate tinerilor care vor sa inceapa astfel o afacere.

Planuim sa continuam aceste sesiuni, cel mai probabil va mai fi organizata o editie la inceputul lunii aprilie.

Ce sfaturi aveti pentru cei care si-ar dori un start-up, dar nu au toti banii necesari pentru asta?

Aici presupun ca lumea s-ar astepta sa ii sfatuim pe toti cei care vor sa deschida o afacere sa aplice pentru fonduri SRL-D. Nu facem asta, este mult mai important pentru fiecare dintre cei care doresc un start-up sa creada in ideea lor inainte sa caute finantare.

Daca au ajuns deja in punctul in care cred foarte tare in ideea lor, atunci le prezentam SRL-Dul ca varianta de finantare. Nu este singura, nu stim daca este cea mai buna.

A fost intr-adevar cea mai buna pentru noi, insa nimic nu este universal valabil.

Pe langa asta, ii sfatuim pe tineri sa persiste si sa faca tot posibilul pentru a gasi varianta potrivita pentru start-upul lor.

Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2014?

Am lansat NeaKaisa.ro la finalul lunii Noiembrie, mai precis pe 21. In plus, luna Decembrie este o luna destul de complicata pentru comertul cu produse dedicate bricolajului, activitatilor de do-it-yourself, deci anul 2014 a fost mai mult o rampa de lansare, un moment in care start-upul nostru a fost live and kicking, doar ca nu a avut timpul necesar inregistrarii unei cifre de afaceri demne de luat in calcul.

Ce estimari aveti pentru 2015?

Pentru 2015 estimam ca vom creste de la luna la luna. Pana acum, in cele 3 luni din acest an, am remarcat o crestere progresiva de la simplu la dublu in fiecare luna. Speram ca pana la finalul anului sa ajungem la vanzari de 170.000 RON.

Aveti si un showroom. Practic, la putin timp de la infiintarea magazinului online ati facut un mare pas inainte. Spuneti-ne mai multe despre aceasta realizare.

Showroom-ul este destul de micut, o schita a ceea ce dorim sa devina.

Momentan sunt expuse numai cateva produse, cele care se si afla in stoc. Ne dorim ca anul viitor, 2016, acesta sa fie extins pana la un pentru a putea fi numit un showroom in sine.

Momentan este biroul nostru, iar alaturi sunt expuse principalele produse comercializate.

Ce planuri de business aveti pentru 2015?

Fiind foarte la inceput, cam orice idee ne entuziasmeaza.

Realist vorbind insa, in 2015 ne dorim sa ne mentinem cresterea lunara mentionata si mai devreme, sa reusim sa castigam increderea a cat mai multi clienti, in timp ce incercam sa povestim mai multe pe blog despre proiectele proprii si dificultati intampinate in implementarea lor.

V-ati gandit vreodata sa va extindeti pe partea de consultanta?

Bineinteles ca ne-am gandit. Si ne-am extins pe partea aceasta inca din momentul in care am inceput sa raspundem la intrebarile celor care doresc sa aplice la aceste fonduri.

Insa intelegem prin consultanta o mana de ajutor, nu un business in sine.

Noi ne ocupam de comert, suntem oameni de vanzari si aceasta este activitatea principala pe care vrem sa o desfasuram.

Raspundem la orice intrebari, in limita cunostintelor, ne intalnim si in privat cu doritori, ne place sa participam activ la sustinerea celor care sunt acum cum eram noi anul trecut pe vremea asta.

Tinem minte foarte bine emotiile, intrebarile, nelamuririle care apareau la orice pas si atunci incercam sa ii ajutam pe cei care cauta raspunsuri.

Sunteti antreprenori de foarte putin timp, asadar nu ati uitat inca gustul vietii fara antreprenoriat. Puteti face o comparatie? Cum este sa fii antreprenor?

Nu cred ca poti uita niciuna dintre cele doua, indiferent cat timp a trecut sau cate s-au intamplat pe parcurs.

Pentru noi antreprenoriatul a insemnat si sa recunoastem ca vietile noastre nu vor mai fi niciodata la fel, iar asta a fost pe atat de adevarat pe atat de greu de... implementat.

Cele doua sunt foarte greu de comparat, fiecare are avantaje si dezavantaje, insa in fiecare gasesti bucurii. Cred ca asta este principala diferenta: bucuriile, satisfactiile, responsabilitatile sunt toate diferite.

Poate ca la un anumit nivel este mai complexa viata noastra acum, poate lucram dublul orelor de munca de dinainte, suntem perfect constienti ca vorbim despre Neakaisa ca si cand ar fi copilul nostru, insa scopul este sa ne obisnuim cu noile activitati si sa ne bucuram de fiecare realizare.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#magazin online NeaKaisa, #magazin online fonduri SRL D, #magazin online casa , #Afaceri pentru tineri