Cine detine Internetul

Vineri, 17 August 2007, ora 15:46
4121 citiri
Cine detine Internetul

Kevin Ham este unul dintre mogulii Internetului, si nici macar nu ai auzit de el. Revista americana Business Magazine arata cum maestrul webului si-a construit un imperiu de 300 milioane dolari, reusind sa ramana in umbra.

De-ndata ce-i vine in minte un nume de site, Ham il "probeaza", tastand in aer. Este un nume pe care utilizatorii l-ar accesa fara sa treaca printr-un motor de cautare, asa cum isi doreste el? Ar fi mai bine la singular sau la plural? Daca este o greseala de tastare, este una pe care oamenii o vor face frecvent?

Cand Ham isi doreste un domeniu, isi contacteaza asociatul, care urmeaza sa achizitioneze acel domeniu. II plac site-urile de nunti asa ca doreste Weddingcatering.com pe care va plati 10,000$. Greeting.com nu este pe nici pe departe la fel de bun ca vestitul Greetings.com , dar Ham este dispus sa il cumpere cu 350,000 dolari.

Un crestin adevarat, Ham scrie un cec de 31,000 dolari pentru a adauga la portofoliul sau Christianrock.com, portofoliu ce mai contine site-uri precum God.com sau Satan.com. Intr-o singura dupa-amiaza, Ham a cumparat site-uri in valoare de $ 650,000.

Este o afacere buna. Cum ar putea fi altfel, cand numai in ultimii trei ani, numarul site-urilor .com a c20070526_ham.jpgrescut cu peste 130%, ajungand la 66 milioane. Si numarul continua sa creasca cu un site, la fiecare doua secunde.

Cei mai multi bani se fac pe piata specifica, acolo unde cele mai valoaroase site-uri se ridica la preturi ametitoare. Oamenii care au avut spirit de anticipare si curajul sa cumpere domenii aparent gresite, in timpul boost-ului .com, sunt acum proprietarii unora dintre cele mai valoroase proprietati virtuale.

Cum sa castigi bani fara efort

Omul din varful putin cunoscutei ierarhii a cumparatorilor de domenii este Kevin Ham, are 37 de ani, locuieste in Vancouver si este coreean, de origine.

Desi in urma cu cativa ani se afla pe cale sa devina medic, a abandonat scoala imediat ce a realizat potentialul de imbogatire oferit de Internet. Incepand cu anul 2000, a adunat linistit un portofoliu de peste 300, 000 de domenii, care genereaza, in momentul de fata, venituri de peste 70 milioane dolari.

Inca de la inceput, Ham a incercat sa gaseasca tot felul de gaselnite si sa exploateze din toate punctele de vedere reteaua mondiala, pentru a se extinte. Primul pas a fost realizarea unui software care il ajuta sa cumpere domeniile pe cale de expirare, la preturi infime.

Tot el se afla si in spatele celei mai recente "masinatiuni", profitand de traficul generat de milioanele de oameni care tasteaza din greseala ".cm" in loc de ".com".

Incearca cu orice nume iti vine in minte - Beer.cm, Newyorktimes.cm- si vei nimeri pe o pagina numita Agoga.com, un site umplut pana la refuz cu Yahoo ads.

Ham castiga cu fiecare click dat pe ad, odata cu el castigand si partenerul sau de afaceri : statul Camerun. De ce Camerunul? Pentru ca a avut norocul neprevazut de a i se atribui domeniile tip .cm ( asa cum cele din Romania sunt .ro)

E foarte posibil ca dintr-o eroare sa tastezi .cm in loc de .com, domeniul mondial. Ham a luat legatura cu guvernul camerunez, trimitand apoi oameni sa retraseze traficul. Si daca planurile i se vor adeveri, in scurt timp va putea profita si de domeniile Columbiei (.co), Omanului (.om), a Nigerului (.ne) precum si a Etiopiei(.et).

"Afacerea se afla in desfasurare asa ca nu pot vorbi despre asta", spune Ham. Nici despre noua companie, Reinvent Technology, in care a investit zeci de milioane de dolari, nu spune prea multe.

IT_C.jpgNoi metode de a te imbogati pe Internet

Este remarcabil cum mai nimeni nu a auzit de Ham, desi site-urile sale aduc peste 30 de milioane de vizitatori unici, pe luna. Chiar si in randul cumparatorilor de domenii este un om al misterului. Pana acum, nu a vorbit niciodata public despre afacerea sa. Nu vei gasi numele sau pe nicio hartie care sa ateste ca detine vreun site nici ca a facut vreun aranjament cu guvernul camerunez.

Ham prefera sa fie discret din mai multe motive: unul ar fi rivalii sai intr-ale achizitionarii de domenii web. Un altul, si mai important, sunt avocatii. In momentul de fata, cea mai mare ingrijorare o are fata de faptul ca aranjamentul cu tara africana ar putea fi privit drept un abuz. Si e foarte probabil , dat fiind faptul ca nu a mai vorbit despre asta niciodata, in presa.

Contactat de revista Business Magazine, John Berryhill, avocat de top, a tipat practice in telefon: "Stiti cine a facut asta? Aveti idee cati oameni vor sa afle cine sta in spatele acestei afaceri?"

Ca orice om de afaceri respectabil, Ham are o viziune de ansamblu si un plan de viitor. Utilizatorii se vor satura de paginile "gresite". In plus, Google, Microsoft sau Yahoo iau masuri serioasa impotriva celor care profita de pe urma greselilor de tastare. Unele browsere repara automat aceste greseli. Internet Explorer-ul, spre exemplu, redirectioneaza, in cazul tastarii gresite a unui site, catre o pagina detinuta de Microsoft- in esenta, nu e foarte diferit de ceea ce face Ham cu domeniile .cm.

Astfel ca acum Ham nu mai merge pe strategia pay-per-click, ci incearca pc3.jpgmai degraba sa gaseasca site-uri ce pot deveni mici afaceri. Reinvent Technology are ca scop tranformarea celor mai valoroase nume detinute de Ham in mici companii media, bazate pe sute de categorii de nisa.

Incurand, cele mai tari site-uri vor fi detinute doar de cateva companii.Daca isi joaca bine cartile, Reinvent Technology va fi una dintre ele. Daca detii controlul asupra tuturor domeniilor -spune el- detii controlul asupra Internetului.

Bloombiz

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...