Amenajarea gradinilor, o afacere infloritoare care prinde radacini in Romania

Marti, 18 Iunie 2013, ora 07:10
8219 citiri
Amenajarea gradinilor, o afacere infloritoare care prinde radacini in Romania

Amenajarea gradinilor se dovedeste a fi o afacere de succes, care poate genera profituri cu multe zerouri. Cererea este din ce in ce mai mare, iar un proiect amplu poate costa sute de milioane de lei. Clientii fideli ai firmelor care decoreaza, intretin si amenajeaza gradini, sunt companiile si institutiile de stat, dispuse sa plateasca sume ce depasesc un milion de lei.

Fie ca reprezinta companii sau apeleaza individual la firmele care amenajeaza gradini, romanii sunt din ce in ce mai pretentiosi cand vine vorba de terasele, curtile si gradinile lor. De asemenea, sunt gata sa plateasca bani grei pentru o gradina in stil japonez, baroc, englezesc sau rustic. De altfel, stilul rustic pare cel mai popular printre clienti, observa Alex Pripis, co-fondatorul Gedeus Gardening.

Profilul clientului care apeleaza la serviciile unei firme de design peisagistic sau care amenajeaza gradini presupune varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, in general cu venituri peste medii, si, de cele mai multe ori, proprietarul unei case noi. Multumita conditiei financiare bune, poate plati intre 1000 de lei si 50 de milioane de lei, spun reprezentantii firmelor care se ocupa cu acest serviciu.

Apache Gardens au avut, printre clientii corporate Facultatea de Arta din Bucuresti, dar si un cartier de blocuri din Baneasa si fabrica Prefabricate Vest. La randul lor, cei de la Gedeus Planning se lauda cu amenajarea gradinii unei reprezentante Bosch si a unei companii mici, Star Transmision.

In general, firmele executa lucrari tot timpul anului, dar vara cererea se multiplica si ajung sa amenajeze chiar si 50 de gradini pe sezon. Nu toate au o suprafata generoasa, intr-adevar, dar investitiile relativ reduse in echipamentele necesare contribuie la profitul infloritor.

Amenajarea unei gradini dureaza, in functie de suprafata, plantele folosite si sistemul de irigare ales intre trei si 30 de zilei. Rola de gazon este cea mai potrivita pentru gradini, in ciuda pretului putin mai mare, recomanda Lucian Emil Dumitrescu, reprezentantul Apache Gardens.

Recomandarile specialistilor

Specialistii in amenajari spun ca exista multi particulari gata sa promita servicii prompte, dar care folosesc tehnici nepotrivite si dau sfaturi neadecvate.

"Spre deosebire de insamantare, care dureaza doua luni si trece prin mai multe etape de inierbare, operatiuni de fertilizare si ierbicizare, rola de gazon se monteaza mai repede, iar clientul se bucura intr-un timp mai scurt de gradina noua daca opteaza pentru rola de gazon", precizeaza reprezentantul Apache Gardens. El exemplifica si spune ca o suprafata de 300 de metri patrati necesita o investitie de 1.000 de euro.

De asemenea, cel mai bine ar fi ca plantele alese sa fie perene, precum trandafirii sau lavanda. Nu sunt recomandate plantele exotice, pentru ca urca mult pretul lucrarii, atrage atentia Alex Pripis.

Noile tendinte in 2013

Cand vine vorba despre noile tendinte din sezonul de anul acesta, parerile sunt impartite. Daniel Marginean, reprezentantul Tokana Garten, spune ca preferintele clientilor se concentreza pe amenajarea unor garduri vii, in principal din conifere. De asemenea, el remarca o crestere a interesului pentru formele neobisnuite ale arbustilor, cum ar fi bile sau spirale.

Pe de alta parte, Alex Pripis, co-fondatorul Gedeus Gardening, crede ca apetenta romanilor pentru "kitsh" ramane o problema serioasa in educarea gusturilor pentru decorarea gradinilor. "De multe ori, ni se cer combinatii de gradini care nu se potrivesc. Spre exemplu, o doamna cu o casa mov voia, intr-o gradina de 150 de metri patrati jumatate sa fie in stilul baroc si cealalta jumatate in stil japonez".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#amenajare gradinilor, #afacere succes , #Investitii profitabile