Planurile de afaceri: De ce sunt esentiale si cum trebuie intocmite

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 14:00
2688 citiri
Planurile de afaceri: De ce sunt esentiale si cum trebuie intocmite
Foto: LinkedIn

Disputa intre adeptii planurilor in detaliu efectuate inainte de demararea unei afaceri si cei ai inspiratiei de moment ar putea continua la nesfarsit. In realitate, atat planul de afaceri, cat si initierea actiunii sub un impuls de moment ar trebui sa se completeaze in obtinerea succesului in afaceri.

Ca efect psihologic asupra antreprenorilor, planul de afaceri are un impact mai puternic, jucand in multe cazuri rolul parasutei de rezerva pentru cei care se aventureaza in lumea afacerilor. Cel putin, aceasta este parerea profesorului Hamid Bouchikhi, de la Essec Business School, expusa intr-un editorial din Financial Times.

Nevoia de siguranta

Desigur, exista si adepti ai riscurilor nelimitate asumate pe loc, insa cei mai multi dintre investitori simt nevoia unei "parasute" reprezentata de intocmirea unui plan de afaceri. In principiu, acesta nu este necesar atunci cand miza pusa in joc in caz de esec se dovedeste nesemnificativa. In acest caz, un antreprenor se poate redresa rapid si poate trece la urmatorul proiect investitional din agenda sa.

Nu acelasi lucru se intampla atunci cand investitorul intuieste un grad mare de risc in initierea unei afaceri. Exista in majoritatea cazurilor tendinta de a rationaliza decizia de pornire a afacerii. Cele mai multe temeri sunt legate de abandonarea unui loc confortabil intr-o firma sau o institutie publica pentru a deschide o afacere proprie, de irosire a economiilor realizate pana atunci intr-o astfel de initiativa sau punerea casniciei si a relatiilor de familie sub presiune. Mai toti acesti potentiali antreprenori au nevoie de un plan de afaceri care sa le dea imboldul de a intra in lumea afacerilor pe cont propriu.

Parasuta plina de gauri

Luand ca exemplu afacerea initiata de doi dintre fostii studenti de la Essec School Business, Pierre si Paul, poti observa ca in ciuda eforturilor facute de Pierre, familist convins si cu un salariu bun intr-o companie multinationala, de a-si crea o siguranta prin intocmirea unui plan de afaceri nu a fost de folos.

Prima incercare a celor doi de a introduce un nou produs din domeniul IT pe piata s-a dovedit un esec, iar "parasuta" lui Pierre s-a dovedit una plina de gauri. Insa, cei doi au continuat afacerea, remodeland-o in acelasi sector si cautand alti parteneri. A fost cea mai convenabila solutie, din moment ce niciunul nu putea sa mai dea inapoi.

Planul de afaceri, in aceste cazuri, pare sa tina numai loc de imbold pentru a intra in randul antreprenorilor, din moment ce odata facut acest pas descoperi ca planul de rezeva este inutil. Intr-adevar, antreprenor ajungi abia dupa ce iti deschizi propria afacere. Cum insa din acel moment, cu un plan de afaceri intocmit de tine si complet inutil, nu poti invinui o terta persoana de esecul tau, nu ai decat sa explorezi din ce in ce mai mult optiunile date de noul domeniu in care te-ai avantat.

Din punct de vedere psihologic, planul de afaceri intocmit de un posibil antreprenor precaut are doar meritul de a-i da impulsul necesar pentru a-si pune in practica ideea. Din punct de vedere economic, nu este exclus ca unele dintre aceste planuri de afaceri sa se dovedeasca perfect viabile.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#plan afaceri, #tipuri plan de afaceri, #cum se scrie plan afaceri, #plan afaceri firme , #Ghid afaceri