Exportul de haine second-hand, o afacere profitabila pe timp de criza

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 19:16
12454 citiri
Exportul de haine second-hand, o afacere profitabila pe timp de criza

Intr-o perioada de criza economica, cand efectele inca se resimt, unele afaceri prospera. Vanzarea hainelor second-hand s-a transformat intr-un business profitabil in tari dezvoltate precum Germania sau Marea Britanie.

Oamenii isi vand lucrurile pe care nu le mai folosesc unor organizatii care le sorteaza si apoi le vand in intreaga lume, in functie de cerere, potrivit Deutsche Welle

"Oamenii vor sa plateasca pentru hainele folosite, nu accepta sa le primeasca gratuit, este o chestiune de demnitate, chiar si in Africa", potrivit lui Andreas Voget, manager FairWertung, o organizatie caritabila din Germania.

Potrivit acestuia, oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca o mica parte din bugetul lor limitat pentru a-si alege singuri hainele de buna calitate, fiind ele chiar si la mana a doua. Lucrurile care nu sunt in stare destul de buna sunt transformate in carpe sau sunt folosite ca material pentru protectia saltelelor sau a scaunelor din masina.

Calitatea, la un pret bun

Acesta principalul motiv pentru care africanii cumpara haine importate din Europa sau America de Nord. S-a constatat ca europenii prefera brandurile cunoscute, care odata uzate pleaca in tari subdezvoltate si sunt vandute la mana a doua. Nici macar imbracamintea realizata de producatorii aiutohtoni si nici cea importata din China nu poate concura cu hainele second-hand primite din tari precum Germania sau Anglia.

Iar oamenii nu au nevoie de bani pentru a cumpara haine de firme. Din cauza saraciei, cererea de haine second-hand la nivel mondial este in crestere, in timp ce criticii spun ca importurile de imbracaminte sunt de vina pentru moartea productiei de textile in multe tari africane.

Producatorii locali sub presiune

Nigeria, Africa de Sud si Etiopia au cazut de acord sa interzica importurile de haine second-hand, in timp ce Ghana, Tanzania, Uganda si Rwanda dezbat in prezent tema restrictiilor asupra importurilor de haine in speranta ca vor oferi producatorilor de textile locale perspective mai bune pe viitor.

Analistii economici spun ca limitarea importurilor de produse textile nu reprezinta o solutie la aceasta problema.

"Unii pretind ca in cazul in care aceste haine second-hand nu ar fi fost importante din Occident, aceste natiuni africale ar avea industrii textile infloritoare. Este o iluzie care nu are nimic de-a face cu realitatea", spun analistii.

Reglementarea pietei

Guvernul Germaniei refuza sa limiteze exporturile de haine de mana a doua. Astfel de exorturi sunt doar partial de vina pentru disparitia productiei de textile la nivel local, de vina fiind alti factori precum conditiile economice precare, productivitatea scazuta, interventia statului si denaturarea concurentei.

Privind partea plina a paharului, afacerea cu haine de mana a doua a creat numeroase oportunitati de locuri de munca, intrucat hainele din Europa sau SUA sunt modificate de croitori pentru a se potrivi africanilor.

Afacerile cu haine la mana a doua sunt lucrative. In Germania, o tona de haine second hand se vinde pentru aproximativ 300 de euro. Procesul de sortare al hainelor - mana de lucru si timpul necesar - fac preturile sa creasca. Exporturile catre pietele africane costa aproximativ 1000 sau 1500 euro per tona, in functie de calitatea produsului si de tara destinatie

Oamenii nevoiasi la care se gandeau persoanele care au donat hainele nu sunt cei care si profita", spun analistii. "Banii dispar in buzunarele afaceristilor si distribuitorilor la care nici macar nu s-au gandit donatorii."

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#afaceri timp criza, #afacere haine second hand, #haine second hand Africa, #afacere haine mana a doua, #exporturi haine second hand , #Afaceri profitabile