Bankingul de sange placentar - de la concept la cifre

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 15:06
2242 citiri
Bankingul de sange placentar - de la concept la cifre
Sursa foto: Romania libera

Descoperirea din 1960, a celor 2 cercetatori canadieni Ernest Mc Culloch si James Till, in cadrul unui experiment de laborator, a "celulelor care se pot replica pe ele insele" si totodata pot "crea, sustine si reface sangele", a marcat inceputul unui nou capitol important din medicina.

Numeroasele cercetari care au urmat acestor prime observatii, au conturat valoarea terapeutica a celulelor stem hematopoietice ( formatoare a celulelor din sange), sursele de celule stem (maduva osoasa, sange periferic si sangele placentar) precum si posibilitatile lor de utilizare clinica in tratarea a peste 80 de boli, potrivit Montreal Gazette

In lista indicatiilor standard pentru efectuarea unui transplant de celule stem sunt cuprinse boli de sange , maligne "cancere de sange" ex. leucemii, limfoame sau alte categorii de boli de sange ex. forme particulare de anemii, boli ale maduvei osoase, boli congenitale metabolice sau ale sistemului imunitar, si anumite forme de cancer ex. cancere ale sistemului nervos, ale retinei, osoase.

Realizarea cu succes a primului transplant cu o grefa de sange placentar, la Paris in 1988, de prof.dr. Eliane Gluckman, la un pacient in varsta de 5 ani, a constituit o prima confirmare a valorii terapeutice si a posibilitatii de utilizare a sangelui placentar, ca si grefa pentru transplant.

Acumularea experientei terapeutice, evidentierea avantajelor oferite de grefele de sange placentar comparativ cu sursele clasice de celule stem, au determinat o expansiune semnificativa a gradului de utilizare si a diversitatii bolilor pentru care s-au indicatat efectuarea transplanturilor cu grefe de sange placentar.

Pe plan mondial in peste 20 de ani, s-au efectuat peste 25 000 de transplanturi cu grefe de sange placentar.

Daca in 2000, doar pentru 500 de transplanturi se utilizasera grefe de sange placentar, acestea reprezentand 1 % din numarul total de transplanturi de celule stem, in 2010 s-a ajuns la utilizarea a peste 4000 de grefe de sange placentar, reprezentand peste 22 % din numarul total de transplanturi de celule stem efectuate pe plan mondial.

Analizand tendinta constanta de crestere a utilizarii grefelor de sange placentar, organizatia NMDP (National Marrow Donor Program) aprecia ca in 2015, se va ajunge la o rata anuala de transplanturi cu grefe de sange placentar de 10 000, semnificand o crestere in 15 ani (din 2000 -2015 ), de 20 de ori a unitatilor transplantate anual.

Daca in primii ani de utilizare a grefelor de sange placentar, acestea erau indicate indeosebi pentru transplanturi la copii, in ultimii ani, s-a constatat o crestere semnificativa a gradului de utilizare a grefelor de sange placentar si la adulti, aspect relevat si in raportul anual pe 2010 al organizatiei BMDW (Bone Marrow Donor Worldwide).

Astfel se constata ca in 2010 s-a mentinut constant numarul grefelor administrate la copii, insa a aparut o crestere a numarului grefelor transplantate la adulti, raportul intre numarul grefelor administrate la copii versus adulti, fiind de 1 : 2.

Dinamica ascendenta a ratei de utilizare anuala a grefelor de sange placentar se datoreaza avantajelor oferite de particularitatile celulelor stem din sangele placentar (o frecventa si severitate mai reduse a complicatiilor imunologice posttransplant, cu o calitate mai buna a vietii), a obtinerii facile, fara niciun risc pentru mama sau nou nascut si a disponibilitatii imediate a grefei de sange placentar pentru transplant.

Aceste avantaje au fost reiterate anul acesta intr-o prezentare sustinuta de prof. Dr. Vanderson Rocha, directorul stiintific al organizatie Eurocord, intr-o prezentare sustinuta in cadrul celui de-al 3 lea Congres Mondial de Sange placentar (World Cord Blood Congres ), odata cu reconfirmarea necesitatii de optimizare a recoltarii si a bankingului de sange placentar.

Una din directiile posibile de optimizare a recoltarii de sange placentar, este cea a asocierii a doua recoltari de sange placentar, prima realizata prin punctionarea cordonului ombilical si a doua prin drenajul direct al sangelui din placenta, dupa eliminarea acesteia din uter.

In Romania, exista o singura banca de sange placentar-Coord Blood Center care de la inceputul anului 2010 ofera viitorilor parinti posibilitatea de a beneficia de un astfel de serviciu optimizat de recoltare a sangelui placentar, prin pachetul sau Gold, reconfirmand statutul sau de pionier in acest in domeniu.

Odata cu bankingul de sange placentar, adica obtinerea si depozitarea unei grefe de sange placentar, un alt aspect important de retinut este costul asociat unui transplant de sange placentar.

Cord Blood Center este singura banca din Romania care a avut in vedere ambele aspecte, oferind clientilor sai un pachet complet de servicii.

Astfel familiile pe langa posibilitatea de a dispune de o grefa de sange placentar pot dispune si de resursele financiare considerabile, necesare efectuarii unui transplant pentru copilul la a carui nastere s-a efectuat recoltarea, la orice centru de transplant din strainatate.

Costul mediu al unui transplant de sange placentar , pentru o afectiune din indicatiile standard actuale, pentru un adult este de 55 000 de euro iar pentru un copil este de 125 000 de euro, in conditiile in care o zi de spitalizare pentru un adult este de 1500 de euro iar pentru un copil este de 3000 de euro, pentru copii putand fi necesara o perioada mai lunga de monitorizare.

Costul transportului unei grefe de sange placentar de la banca la un centru de transplant, in conditii optime este cuprins intre 1900 si 2550 de euro.

Prin suportul financiar in valoare de pana la 185 000 de euro inclus in Programul suport oferit gratuit de Cord Blood Center clientilor sai sunt acoperite nu numai toate costurile mentionate mai sus, dar este inclus si un suport financiar personal, prin care sunt decontate transportul pacientului si apartinatorilor la centrul de transplant, cazare si celelalte cheltuieli administrative.

Dr Tudor Panu

General Manager Cord Blood Center

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banking sange, #depozite sange, #banca sange planetar, #transplant sange, #transplant sange cost , #Planuri afaceri