Sauditii nu mai fac bani din petrol. Se reprofileaza pe IT

Luni, 09 Martie 2015, ora 11:54
3761 citiri
Sauditii nu mai fac bani din petrol. Se reprofileaza pe IT
Foto: Team Building Incentive

Emiratele Arabe Unite nu se mai bazeaza atat de mult pe rolul petrolului in economia tarii. O demonstreaza atat decizia luata de conducerea statului de a declara anul 2015 "anul inovatiei", ca semn al aspiratiei statelor din Golful Persic de a-si diversifica economia, cat si sustinerea aratata pentru startup-urile din sectorul tehnologic.

Farah Al Qaissieh este in timpul zilei functionar public in cadrul unei agentii guvernamentale din Abu Dhabi, iar noaptea intra in pielea de director executiv al companiei sale, Xenia.

Tanara de 25 de ani a ajuns in postura de antreprenor dupa ce a castigat un concurs de idei initiat de guvernul local, beneficiind de spatiu pus la dispozitie gratuit timp de doi ani, cursuri de dezvoltare a unei afaceri, gratuitate la infiintarea firmei si asistenta din partea dezvoltatorilor de aplicatii, arata un reportaj al agentiei Bloomberg.

Teama de esec

Aplicatia de mobil Discover Dhabi, dezvoltata de firma creata de Farah Al Qaissieh, va fi lansata luna aceasta facilitand descoperirea celor mai intrigante destinatii turistice din oras pentru cei care iau la pas metropola din Golf.

"Multi oameni au idei extraordinare dar refuza sa le puna in practica de teama unui esec. Chiar si cu un esec la activ, experienta este extraordinara in conditiile in care ai facut ceva mai mult decat restul lumii", considera Farah.

Un sector privat anemic

Emiratele Arabe Unite se confrunta in acest moment cu o populatie tanara in crestere si cu un nivel scazut al veniturilor din exportul de petrol, guvernul tarii fiind nevoit sa isi indrepte atentia, la fel ca si alte organizatii, asupra dezvoltarii noilor unor noi sectoare economice.

Nu este un trend pe care sa il regasesti doar in orasele stat din Emirate. Celelalte cinci tari din cadrul Consiliului de Cooperare al Statelor Arabe din Golf: Arabia Saudita, Bahrain, Kuweit, Oman si Qatar, aloca de asemenea resurse financiare importante pentru dezvoltarea startup-urilor tehnologice intr-o regiune in care trei sferturi din forta de munca lucreaza in cadrul administratiei sau a companiilor de stat.

Nu este insa o misiune foarte usoara pentru antreprenori in conditiile in care au de infruntat destule obstacole birocratice si culturale intr-o lume care nu este inca pregatita sa renunte la siguranta data de protectia statului.

Afacerile mici, blocate din start

"Avem un sistem educational care inclina sa ii transforme pe tinerii din Emirate mai degraba in angajati decat in antreprenori", considera Abdul Baset Al Janahi, director executiv al Dubai SME, o agentie publica de consultanta pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Nu doar educatia poate fi invinuita in acest caz. Antreprenorii din zona Golfului au de infruntat o legislatie stufoasa, dupa cum explica Al Jahani. Nu este un mediu propice dezvoltarii micilor afaceri, in conditiile in care doar corporatiile si afacerile in franciza sunt favorizate.

Costurile cu inchirierea birourilor si obtinerea autorizatiilor de functionare se pot dovedi prohibitive pentru o afacere aflata la primii pasi.

Bancile sunt si ele rezervate in acordarea liniilor de credit pentru o afacere aflata la inceput de drum.

Fara un trecut financiar stabil si cu manageri neexperimentati, micile afaceri din regiune sunt privite ca elemente de mare risc, explica Rajeev Patel, director de consultanta financiara in cadrul sucursalei Deloitte Corporate Finance Limited din Dubai.

Buget deficitar

Dezvoltarea tehnologica inseamna marea sansa pentru tarile din zona Golfului Persic de a isi dezvolta economiile bazate in special pe exploatarea petrolului.

Cele sase state membre ale Consiliului de Cooperare vor inregistra un deficit total de 7 procente in PIB, estimeaza FMI, dupa ce intre 2000 si 2011 s-au bazat pe o crestere economica de 8%.

Inovatiile tehnologice si dezvoltarea sectorului privat ar putea reprezenta secretul prin care aceste natiuni vor fi capabile sa isi reduca cheltuielile publice in viitor.

"In regiune, acest lucru a devenit evident pe masura ca forta de munca din randul tinerilor nu mai poate fi absorbita in cadrul administratiei publice", explica Fadi Ghandour, cofondator al unei firme de logistica si transport din Dubai.

"Acest lucru a fost constatat si cand petrolul era la 100 de dolari si se observa si acum, cand barilul se tranzactioneaza cu 50 de dolari", mai spune Ghandour.

Veniturile din exportul de petrol au permis Arabiei Saudite si Emiratelor Arabe Unite sa transforme vaste regiuni desertice in adevarate metropole.

Insa, forta de munca angrenata in aceste transformari radicale a fost "importata", imigrantii constituind acum 75% din angajatii din sectorul privat din regiune.

Sub spectrul somajului

Majoritatea celor care ajung la varsta majoratului sunt tentati sa se indrepte spre sectorul de stat unde salariile sunt garantate la un nivel bun. Este drept ca nici nu au prea multe optiuni

"Dezvoltarea sectorului privat este o provocare pentru statele din zona Golfului, in conditiile in care acestea s-ar putea confrunta cu o crestere a somajului in anii urmatori", arata un raport FMI emis in octombrie 2014.

Pana acum, investitiile in domeniul tehnologiei au venit din partea unor companii originare din Siria, Egipt si Liban, care au stiut sa profite de locul liber in cele mai mari economii din Orientul Mijlociu.

Souq.com, o companie infiintata in 2005, in Dubai, de sirianul Ronaldo Mouchawar si alti doi parteneri din Iordania este acum cel mai mare site de comert online din lumea araba, cu peste 30 de milioane de vizitatori lunar.

Primi pasi in tehnologie

Lucrurile incep totusi sa se schimbe, dupa cum observa Muhammed Mekki, fondatorul AstroLabs, un incubator de afaceri startup sustinut de Google for Entrepreneurs. In ultimii doi ani, 58 de tineri antreprenori din zona Golfului au participat la cursurile sustinute de AstroLabs.

Mohammed Kazim este un fost asistent medical din Dubai care a deschis platforma Allinque, un site unde poti gasi si rezerva asistenta privata la domiciliu.

In 2013, tanarul a recidivat deschizand a doua afacere, Tamashee, prin care vinde online si la mall-ul Dubai sandale inspirate de designul incaltamintei traditionale a beduinilor.

La 31 de ani, Kazim se descurca indeajuns de bine pentru a-si plati angajatii si furnizorii la timp.

"Daca legislatia ar fi mai permisiva si mai clara, iar costurile de functionare ar fi reduse sunt sigur ca am vedea o explozie a micilor afaceri", crede Kazim.

In Bahrain, Mohammed Toraif a esuat in cateva afaceri pana sa inregistreze primul succes cu Fish Transporter, un site care asigura distributia rapida a capturii pescarilor din zona catre magazine si restaurante.

Dupa doi ani, investitia lui Toraif incepe sa aduca in sfarsit profit, dar tanarul inginer IT sustine ca antreprenoriatul nu este parte a culturii locale.

Conceptii diferite

Sauditii gandesc ceva mai amplu. Fla6Labs este un incubator regional pentru afacerile startup si are deja 16 afaceri de succes initiate in ultimii doi ani.

Printre acestea, Sawerly, un site pentru rezervarea fotografilor de evenimente si AyaGames, un studio de jocuri pentru dispozitive mobile, cu continut cultural relevant.

Peste 18.000 de persoane au accesat cursurile de antreprenoriat organizate de Flat6Labs in ultimii doi ani in Arabia Saudita. Recent, o sucursala a companiei a fost deschisa in Abu Dhabi.

"Multa lume de aici are o mentalitate manageriala in locul unei gandiri antreprenoriale. Ceva de tipul - Am o idee grozava. Ii dau drumul si gasesc pe cineva sa conduca afacerea!", spune Farah Al Qaissieh.

Tanara de 25 de ani sustine ca nu ar putea sa gandeasca in acesti termeni.

"M-am atasat foarte mult de proiectul dezvoltat de mine. Nu ma vad gandind asa!".

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#startup Orientul Mijlociu, #afaceri Emiratele Arabe Unite, #investitii dezvoltare tehnologica, #somaj state Golf Persic , #Afaceri pentru tineri