Tehnica lui "merge si asa", cheia unei afaceri esuate - Interviu Stefan Vuza

Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:32
4089 citiri
Tehnica lui "merge si asa", cheia unei afaceri esuate - Interviu Stefan Vuza

Aproape toate domeniile de activitate din Romania pot deveni profitabile pentru investitori, daca acestia vin cu ceva nou. Mentalitatea lui "merge si asa" nu va da rezultate, ultimii veniti urmand sa fie si primii care pleaca daca inovatia lipseste din reteta folosita.

Stefan Vuza, om de afaceri roman cu o avere impresionanta, estimata de Forbes la 140 milioane de euro in 2011, considera ca Romania duce lipsa de manageri competenti, dovada stand in faptul ca nu gaseste oameni pentru a inlocui managerii pe care i-a concediat.

Despre starea mediului de afaceri romanesc, industria locala si secretul succesului, a vorbit pentru Business 24, Stefan Vuza, seful grupului Serviciile Comerciale Romane, care administreaza companii precum Contactoare, Sinterom, Uzuc, Caromet, Iasitex, Somes si Chimcomplex.

Business24: Daca ar fi sa o luati de la capat astazi, in ce domenii ati investi?

Stefan Vuza: Parerea mea care e destul de aproape de realitatea cruda, directa si nu fatada a ce se intampla, e ca toate domeniile dupa criza sunt foarte slabite. In orice domeniu, daca vine un investitor, si este serios, si nu are comportamentul celor din trecut, reuseste.

Chiar si in industrie, din cauza crizei e loc sa iti faci propriul tau business, dar cu o conditie, sa nu faci ce s-a facut pana acum. Adica "merge si asa". "Merge si asa", nu o sa mearga.

Daca noii investitori au aceeasi mentalitate cu cei care se afla acum pe piata vor da faliment repede pentru ca sunt ultimii veniti, primii plecati. Pana si televiziunile sunt slabe in Romania, si serviciile de salubritate, pentru ca ceea ce arata criza e lipsa de performanta a managerilor. Sunt foarte putini manageri valorosi.

Peste o treime din cei 127 manageri pe care ii am in subordine, i-am schimbat. Nu mai sunt capabili. Sunt uluit ce manageri au venit la interviuri. Inainte de criza orice eroare manageriala era acoperita de cresterea economica. Acum, cand orice eroare e amplificata de scaderea pietei, se vad managerii incompetenti.

Domeniile pe care se poate investii sunt enorm de variate. Cred ca sunt doar cateva in care deja s-a cristalizat piata si nu mai ai loc. In rest, in 90% e liber.

Orice roman, daca s-a hotarat sa fie bun gospodar si sa gandeasca bine, ajunge in trei ani milionar. Dar cu o conditie, sa nu mai gandeasca invechit.

Cum vedeti in acest moment domeniul in care activati? Care este starea acestuia?

Cred ca industria e cea mai vitregita dupa agricultura, iar agricultura e vitregita pentru ca acolo managementul nici macar nu exista.

Industria e slabita pentru ca bancile din Romania, in ultimii trei ani de cand a inceput criza, nu au facut decat sa devalizeze capitalurile pe care le au aceste fabrici.

Problema e ca s-au triplat dobanzile. E singura tara unde s-au triplat dobanzile din 2009 incoace. Toate celelalte tari civilizate au redus dobanda ca sa poata sa-i sprijine pe cei care au credite. La noi, dobanda dintre BNR si bancile comerciale e de 5 procente, cand peste tot e 1%.

Normal ca daca dobanda de la BNR la banci e 5%, bancile pun mai departe si fac 9% sau 10%, sau mai mult la populatie. Din cauza ca bancile au tras dobanzi foarte mari, nimeni din industrie nu mai are resurse. Mor pe rand fabricile. S-au decapitalizat pentru ca au avut cheltuieli financiare foarte mari care au dus la falimente.

In afara de reducere dobanzii cheie, ce masuri ar mai putea lua statul Roman pentru sprijinirea industriei? Care e solutia pe care o vedeti dumneavoastra?

Daca Guvernul ar vrea sa elimine evaziunea fiscala, bugetul ar fi foarte bogat. Dar foarte multi nu platesc taxe. Se dau si exemple. In industria de panificatie, graul e 10 lei, se proceseaza in faina, faina e tot 10 lei, se proceseaza in paine, painea e tot 10 lei. Atunci unde e munca si plus valoarea? Totul e evaziune. Industria de panificatie este bulversata. Se fura intr-o veselie.

Pune-i pe cei care nu platesc taxe, sa plateasca. Atunci se va aranja economia. Dar Guvernul nu poate pentru ca nu e economic, e populist. Ei se gandesc daca vor fi votati. "Hai sa ii lasam sa fure, sa nu ne facem ca vedem ca muncesc la negru". Ca se strica economia, ca oamenii corecti pierd, cui ii pasa? Evaziunea fiscala nu o sa fie eradicata pentru ca si-ar pierde votantii.

Ce domenii de activitate vi se par cele mai bune pentru investitori in acest moment?

Sunt atat de multe investitii bune in acest moment. Domeniul bancar e un domeniu de exceptie si nu poate fi judecat simplist, cum e judecata investitia din industrie - pui X lei, ai facut utilajul si produci. Domeniul bancar nu sufera la noi o criza reala, sunt "galbeni de grasi toti"; dar nu prea poti sa faci investitii in domeniul financiar-bancar.

Managementul si calitatea antreprenorilor romani a scazut considerabil. Au fost luati de valul cresterii economice din 2000-2008, in toamna 2008 a venit criza si nimeni nu a luat-o in serios. Noi am inceput primii disponibilizarile. Am avut 7.000 de angajati, acum mai avem 2.500. Nici nu se terminase primul an de criza si Basescu defila ca "pe noi ne ocoleste criza". Cum poti sa spui asa ceva cand apartinem de un bloc economic?

Aceasta criza a aratat ca in domeniul de business toate domeniile sunt faramitate, bulversate. Daca vine unul serios, orice ai face, chiar si martisoare, ajungi bogat. Organizat excursii, inchiriat masini, orice. Multi nu stiu sa ofere servicii. Dar, apare concurenta si multi vor disparea. Criza e buna pentru ca elimina traseistii si raman profesionistii.

Depinde cat de profesionisti sunt cei care vin din urma. Ma uit la studentii facultatii unde predau (n.r Universitatea Babes-Bolyai din Cluj) - sunt cativa care promit, dar 70% dorm.

Ce parere aveti despre tinerii antreprenori din Romania?

Nu exista tanar antreprenor. Antreprenoriatul e un domeniu unde daca nu ai experienta, e un basm. Tinerii pot intai sa fie manageri, pot sa aiba ceva calitati de lider si ajung antreprenori dupa minim 10-20 de ani de experienta practica. Cei tineri au doar experienta teoretica, iar ce se invata in scoli nu e realitatea. Se invata trecutul.

Tot timpul va fi o diferenta intre realitatea practica si cea teoretica, care se invata in scoli. Despre criza prin care trecem, invatamintele, retetele de succes si de insucces sunt la cald in industrie, in cei care sunt in industrie si in economia reala, iar in invatamant se vor preda prin 2015-2016 - e un decalaj.

Nu exista tineri antreprenori ci doar dorinte, idealuri. Antreprenor inseamna sa fii ca un dirijor. Tu doar organizezi oameni, firme, iar pentru asta trebuie sa ai experienta.

Care este sfatul dumneavoastra pentru tinerii care doresc sa isi deschida o afacere, pentru cei care au initiativa?

In primul rand, unui tanar ii trebuie un anturaj ca sa reuseasca. El trebuie sa se inconjoare cu oameni mai destepti ca el. Tu, ca manager, nu esti cel mai bun in tehnica, dar ai director tehnic, nu esti cel mai bun in administrarea oamenilor, dar ai director de productie, nu esti cel mai bun in contabilitate, ai director economic. Dar tu ai geniu in a-i administra.

E cu totul altceva decat ce se preda prin scoli. E o arta de inter-relationare. Toate scolile romanesti nu predau acest lucru. Cel mai mare capital e omul, spun ele, dar cum lucram cu oamenii?

Acest lucru se studiaza in toate facultatile din Occident - se invata cum functioneaza oamenii - cum ii motivam, cum ii evaluam, cum ii dam afara, cum ii angajam. Asta nu se invata nicaieri in Romania. Occidentul e plin. De peste 100 de ani se fac seminarii de psihologie, pentru a invata cum sa influentezi oamenii si cum ne influenteaza ei pe noi.

Prima recomandare e sa se inconjoare de oameni mai destepti ca ei. Daca se inconjoara cu oameni mai prosti sau egali, raman pe nivelul acela de competenta, sa spunem 8. Daca se inconjoara cu oameni mai destepti, de nota 10, si ei vor urca. Acea urcare le dau toate resursele. In afacere sunt trei capitaluri - managementul, ideea si banii.

Bani se gasesc. Toti vor sa iti dea bani daca ai celelalte doua - managementul si ideea de business. Cine are capacitate intelectuala de a inova, acela va evolua.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Interviu Stefan Vuza, #retete succes afaceri, #industrie Romania, #criza companii Romania , #Ghid afaceri