Bani pentru micii antreprenori: 50 de milioane de euro sunt pusi la bataie intr-o zona-cheie a Romaniei

Joi, 05 Aprilie 2018, ora 11:03
4566 citiri
Bani pentru micii antreprenori: 50 de milioane de euro sunt pusi la bataie intr-o zona-cheie a Romaniei
Foto: CC0 Creative Commons

O noua linie de finantare europeana de 50 de milioane de euro s-a lansat pentru imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii din zona Deltei Dunarii.

Finantarea nerambursabila acordata este intre minimum 200.000 euro si maximum 1.000.000 euro. Contributia maxima a programului la cheltuielile eligibile finantabile prin ajutor regional in regiunea Sud Est pentru intreprinderi mijlocii este de 60%, iar pentru intreprinderile mici si microintreprinderi de 70%.

Proiectul propus in cererea de finantare pentru investitia initiala trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, investitii in active corporale, finantabile prin ajutor de stat regional: construire, extindere, dotare spatii de productie/servicii.

Este optionala includerea, in proiect, a investitiilor in active necorporale finantabile prin ajutor de stat regional si a investitiilor finantabile prin ajutor de minimis (de exemplu, certificare produs, sisteme de management al calitatii, internationalizarea afacerii). Valoarea eligibila aferenta componentei finantabile prin ajutor de minimis nu poate depasi 20% din valoarea eligibila totala a investitiei.

Suma este oferita prin Programul Operational Regional 2014-2020, care a deschis o linie de finantare europeana pe axa prioritara 2 "Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii", prioritatea de investitii 2.2. "Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor".

Cine sunt potentialii beneficiari:

Rezervatia Biosfera Delta Dunarii, Judetul Tulcea si nordul Judetului Constanta.

Este vorba despre IMM-urile active in zonele identificate ca prioritare in cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii (aprobata prin HG nr. 602/2016):

a. "centrul Deltei, care cuprinde unitatile administrativ-teritoriale al caror teritoriu se afla integral in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, respectiv comunele Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Crisan, Maliuc, Sfantu Gheorghe si orasul Sulina. Teritoriul acestor unitati administrativ-teritoriale se afla integral sau preponderent in Delta Dunarii propriu-zisa, intre bratele Dunarii;

b. unitati administrativ-teritoriale aflate partial pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: municipiul Tulcea, orasul Isaccea, orasul Babadag si comunele Murighiol, Mahmudia, Bestepe, Nufaru, Somova, Niculitel, Luncavita, Grindu, Valea Nucarilor, Sarichioi, Jurilovca, Ceamurlia de Jos, Mihai Bravu, Baia (judetul Tulcea) si Mihai Viteazu, Istria, Sacele si Corbu (judetul Constanta);

c. unitati administrativ-teritoriale aflate in vecinatatea teritoriului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, incluse pentru a asigura coeziunea teritoriala si coerenta unor interventii strategice: orasul Macin si comunele I.C. Bratianu, Smardan, Jijila, Vacareni, Greci, Frecatei, Mihail Kogalniceanu, Slava Cercheza".

Articol de Andreea Paul, propusa pentru functia de ministru al Economiei, Presedinte INACO (Initiativa pentru Competitivitate) si Conf. Univ. la Facultatea de Relatii Economice (ASE)

Comunitatea de profesionisti INACO publica lunar "Ghidul surselor de finantare pentru dezvoltarea si internationalizarea companiilor romanesti", aflat acum la a treia sa editie - martie 2018 - cu 30 de oportunitati active dedicate cu precadere intreprinderilor mici si mijlocii sau start-up-urilor din domeniile agriculturii, energiei, cercetarii-dezvoltarii-inovarii, incubatoarelor de afaceri sau cooperarilor internationale, mass-mediei, culturii, educatiei etc.

Toate informatiile necesare pot fi gasite in cadrul "Ghidului de finantare pentru sustinerea dezvoltarii si internationalizarii companiilor romanesti - martie 2018", in care au fost identificate 30 de oportunitati de finantare de actualitate prezentate sintetic, si pe care il puteti descarca aici: https://inaco.ro/a-treia-editie-a-ghidului-inaco-pentru-dezvoltarea-si-internationalizarea-companiilor-romanesti/. Urmatoarea editie a ghidului va fi publicata pe data de 20 aprilie.

Prin misiunea sa, INACO ramane la dispozitia celor dornici sa aplice la aceste linii de finantare active, iar detalii suplimentare in acest sens pot fi solicitate in scris pe adresa de e-mail: office@inaco.ro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene mici afaceri, #afaceri Delta Dunarii , #Mici afaceri