Calculul salarial, intre externalizare si solutia informatizata

Miercuri, 11 Octombrie 2006, ora 10:59
3138 citiri

Companiile au la dispozitie trei variante atunci cand vor sa gaseasca cea mai buna solutie pentru salarizarea angajatilor: sa dezvolte un departament specializat, sa apeleze la o firma de resurse umane, care ofera si acest serviciu sau sa achizitioneze un soft de calcul salarial.In ultima vreme, pentru marile companii, cea mai rentabila dintre solutii pare a fi externalizarea acestui serviciu, adica angajarea unei firme de resurse umane, care ofera si calculul salariilor angajatilor. Ceea ce in limbajul specializat se numeste "payroll outsourcing" este, asadar, modalitatea prin care companiile scapa de bataia de cap a unui departament de contabilitate, platind in schimb o firma care se ocupa exclusiv cu aceasta activitate.

"Companiile au gasit ca este mai eficient sa se concentreze pe activitatea de baza (productie, distributie, servicii financiare etc.) si sa externalizeze tot ceea ce nu are legatura cu aceasta (servicii de contabilitate, de IT, legal, resurse umane)", a explicat managerul de recrutare de la Lugera and Makler, Iuliana Badea, unul dintre motivele pentru care comapniile prefera sa externalizeze serviciile.

Prin externalizare, companiile beneficiaza de experienta si tehnologia mai performanta ale unei firme de specialitate, care ar fi mai dificil de intretinut intr-un departament al companiei, ceea ce duce, implicit, la imbunatatirea serviciilor. De asemenea, spun specialistii in resurse umane, un alt avantaj al externalizarii este si reducerea costurilor de organizare si management a unui departament specializat in cadrul companiei.

"Avantajele externalizarii tin de preturi mai reduse pe termen lung, alocarea resurselor interne mult mai specifica si mai benefica si pentru companie, dar si pentru angajati, care nu sunt hipersaturati cu sarcini diverse, plus viteza mai mare de reactie", a spus managerul de recrutare de la Barnett McCall, Andreea Lupan. "Companiile care folosesc externalizarea pot castiga pe termen lung pana la 20-30 de procente din cifra de afaceri, plus angajati mult mai eficienti, mai motivati si mai loiali."

In economia romanesca nu poate fi stabilit un moment exact in care a aparut practica de externalizare a serviciilor de plata a salariilor. "Ce putem afirma este ca odata cu aparitia furnizorilor de servicii a aparut, treptat, oferta de externalizare a serviciilor si, implicit, nevoia pentru astfel de servicii", a spus Anca Tapai, account manager la Professional Resurse Umane. "Chiar daca nu putem determina care au fost primele servicii externalizate in Romania, putem spune ca serviciile de HR, contabilitate si IT au fost promotorii acestei industrii. Motivul pentru care aceste servicii au fost cel mai adesea externalizate a fost determinat initial de lipsa specialistilor in domeniu."

La concurenta cu firmele specializate in "payroll outsourcing" sunt cele care comercializeaza softuri de calcul al salariilor. Oferta acestor firme a devenit din ce in ce mai bogata in ultimii ani, dupa cum sunt si cerintele pietei. Daca reprezentantii firmelor de resurse umane spun ca softurile de calcul salarial sunt utile in masura in care sunt utilizate de ei, pentru a tine contabilitatea companiilor cliente, "softistii" sunt de alta parere.

"Tehnologia ofera suport in derularea proceselor de business, prin urmare apelam tot mai mult la informatizarea, si implicit, automatizarea operatiunilor specifice care se deruleaza intr-o organizatie", a spus Monica Pascu, consultant pe vanzari la Work Solutions, firma producatoare de softuri de calcul al salariilor. "Procesul de salarizare necesita acuratete in ceea ce priveste respectarea legislatiei in vigoare, precum si a prevederilor politicii interne ale companiei. Toate acestea se pot asigura prin informatizarea adecvata a acestui proces."

Firmele de IT au dezvoltat in ultimul timp sisteme integrate de management al resurselor umane, salarizare si pontaj. Folosind aceste programe, companiile pot recruta, selecta si distribui personalul in procesul muncii si pot stabili metodele si sistemele de remunerare a personalului, precum si calculul salarial.

Avantajele acestei metode de calcul al salariilor sunt reducerea timpului alocat procesului de salarizare, care este foarte important, mai ales in organizatii cu un numar mare de angajati, acuratetea procesului si o raportare adecvata catre auroritati, dar si catre managementul companiei. Dar si costurile sunt destul de insemnate: achizitionarea propriu-zisa a softului, investitii im infrastructura necesara pentru instalarea lui, costurile cu personalul care intretine aplicatia, cele de actualizare datorate modificarilor legislative, etc.

La prima vedere, achizitionarea unui soft de calcul este o solutie mai ieftina, in comparatie cu firmele de resurse umane, care percep lunar un comision, in functie de numarul de angajati. Dar cumpararea programului nu este singura cheltuiala pe care trebuie sa o faca cei interesati. Clientul trebuie sa plateasca si o taxa de intretinere lunara, trimestriala sau anuala, care, de multe ori, se apropie de pretul de achizitie.

"Exista doua tipuri de solutii oferite pe piata: unele foarte scumpe, unde doar pretul de achizitie ar putea inlocui externalizarea pe 20 de ani, sau solutii foarte ieftine, dar care sunt foarte scumpe ca si service si update al informatiilor", a spus Iuliana Badea, de la Lugera. "Chiar daca firmele achizitioneaza un astfel de soft, tot este nevoie de o persoana care sa introduca datele si sa le prelucreze, deci eroarea umana inca poate aparea."

Prin urmare, spun specialistii in HR, softurile nu pot inlocui componenta umana, iar aceste programe pot aduce un plus de valoare companiilor care ofera servicii de salarizare.

"Avantajele sunt majore in cazul firmelor de salarizare si in cazul firmelor foarte mari, cu multi angajati, care au un departament intern de salarizare. Dar tendinta pe care am observat-o in ultimii doi ani este ca firmele foarte mari, cu mii de angajati, sa recurga tot la firme specializate in leasing si payroll", a conchis Andreea Lupan, de la Barnett McCall.

NewsIn

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...