Cum au facut averi miliardarii din tarile emergente

Joi, 28 Iunie 2012, ora 08:16
3633 citiri
Cum au facut averi miliardarii din tarile emergente

Miliardarii din China, Rusia, India si America Latina si-au dezvoltat averile pe cai diferite, iar statul se raporteaza diferit la acestia.

Daca o tara genereaza prea multi miliardari comparativ cu volumul economiei sale, aceasta concentrare a bogatiei poate duce la stagnare. Daca luam China ca exemplu, observam ca o economie sanatoasa produce un nivel ridicat de bogatie intr-un mediu competitiv, The Washington Post.

Situatia miliardarilor din China

Cifra de afaceri a primilor zece miliardari din China este ridicata si putini dintre ei au acumulat averi mai mari de zece miliarde de dolari. Aceasta situatie pare sa indice faptul ca autoritatile de la Beijing aplica o regula nescrisa care limiteaza nivelul bogatiei.

In ultimii 15 ani, China a generat un nivel global al bogatiei mai ridicat decat al oricarei alte tari, dar cel mai bogat om al sau are o avere de zece miliarde de dolari, cu mult sub cele ale miliardarilor din tarile cu economii mai mici, inclusiv India, Mexic, Rusia si Nigeria.

In ultimii zece ani, doua persoane din China au detinut titlul de cei mai bogati oameni din aceasta tara, iar acum se afla la inchisoare, fiind acuzati de coruptie. Autoritatile din China par sa supravegheze cazurile in care averile se apropie de zece miliarde de dolari.

Miliardarii din Rusia

In Rusia, averile celor o suta de miliardari reprezinta 20% din Produsul Intern Brut. Rusia are aproape acelasi numar de miliardari ca si China, dar acestia controleaza averi de doua ori mai mari intr-o economie ce atinge o patrime din cea a Chinei. Din Rusia nu lipseste numai clasa de mijloc, ci si o clasa a miliardarilor. Potrivit Boston Consulting Group, China ocupa locul al treilea in lume dupa numarul miliardarilor, in timp ce Rusia nu se afla nici macar in topul primilor 15 miliardari.

Statul are un rol esential in dezvoltarea afacerilor miliardarilor. 69% dintre miliardarii rusi traiesc in Moscova, cea mai mare concentrare de acest fel inregistrata intr-un oras din lume. Competitia dintre acestia este scazuta, iar mentinerea statutului de miliardar nu este problematica. Un procent de 80% dintre averile acestora provine din industrii neproductive precum piata imobiliara, constructii si in special marfuri, si anume petrol si gaze, domenii in care legaturile politice pot sa sustina afacerile. In nici o alta tara dezvoltata nu exista un procent atat de mare al industriei neproductive, in cazul Rusiei acesta ajungand la 35%.

Miliardarii din India

Miliardarii din India s-au transferat din domeniul intreprinzatorilor in tehnologie in cel al magnatilor care investesc in minerit sau piata imobiliara. Aceasta clasa cunoaste o extindere accentuata in India comparativ cu alte tari. In 2000, nu existau magnati din India inclusi in topul primilor 100 de miliardari din lume; pana in 2011, numarul acestora a ajuns la sapte. In 2012, pe fondul evolutiei negative a bursei din India, acest numar a scazut la patru.

Comparand miliardarii din India si China observam modele diferite de economie. In tarile dezvoltate. In India se observa o stagnare a numarului miliardarilor, numele de pe aceasta lista din 2006 mentinandu-se si in prezent. In China insa, numai patru din cei mai mari zece miliardari si-au mentinu acest statut.

In ciuda acestor semne de stagnare, averile mari constituie un motiv de mandrie nationala in India si nu provoaca resentimente, comparativ cu ceea ce se intampla in America Latina. In America Latina, bogatii trebuie sa isi ia masuri de securitate ridicata pentru a ramane in viata. In Mexic, cel mai bogat om din lume, Carlos Slim, traieste intr-o locuinta ce nu iese prea mult in evidenta, situata in Mexico City.

Miliardarii din SUA au avut o strategie diferita in fata crizei financiare

In Statele Unite ale Americii, valoarea averilor medii din Top 10 cei mai bogati oameni ajunge la 31 miliarde de dolari, insa ponderea acestora in Produsul Intern Brut este de 10,6%, aproape de valorile inregistrate in tarile emergente.

Miliardarii din America au supravietuit crizei financiare fara sa fie afectati prea mult, in timp ce numarul magnatilor din Japonia s-a redus substantial in timpul crizei pe care tara asiatica a traversat-o in anii '90. Ponderea miliardarilor din SUA este din ce in ce mai ridicata in topul celor mai bogati oameni din lume in ultimii 20 de ani. Acest lucru dovedeste faptul ca americanii au reusit sa se adapteze mult mai bine la criza economica globala.

Cele mai mari si mai stabile averi din SUA apartin unor lideri independenti, cu principii inovatoare, care au infiintat exact tipul de companie productiva, iar aici putem aminti Microsoft, Berkshire Hathaway si Walmart. Aceasta orientare face ca orice economie, fie dezvoltata sau emergenta, sa fie mult mai competitiva la nivel global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#miliardari tari emergente, #averi miliardari tari emergente, #top miliardari , #Afaceri profitabile