Investitiile straine: Ce afaceri noi se vor deschide in 2012- Interviu Business24

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50
6448 citiri
Investitiile straine: Ce afaceri noi se vor deschide in 2012- Interviu Business24

2012 este anul fondurilor europene si al parteneriatelor public-private, spune consiliera primului ministru. Andreea Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca exista deja proiecte noi in faza de intentie, in valoare de 71 milioane euro.

Potrivit acesteia, oamenii de afaceri interesati de Romania vin din cele mai diverse locatii precum Argentina, SUA, Arabia Saudita sau chiar si Israel. In opinia consilierei primului ministru, se prefigureaza cel putin 1.220 noi locuri de munca in acest an venite din investitii straine.

Ati declarat cu ceva timp in urma ca anul 2012 este anul fondurilor europene si al PPP-urilor. In ce stadiu se afla procesul invetsitional in proiectele prioritare care urmeaza sa se desfasoare in regim de parteneriat public-privat?

Intr-adevar, 2012 este anul absorbtiei fondurilor europene si al Parteneriatelor Public-Private. Din acest an, demersurile pentru implementarea proiectelor incep in forta. Pana acum vorbeam de o perioada de "curtare", de familiarizare cu proaspata legislatie si de contractare.

Ministerele isi cunosc deja prioritatile: proiecte in domeniul energiei, precum interconectorul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti, proiecte pentru extinderea retelei de infrastructura, pentru asigurarea dezvoltarii regionale, in agricultura si domeniul justitiei, ca sa dau doar cateva exemple.

Vorbim de o serie de proiecte in care au fost deja realizati pasi importanti. Ca parte publica, am initiat si am mentinut contacte cu investitorii direct interesati. Un exemplu sugestiv priveste Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Delegatia romana prezenta la Beijing la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano - Chineza de colaborare economica a inmanat in toamna documentatia pentru depunerea unei oferte angajante catre firma China Guangdong Nuclear Power Group.

De asemenea, in cazul proiectului Termocentralei Doicesti sunt in plina desfasurare negocierile cu China Huadian Engineering Co.

Valoarea investitiilor realizate in Romania de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie in anul 2011 se ridica la 461,5 milioane euro, potrivit raportului realizat de dumneavoastra. Care este nivelul estimat al invetsitiilor straine pentru 2012?

Privind direct prin prisma investitiilor private, pentru anul urmator estimam un nivel cel putin asemanator celui inregistrat in anul 2011.

Pe partea de investitii straine, pana acum avem proiecte noi in faza de intentie, aflate in portofoliul CRPCIS, in valoare de 71 milioane euro.

Oamenii de afaceri vin din cele mai diverse locatii: Argentina, SUA, Arabia Saudita, Israel etc. Locul liber ramas in parcul industrial Tetarom III de la Jucu dupa plecarea companiei Nokia va fi ocupat de firma germana Bosch si de compania italiana De'Longhi. Dar nu numai, sunt multi investitori straini care nu folosesc ca veriga intermediara CRPCIS.

Care considerati ca va fi impactul asteptat al acestor proiecte in privinta crearii de locuri de munca?

Daca ne uitam doar la impactul investitiilor straine aflate in prezent in stadiu de intentie in portofoliul CRPCIS se prefigureaza cel putin 1.220 noi locuri de munca in acest an.

Dar ele sunt ca o piatra aruncata in lac: creeaza valuri. Investitiile vor avea un efect de multiplicare, atingand si domeniile conexe.

Impactul social va fi semnificativ, cu atat mai mult cu cat investitiile tind sa se repartizeze echilibrat pe tot teritoriul tarii si sa acopere golurile investitionale din zona de nord-est si de sud a Romaniei.

Multe ISD nu trec insa prin institutiile centrale ale statului, cum este CRPCIS.

Care vor fi strategiile de pastrare si atragere a proiectelor de investitii ale companiilor straine in Romania, anul acesta? Am vazut ca anul trecut cateva companii straine mari au parasit Romania...

Stabilitatea macroeconomica este cuvantul de ordine pentru cresterea atractivitatii Romaniei. Am iesit din recesiune. Avem patru trimestre consecutive de crestere economica.

Am demonstrat ca avem capacitatea de a ne indeplini obiectivele: ne-am abtinut de la cheltuieli nechibzuite, am obtinut un deficit bugetar de 4,2%, sub tinta stabilita, am castigat lupta cu inflatia si prognozam o crestere economica de 2,1% pentru anul 2012.

Mai mult, in luna iulie 2011, Fitch a revizuit in sens pozitiv ratingul Romaniei, in categoria recomandata pentru investitii, in timp ce noua tari europene au fost retrogradate: Grecia, Portugalia, Spania, Italia, Austria, Franta, Belgia, Slovenia, Cipru.

Sprijinim proiectele mari de investitii prin scheme speciale de ajutor de stat. 19 proiecte de investitii au fost realizate in perioada 2009-2011 cu sprijinul a 229 milioane euro oferiti ca ajutor de stat.

Pentru anul acesta, am alocat 850 milioane lei pentru a sustine in continuare si alte investitii. In plus, ne concentram in continuare eforturile pe reducerea poverii administrative si fiscale pentru a crea un mediu de afaceri atractiv.

Ati precizat cu ceva timp in urma ca investitiile publice se vor ridica la 38,1 miliarde de lei, respectiv 6,6% din PIB in 2012. Care vor fi domeniile pe care mizeaza statul roman anul acesta?

Infrastructura de transport, energie si cea tehnologica in general, si cea rutiera in special.

Asigurarea conexiunii intre localitati si modernizarea retelelor existente sunt elemente esentiale pentru cresterea atractivitatii in fata investitorilor straini.

Doamna Vass, motorul cresteriii economice in 2011 a fost reprezentat de exporturi. Care va fi in 2012 motorul cresterii economice, avand in vedere ca exporturile Romaniei ar putea "suferi" pe fondul crizei din zona euro?

Este adevarat ca exporturile vor cunoaste o incetinire a ritmurilor de crestere, dar isi vor mentine ritmul pozitiv si vor avea chiar o crestere cu doua cifre, de circa 11%, in anul 2012. Ritmul mai redus de crestere al exporturilor ar putea fi compensat de reorientarea catre piete noi.

Mizam si pe revenirea sectorului constructiilor, care va creste cu peste 4% in acest an, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte. De asemenea, preconizam o crestere cu 2,9% a sectorului industrial si cu 1,5% a sectorului serviciilor.

In plus, oportunitatea unui ritm de crestere economica de peste 2% in acest an tine de accelerarea activitatii in doua directii majore: investitii publice din resurse interne si mai ales din fonduri externe nerambursabile si valorificarea fondurilor europene prin atragerea a cel putin 6 miliarde euro.

Astfel, gradul de absorbtie va depasi 20% la sfarsitul anului 2012, fata de 5,5% la sfarsitul anului 2011.

Privind cu realism la economia anului 2012, care considerati ca vor fi principalele provocari?

Riscul politic al blocarii reformelor in urma declansarii grevei parlamentare si apropierea alegerilor electorale.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#investitii straine 2012, #andreea vass investitii straine 2012, #proiecte parteneriate public private 2012, #investitii publice romania 2012, #andreea vass investitii publice , #Oportunitati afaceri