Patzaichin le aduce satenilor din Delta "barca la poarta" pentru a face ecoturism

Vineri, 09 August 2013, ora 12:30
6123 citiri
Patzaichin le aduce satenilor din Delta "barca la poarta" pentru a face ecoturism
Ivan Patzaichin, ambasadorul turismului ecologic in Delta Dunarii

Fostul mare campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin investeste, cu speranta ca va transforma Delta in cel mai mare centru de ecoturism din Europa. Pentru a-si vedea visul implinit, intentioneaza sa deschida 10 centre pentru inchiriat canotci, un tip de ambarcatiune originala, inventata chiar de el. Este un "hibrid": canoe-lotca.

Fostul campion a explicat, pentru Business24, ca isi doreste incurajarea economiei locale, din zona Deltei, prin promovarea unui turism ecologic. "Sunt mult de facut in Delta si avem o serie de planuri. Primul lucru pe care incercam sa il facem este deschiderea unor centre de inchiriat barcute impreuna cu autoritatile locale. Pentru finantare, vom atrage fonduri europene", spune sportivul.

Canotca, un concept propriu

Ivan Patzaichin intr-o canotca

Barcutele de care aminteste sportivul cu modestie sunt, de fapt, o inventie proprie, numita "canotca", o combinatie intre canoe si lotca. In fiecare centru urmeaza sa existe pana la 20 de astfel de ambarcatiuni, date in administrarea localnicilor. Ei le vor inchiria si vor putea sa isi creasca veniturile plimbandu-i pe turisti si aratandu-le "frumusetile Deltei".

In zonele in care se opresc turistii, se pot dezvolta servicii eco, care includ mancare si cazare in case traditionale.

Canotcile sunt folosite la Festivalul organizat de Asociatia campionului, Rowmania

Suma necesara se ridica la 800.000 de euro, pentru toate cele 10 centre de inchiriere, dar la acesti bani se vor adauga sumele necesare pentru inaugurarea unui "centru de initiere", unde cei interesati de canotaj sa fie incurajati sa practice acest sport.

Detaliu cu o canotca

"Nu vom oferi atestate sau diplome", spune Ivan Patzaichin, "dar ii vom incuraja pe copii sa aprecieze acest sport (caiac-canoe n.red) si sa afle mai multe informatii despre el chiar de la fostii campioni. Ne propunem sa deschidem centrul chiar anul acesta", explica fostul campion. El adauga ca ideea infiintarii acestui centru a pornit dintr-o "constatare trista", si anume ca "Delta nu a mai dat de aproape 20 de ani un campion".

Descopera Delta din canotca

La Crisan a fost deja deschis un astfel de centru pilot. "Descopera Delta din canotca" este sloganul celor doua oferte pregatite de reprezentantii Centrului turistic deschis de Asociatia lui Ivan Patzaichin la Crisan.

O canotca

Contra sumei de 750 de lei de persoana, grupurile de 6 pana la 10 persoane se pot plimba pe canalele Deltei si pot degusta din savuroasele mancaruri traditionale.

Excursiile sunt programate pentru 16-19 august si 23-26 august.

Turistii pot inchiria o canotca pentru 750 de lei de persoana

Cele doua variante presupun plimbari pe canalele din Delta, transfer de la Murighiol la Crisan si retur, cazare cu pensiune completa la trei margarete pentru trei zile.

Canotcile isi asteapta turistii

Doritorii vor putea vizita satul Letea, unul dintre putinele sate din Delta care pastreaza arhitectura traditionala, si Padurea Letea, unica prin combinatia de vegetatie, de la stejari batrani, la vita salbatica si liane, dar si prin fauna aparte, care include vipera de nisip, vulturul codalb, peste 2.000 de specii de insecte si faimosii cai de Letea.

Fara SPA-uri in Delta

In opinia campionului, in Delta nu ar trebui sa fie construite centre SPA sau hotelurile de lux, pentru a-i atrage pe turisti in aceasta zona a tarii.

"Nu trebuie sa faci un hotel de 5 stele cu jacuzzi si nu stiu ce in Delta Dunarii, dar localnicul, daca isi aranjeaza si-si amenajeaza curtea frumos, poate sa primeasca un turist care chiar vrea sa vada cum doarme acel om, cum mananca si in ce conditii traieste", a spus Ivan Patzaichin.

De altfel, scopul principal al sportivului si al Asociatiei fondate de el, Mila 23, este promovarea unui turism ecologic, pastrarea arealului natural dar si cresterea nivelului de responsabilizare al autoritatilor locale.

Ambasadorul Deltei in Marea Britanie

Ivan Patzaichin impreuna cu Principesa Margareta au prezentat Delta Dunarii echipei Travel Channel, care a filmat un nou episod al documentarului "Wild Carpathia - From the Mountains To The Sea" (De la munti pana la mare, n.r.).

Primul documentar l-a avut ca protagonist pe Printul Charles al Marii Britanii care a fost vizitat si el Delta anul trecut. Cele doua episoade noi ale miniseriei documentare "Wild Carpathia" vor fi transmise in peste 130 de tari, fiind traduse in 21 de limbi. In Romania, sunt difuzate de Televiziunea Publica.

In Delta Dunarii a fost prezenta o echipa de opt persoane de la Travel Channel iar Ivan Patzaichin i-a insotit.

"Am facut un filmulet cu cantocile pe un traseu in zona Crisan, le-am aratat canelele si lacurile de acolo si au fost extrem de incantati si fascinati de natura de aici, mai ales cand au vazut un bizon facand tumbe chiar in fata lor", povesteste campionul.

Cine este Ivan Patzaichin

- Patzaichin s-a nascut in satul Mila 23, comuna Crisan

- a inceput cariera la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti in luna martie 1967

- A facut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti timp de 43 de ani, 18 ani in calitate de sportiv si 25 ani ca antrenor.

- In 1983 a terminat Institutul de Educatie Fizica si Sport

- In anul 2008 a sustinut lucrarea de dizertatie la masterul Educatie fizica si managementul structurilor si activitatilor sportive.

- A participat la 5 editii ale Jocurilor Olimpice de Vara: Mexico 1968, Munchen1972, Montreal 1976, Moscova 1980 si Los Angeles 1984. La cele cinci editii a cucerit 7 medalii: 4 de aur (C-1 1000 m: 1972, C-2 1000 m: 1968, 1980, 1984) ).si 3 de argint (C-2 500 m: 1980, 1984; C-2 1000 m: 1972.

- A castigat 22 de titluri la 11 editii ale Campionatelor Mondiale: Copenhaga 1970, Belgrad 1971, 1975, 1978 si 1982, Tampere 1973 si 1983, Mexico 1974, Sofia 1977, Duisburg 1979 si Nottingham 1981. A cucerit 9 medalii de aur, 4 medalii de argint si 9 medalii de bronz

- A castigat o singura medalie de aur la ampionatele Europene din 1969 de la Moscova

- Din 1976 a devenit antrenor si a participat impreuna cu elevii sai la 5 editii ale Jocurilor Olimpice de Vara: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 si Beijing 2008. De-a lungul carierei de antrenor a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale si europene.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ivan Patzaichin Delta Dunarii, #centru ecoturistic Delta, #Ivan Patzaichin canotca , #Investitii profitabile