Investitii: De ce-si tin oamenii de afaceri banii la saltea?

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:01
3939 citiri
Investitii: De ce-si tin oamenii de afaceri banii la saltea?
Bani la saltea

In 2011, oamenii de afaceri s-au ferit cat de mult au putut sa faca investitii in actiuni si obligatiuni, preferand sa-si tina banii in conturi care nu le aduc niciun fel de castig, dar care le dau siguranta in aceste vremuri tulburi.

In primele 11 luni ale anului trecut, conturile curente si de economisire au atras de opt ori mai multi bani decat piata de capital, conform datelor companiei de cercetare de piata TrimTabs, preluate de CNBC.com.

Intre septembrie si noiembrie (cea mai recenta luna pentru care exista date disponibile), aceeasi diferenta era deja de 13 ori mai mare.

Dupa ce au trebuit sa faca fata crizei datoriilor europene si blocajelor de la Washington, investitorii au decis ca lumea arata mai bine daca o privesti de pe margine, in ciuda eforturilor bancilor centrale de a incuraja asumarea de riscuri.

"Banii adevarati se duc direct la saltea in zilele noastre", a declarant CEO TrinTabs, Charles Biderman, referindu-se la situatia din SUA. "Fed face tot ce-i sta in putere pentru a-i incuraja pe investitori sa speculeze pietele de capital. Cu toate acestea, investitorii, mai ales cei din retail, refuza sa riste".

Biderman pune reticenta investitorilor americani pe seama a trei factori: faptul ca populatia imbatraneste si nu mai este la fel de dispusa sa-si asume riscuri, economia isi revine, dar este insa inca problematica si pe ingrijorarile ca Fed ramane fara munitie pentru a stimula economia.

Unde investesc romanii

In Romania, consultantii ii sfatuiesc pe investitori sa-si scoata banii de la saltea si sa-i plaseze in companii aflate in dificultate financiara. Dar acesta este cazul investitorilor cu apetit de risc, celor mai conservatori recomandandu-li-se sa-si economiseasca banii pana se linisteste situatia in Europa.

Unul dintre cele mai apetisante domenii pentru investitii din acest moment este agricultura, mai ales dupa recolta record de anul trecut.

"O persoana conservatoare ar putea sa aleaga valuta avand in vedere faptul ca din cauza crizei din zona euro ar putea sa existe oarecare presiuni de depreciere pe moneda nationala. Un client mai putin conservator ar putea sa ramana pe dobanzile pe lei fiindca dobanda e destul de mult peste inflatie in acest moment deci castigurile sunt semnificative", a declarat Radu Hanga, director BT Asset Management, pentru Business24.

Cei care au la dispozitie sume mai mari de 1 milion de euro, ar putea sa investeasca in companii mici si mijlocii din industria alimentara si agricola, este de parere consultantul financiar Niels Schnecker.

"La sume mai mici, banii trebuie tinuti in banci in lei. Pretul la depozite va creste, ca atare e un moment bun. Nu recomand Bursa, nici investitia in diverse metale", mai spune Schnecker.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#sfaturi investitii, #investitie bursa, #investitie piata capital, #cont curent, #cont economisire, #investitie aur, #banca centrala, #niels schnecker, #radu hanga , #Investitii profitabile