7 planuri de afaceri agricole profitabile in 2015

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 14:47
6796 citiri
7 planuri de afaceri agricole profitabile in 2015

2015 este un an cu mare potential pentru cei care isi doresc sa devina antreprenori sau sa obtina profituri serioase din afaceri agricole.

Ca urmare, nu iti lasa terenul arabil in paragina, valorifica orice petic de pamant!

Agricultura a devenit in ultimul timp unul dintre cele mai interesante si profitabile sectoare, asa ca este timpul sa alegi dintre numeroasele oportunitati de investitii in 2015.

In plus, poti profita si de fondurile europene care se acorda pentru aceste investitii. Cu ajutorul unui plan de afaceri bine realizat poti obtine mai usor finantari si chiar fonduri europene nerambursabile. Planul de afaceri este de mare ajutor oricarui intreprinzator, de la demararea activitatii si pana la planificarile de vanzare a produselor.

Iata cateva idei de afaceri agricole, propuse de redactia Manager.ro pentru 2015!

1. Plan de afaceri - Cultivarea de arbusti fructiferi profitabili: goji, catina, merisoare, coacaze, afine

Csaba Konrad Kolbaszer, un tanar de doar 25 de ani, a pornit in urma cu cca doi ani o afacere prea putin cunoscuta la noi - cultura de goji. Astazi, el detine in Romania cea mai mare plantatie bio de goji din Europa.

De asemenea, cu fonduri europene pentru infiintarea de ferme, cativa fermieri vranceni s-au gandit sa profite de pe urma acestora. Chiar reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea ii incurajeaza pe fermieri sa treaca la cultivarea unor plante mai putin traditionale in zona. Este incurajata cultivarea de catina in ferme, nu razlet. Prima ferma de catina a fost infiintata de curand la Ciorasti, pe o suprafata de 10 ha.

2. Plan de afaceri - Cultura de galbenele

Cultivarea galbenelor reprezinta una dintre cele mai atractive afaceri agricole la ora actuala, in Romania. Galbenelele au mare cautare atat pentru productia de ceaiuri, cat si pentru produsele cosmetice. De pe un hectar se pot obtine productii medii de 1.500-3.000 kg flori de galbenele, iar seminte cca 600-800 kg.

Eugen si-a incercat norocul si a investit 3.000 de lei intr-o cultura de galbenele in Ocna Mures, care acum ii aduce de 4 ori mai multi bani.

Eugen: "Primul an am dat in Germania cu 9 euro kilogramul. La 1300 de mp am ajuns pana la 1000 de kg." Florile sunt vandute fie uscate, fie ca seminte, caz in care pretul ajunge la 70 de euro kg.

Cei interesati gasesc mai multe informatii despre aceste planuri de afaceri, pe IdeideAfaceri.ro

3. Plan de afaceri - Cultura de lavanda

In 2010, o tanara din nord-vestul tarii a avut curajul sa porneasca o afacere din cultivarea lavandei. Anca Serpar, 34 de ani, a infiintat o cultura de lavanda in comuna Bontida, la 30 de km de Cluj-Napoca, beneficiind si de fonduri europene.

Anca Serpar: Povestea startului este simpla, inspirata de campurile de lavanda din Provence, dorind sa ma implic intr-o activitate recreativa, dar care sa aiba si un orizont si in acelasi timp posibilitatea unui venit suplimentar. Mai mult, am reusit si accesarea de fonduri europene, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri".

4. Plan de afaceri - Cultura de nuci frantuzesti

Din dorinta de a incepe o afacere pe cont propriu, Ovidiu Lazar, din Focsani, judetul Vrancea, a optat pentru nuci. Nu orice tip de nuci, ci din cei frantuzesti, soiuri performante.

Ovidiu Lazar: Primii pasi ai afacerii au fost simpli: am ales cele mai productive soiuri; am cumparat un teren cu calitati bune; am solicitat un proiect tehnic; am intocmit un proiect economic (proiectul economic se realizeaza pe baza proiectului tehnic si este efectuat de catre o firma de consultanta).

Este un plan de afaceri din care vedem cand intra livada pe productie, cat produce, cu ce pret se va vinde produsul, ce investitie avem si cat profit.

5. Plan de afaceri - Cultura de trufe

Cultivarea de trufe reprezinta o activitate ce poate fi foarte rentabila, fata de investitiile initiale limitate si fata de efortul mic pe care-l cere. Pentru cine poseda un teren potrivit (cu pH neutru, usor bazic, umed, putin expus la soare), exista diferite moduri de a o practica.

O astfel de oportunitate de afaceri a inceput sa prinda contur si in tara noastra. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitionarea puietilor micorizati si infiintarea plantatiei, o investitie ce o faceti o data si o exloatati zeci de ani. Una dintre firmele care va pot furniza puieti de aluni micorizati este IL TARTUFO ALBA SRL. Un hectar poate fi gazda pentru aproximativ 200 de plante ce produc pe an 250-300 de grame de trufa neagra. Daca facem o socoteala simpla, apar profituri de peste 50.000 de euro pe an.

6. Plan de afaceri - Cultura fructului gac

Fructul gac poate fi cultivat cu succes la noi in spatii protejate, sere si solarii.

O echipa de specialisti de la Statiunea de cercetari legumicole Buzau a reusit sa aclimatizeze aceasta planta originala din Nepal care produce fructul gac, cunoscut ca avand proprietati anticancerigene. Fructul gac mai este supranumit si "Fructul din Rai" si poate sta la baza unei afaceri agricole foarte profitabile.

IdeideAfaceri.ro are o sectiune speciala dedicata oportunitatilor de afaceri in agricultura, sectiune unde gasiti mai multe idei de afaceri agricole cu perspective reale de dezvoltare in urmatorii ani.

7. Plan de afaceri - Cultura de anghinare

Supranumita si cultura bioenergetica a viitorului, despre anghinare, unele studii arata ca nu are pereche. Adica, nicio alta planta cultivata in Romania nu poate produce, pe unitate de suprafata, atata bioenergie ca anghinarea. Anghinarea destinata acestei culturi nu este planta medicinala pe care o cunoastem cu totii, ci una obtinuta din seminte ameliorate, fundamental superioara din punctul de vedere al productivitatii.

Cateva avantaje ale culturii de anghinare:

- valorifica eficient terenurile slab productive, adesea improprii altor culturi agricole; - - este o planta melifera ideala;

- la o productie de 20 tone/ha, anghinarea aduce un profit de 800-1.000 euro la hectar, fiind cotata ca o cultura profitabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#planuri afaceri agricole, #idei afaceri agricole , #Planuri afaceri