A. David, despre diamante: De la pasiune la business, un pas de minim 10 ani

Sambata, 10 August 2013, ora 00:00
5011 citiri
A. David, despre diamante: De la pasiune la business, un pas de minim 10 ani

Pentru Arie David, diamantele nu sunt doar o pasiune, ci o meserie de familie. Unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania, proprietarul galeriei de bijuterii A. David, isi propune sa investeasca si pe plan personal in diamante impreuna cu fiii sai, pe care ii pregateste pentru a prelua fraiele afacerii.

"Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante. Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24, precizand ca economiile in diamante fac parte din natura poporului evreiesc.

Desi face si el parte din acest popor, el este si roman, ceea ce l-a determinat sa priveasca spre viitor in directia Romaniei, cu investitii pe segmentul de business pe care este specializat.

"Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor", completeaza acesta, recunoscand ca are in plan sa lase, la un moment dat, afacerea in mainile fiului sau.

Nici relaxarea nu difera foarte mult de profesie pentru un diamantar: profita de orice prilej pentru a admira o bijuterie si nu rateaza expozitiile de de arta din Romania sau Israel.

Spuneti-ne cateva lucruri despre cariera dumneavoastra de 32 de ani in industria diamantelor. Cati diamantari profesionisti exista in acest moment in Romania?

Din cate stiu eu, sunt unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania. Aici sunt bijutieri de meserie, care stiu putine lucruri despre diamante.

Am inteles ca va indreptati acum spre piete solide cum ar fi Singapore, Hong Kong, Bangkok, New York, Los Angeles, San Francisco sau Chicago, unde "optica foarte stricta asupra diamantelor ca investitie nu admite compromisuri in privinta calitatii". Ne puteti explica ce presupune aceasta optica "foarte stricta"?

In aceste locuri am lucrat ani de zile, am plecat si personal la diversi wholesaleri de diamante. In fiecare oras mare din lume, piata de diamante e dezvoltata, educata si informata.

Piata diamantelor in lume e aproximativ la fel, diamantele sunt diversificate, cu diferite calitati, marimi si culori.

Piata se imparte in oameni cu mai putine posibilitati financiare diferite, astfel pietrele de o calitate mai scazuta si de marimi mai mici sunt pentru segmentul de piata cu posibilitati financiare sub medie, acestea urcand la valori de zeci de mii de dolari pentru persoane cu buget peste medie.

Sigur ca diamantele sunt o parte importanta in bijuterii si in marcile de bijuterii. Calitatea lucrarii acestora, slefuirea si producerea manuala, conduc la pretul aferent unei bijuterii cu diamant.

In tarile mentionate mai sus, chiar si publicul simplu este educat si informat in domeniul diamantelor si bijuteriilor si din acest motiv stie foate bine sa evalueze raportul dintre calitatea si pretul oferit.

Care este optica asupra diamantelor ca investitie in Romania, in acest moment?

In Romania propun ca publicul sa fie foarte bine informat si sa cumpere doar din locuri sigure, in care chiar si vanzatorul simplu poate oferi informatii despre piesa respectiva si arata un certificat gemologic international (nu doar cel de magazine).

Deocamdata, din pacate, deoarece publicul nu e de ajuns de informat si educat in domeniul diamantelor, nu sunt foarte multe cereri. Insa, treptat, suntem contactati de persoane interesate, care primesc detaliat informatii despre diamantele de investitie.

Diamantul este un produs de investit foarte sofisticat, al carui pret nu poate fi modificat de banci, burse de valori sau cumparatori foarte puternici de pe piata.

Spre exemplu, firmele De Beers si Alrosa, care detin 80% din extragerea de diamante brute din lume, tin sub control pretul diamantelor brute si cantitatile pe care le scot pe piata diamantelor, din interes propriu.

Astfel s-a dovedit ca pretul diamantelor a crescut si va creste in fiecare an cate putin inca 25 de ani de acum incolo. Din aceasta cauza diamantele, ca produs de investitie, sunt o alegere foarte buna si nu cer o administrate complicata a acestora.

Sunteti si Membru al Bursei de Diamante din Israel. Cum s-a nascut pasiunea dumneavoastra pentru diamante?

Diamantele nu sunt doar o pasiune, ci si o meserie de familie. Cumnatul meu, care astazi are varsta de 77 ani, este unul dintre cei mai mari slefuitori de diamante.

Acesta m-a luat alaturi de el sa-i vand propria productie de diamante. Dupa un an de lucru alaturi de el am inceput sa lucrez pentru o firma foarte mare din Belgia, si anume firma lui Eres Dailot.

Am deschis mai tarziu prima fabrica cu acestia in Israel. Dupa inca un an de zile am ramas singur in cadrul companiei si treptat mi-am dezvoltat afacerea.

Cat de mare (sau mic) este pasul de la pasiune pentru diamante la business in comertul profesionist cu diamante?

Este un pas de minimum 10 ani din viata. Daca vrei sa o faci in modul serios si sa treci prin toate etapele, nu poti promova doar un curs de specialitate in domeniu, ci ai nevoie de ani de experienta pentru a intelege modul de lucru specific al diamantarilor, modalitatile de fabricare, sa cunosti noile tehnologii.

Doar asa poti intelege meseria de diamantar si achizitiona diamante de wholesaler si apoi monta in bijuterii.

Ce v-a determinat sa deschideti, in 2012, un birou la Bucuresti?

Am decis sa deschidem prima galerie de bijuterii A.David Gallery Diamonds & Jewelry (Str. Luterana, nr.3) dupa ce fiul meu a absolvit Academia de Studii Economice si bineinteles un curs international de specializare in domeniul diamantelor.

Fiindca suntem cetateni romani si ne place sa locuim aici, ne uitam pe termen lung la potentialul extinderii afacerii in Romania.

Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor din Romania si nu numai, iar fiul meu cu timpul va prelua fraiele afacerii.

Ce planuri aveti pentru acest business? Va ganditi la noi investitii?

Ne dorim foarte mult sa aducem colectii noi de bijuterii, care nu exista pe piata romaneasca si nici in tarile din imprejurimi. Investitiile noastre se vor face in diamante prelucrate, ca diamante de investitii si bijuterii unicat cu preturi unicat.

Incepand cu acest an suntem importatori de ceasuri Eberhard in Romania, companie elvetiana ce dateaza din anul 1887, ceasuri clasice atat de dama cat si barbatesti.

Cel mai mult dorim sa investim in promovarea informatiilor corecte despre diamante ca investitie si bijuterii cu diamante.

Aveti si un servici VIP. Va ocupati personal se sesiunile de shopping si consiliere pentru cei interesati sau aveti specialisti pentru acest lucru?

Pentru serviciile VIP lucram cu o serie de specialisti, insa orice client care doreste consiliere din partea mea sau a fiului meu, Matan, poate beneficia de acest lucru cu drag.

Noi privim relatia cu clientii nostri pe termen lung, de aceea e foarte important sa fim alaturi de ei in alegerile pe care le fac.

Va ramane timp si pentru planurile personale? Cum alegeti sa va relaxati?

Investesc foarte mult timp in business-ul meu si promovarea acestuia pe piata romaneasca. Relaxarea mea se regaseste in participarea la expozitii de arta din Romania sau Israel, iar atunci cand am timp petrec weekenduri la muntele romanesc, care ofera peisaje superbe si un mediu foarte relaxant.

Cat de tare va influenteaza meseria pe care o aveti in viata de zi cu zi? Vi sa intampla sa analizati anumite bijuterii, sa le explicati celor din jur detalii, chiar si intr-un context ce nu are legatura cu planul profesional?

Da, chiar din cauza acestei iubiri pentru meseria mea, intotdeauna imi place sa admir lucruri frumoase si daca am cea mai mica oportunitate de a vorbi despre diamante si bijuterii bineineles ca o fac si imi amintesc cu drag experientele avute in familie si in plan profesional.

Ii sfatuiti pe cititorii nostri sa investeasca in diamante? Dincolo de acest business, investiti si dumneavoastra in diamante?

Da, intotdeauna poporul evreiesc investeste in acest domeniu si o parte din economiiile acestuia sunt in diamante, fiecare cu nivelul si potentialul sau financiar.

Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante.

Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
#diamante A David, #investitii diamante, #afacerea A David, #Arie David diamantar , #Investitii profitabile