Capacitatea de a-ti defini si conduce viata

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 09:20
1912 citiri
Capacitatea de a-ti defini si conduce viata

Un studiu al companiei Neogen releva faptul ca, in mare majoritate (68%), romanii ii considera cei mai fericiti pe cei care au propria afacere. Aparent, acest lucru intra in contradictie cu aspra realitate a faptului ca din 700.000 de firme inscrise la Registrul Comertului in 2005, in 2006 mai activau doar 300.000. Sau cu faptul ca pe plan mondial averea ori pozitia sociala nu sunt corelate cu nivelul de fericire. De fapt, romanii intuiesc efectul hotarator pe care inteligenta emotionala crescuta de care are nevoie un intreprinzator il are asupra sanselor sale de succes si fericire. Evaluati-va potentialul de a va lua in maini propria viata pe baza mini-chestionarului din acest articol. in functie de rezultat, folositi ocazia oferita pe 17 octombrie 2007 de EQ Day for Life- ziua in care dai viata inteligentei emotionale, pentru a va maximiza capacitatea de a va defini si conduce propria viata.

Tranzitiile perceptiilor despre succes

Efectele tranzitiei se simt si in modelul pe care si-l fac romanii despre modul in care se pot simti fericiti si impliniti. Cu 17 ani in urma, predomina o atitudine reactiva: fericirea insemna stabilitatea slujbei la stat, posibilitatea unor mici aranjamente prin care sa-ti rotunjesti veniturile, eventual mostenirile sau castigurile la loto prin care sa-ti sporesti brusc nivelul de trai. Au urmat apoi diferite alte modele de acces la fericire:
sa ai relatii pe baza carora sa obtii contracte "grase",
sa te inscrii cat mai rapid in scheme de tip piramidal sau de MLM,
sa lucrezi in strainatate,
sa fii artist sau sportiv de succes.

Un studiu online efectuat de compania Neogen pe mai bine de 7.200 de persoane din intreaga tara arata insa ca lucrurile s-au schimbat profund: "sa reusesti pe cont propriu" este acum modelul a mai bine de 68% dintre respondenti, urmat de viata de artist (16%), munca in strainatate (8%) si slujba la o companie privata (3%). Este vorba de aparitia unei atitudini pro-active, a disponibilitatii crescute de asumare a riscurilor legate de activitatea dusa pe cont propriu.

Echilibrul fericit

Elementul comun al acestor modele este de fapt nevoia de echilibru intre viata profesionala si cea personala, careia societatea nu i-a putut oferi un raspuns adecvat. Nivelul redus al veniturilor a mentinut mult timp Romania in zona tarilor in care "banii nu aduc fericirea, dar o finanteaza". Aparitia unei clase de mijloc tot mai stabile din punct de vedere financiar schimba profund situatia. Iesiti din zona in care trebuia sa functioneze in regim de avarie si sa aloce peste 2/3 din venituri cheltuielilor de intretinere si hrana, tot mai multi romani isi schimba ierarhia de valori, convingerile si atitudinea.

Obiectivul este usor redefinit: valorificarea cat mai buna in plan profesional a potentialului propriu, pentru asigurarea libertatii de a-ti sustine preferintele in planul vietii personale. Or, modelele prezentate in mass media, precum si rezultatele studiului "Inteligenta emotionala la locul de munca - 2007" realizat de Competent Consulting, indica faptul ca antreprenorii sunt cei mai putin stresati romani, caracterizati de niveluri extrem de ridicate de optimism si incredere in sine. Ei par a fi gasit formula echilibrului dintre munca si viata, reteta fericirii.

Ce sanse de succes si implinire aveti?
Va propunem un scurt exercitiu de autoevaluare. Alegeti dintre variantele de raspuns la urmatoarele 5 intrebari pe cea care vi se potriveste cel mai bine:

1. Ce domeniu vi se pare cel mai important pentru a fi fericit/a:
a. propria sanatate,
b. viata de familie,
c. cariera profesionala,
d. nu am nicio preferinta, reactionez mereu in functie de situatie.

2. Care dintre problemele actuale ale Romaniei o considerati ca fiind cea mai importanta:
a. situatia din agricultura,
b. sistemul de pensii,
c. politicile din domeniul educatiei si al combaterii coruptiei,
d. politicile din domeniul dezvoltarii infrastructurii, educatiei si reducerii infractionalitatii.

3. Considerati ca in prezent:
a. traiti mai prost decat cu un an in urma,
b. traiti la fel ca acum un an,
c. traiti ceva mai bine decat cu un an in urma,
d. traiti cu mult mai bine decat acum un an.

4. Daca ati avea probleme, la cate dintre situatiile sau institutiile urmatoare considerati ca v-ati putea baza pe sprijinul unor persoane cunoscute: probleme de sanatate, tribunal, primarie, politie, obtinerea unui credit, obtinerea unei slujbe, incheierea unei afaceri, plecarea in strainatate, institutiile judetene:
a. peste 7,
b. 5-6,
c. 3-4,
d. 1-2.

5. Considerati ca in anul 2008:
a. veti trai mai prost decat in 2007,
b. veti trai la fel ca in prezent,
c. veti trai ceva mai bine decat in prezent,
d. veti trai cu mult mai bine decat in acest an.

Interpretarea rezultatelor
Chestionarul este inspirat de rezultatele Barometrului de Opinie 2007 efectuat de Fundatia Soros Romania, care a evaluat nivelul de satisfactie la nivel national. in functie de variantele de raspuns alese, va puteti incadra intr-unul dintre urmatoarele patru profiluri identificate de sociologul Dumitru Sandu:
persoana nefericita, cu sanse reduse de succes si implinire, caracterizata de raspunsurile 1a, 2b, 3a, 4d, 5a; in acest caz, aveti mare nevoie de o reevaluare a intregii vieti, sa iesiti din izolare si sa acceptati efectuarea unei serii de schimbari in plan profesional;
persoana nemultumita, cu sanse moderate de succes si implinire, caracterizata de raspunsurile 1a, 2b, 3a, 4c, 5b; inseamna ca faceti parte din grupul cel mai numeros de romani (circa 50%) care inca isi cauta o directie in viata si oscileaza intre atitudinea reactiva (astept sa-mi rezolve altii problemele) si cea pro-activa (imi iau inima in dinti si fac schimbarile necesare); v-ati gasit in familie un refugiu, care va asigura un anumit tip de satisfactie, dar
persoana multumita, cu sanse destul de mari de succes si implinire, caracterizata de raspunsurile 1d, 2d, 3c, 4b, 5d; pentru dvs. lucrurile incep sa se aranjeze - este important sa continuati si sa va dezvoltati atat in plan profesional, cat si social; pe masura ce va dezvoltati increderea in dvs. si in cei din jur, veti putea sa va asumati tot mai mult riscurile legate de dezvoltarea unei afaceri sau activitati pe cont propriu;
persoana fericita, cu sanse maxime de succes si implinire, caracterizata de raspunsurile 1c, 2c, 3d, 4a, 5c sau d; felicitari - faceti parte dintre cei circa 3% dintre romani care nu doar au gasit, ci si aplica constant reteta fericirii; vegheati in special la pastrarea echilibrului dintre viata profesionala si cea familiala, deoarece tendinta de a pune cariera pe primul plan poate sa va joace feste; descoperiti ce anume va pasioneza, ce va face placere chiar fara sa va aduca bani, si alocati suficient timp pentru satisfacerea acestor nevoi.

Cum imi pot spori sansele de succes si implinire

In cazul in care profilul dvs. corespunde celui al unei persoane nefericite sau nemultumite, aveti nevoie de sprijin pentru a produce o schimbare majora in propria viata. Un test de inteligenta emotionala de genul celui care va fi oferit pe 17 octombrie 2007 participantilor la EQ Day for Life va poate indica atat calitatile pe care va puteti baza, cat si domeniile pe care le puteti dezvolta pentru a va spori semnificativ sansele de reusita personala si profesionala. Iar exercitiile si tehnicile de autocontrol emotional si de gestionare a stresului ce vor fi prezentate va vor ajuta sa va eliberati de limitarile actuale si sa aveti capacitatea de a va asigura venituri mai mari, o familie mai fericita, o sanatate mai buna.

Pentru persoanele multumite de viata lor actuala, poate fi interesanta participarea atat la conferinta EQ Day for Life, cat si la workshopul special Inteligenta Emotionala a Liderilor, sustinut de Dorothy Spry, consilier de cariera la Carrer Performance din Marea Britanie. Acest workshop va scoate in evidenta calitatile si limitarile dvs. in privinta capacitatii de a prelua initiativa si a va dezvolta o activitate proprie. Prin elaborarea unui Plan de Dezvoltare Personala, participantii isi vor structura actiunile viitoare, astfel incat sa-si creasca semnificativ sansele de dezvoltare a veniturilor, in conditiile reducerii nivelului de stres si epuizare profesionala.

Iar pentru persoanele fericite, workshopul special Inteligenta Emotionala a Liderilor este ocazia ideala pentru stabilizarea echilibrului dintre munca si viata, pentru identificarea valorilor si pasiunilor proprii, care sa va sustina cresterea continua a calitatii vietii. Raportul de Leadership al testului EQi este special conceput pentru a permite identificarea de noi si noi surse de satisfactie, obtinerea unui raport optim dintre viata profesionala si cea personala si crearea resurselor necesare pentru exprimare intregului potential de care dispuneti.

Deviza Competent Consulting, organizatoarea acestor evenimente, este "succesul dumneavoastra este profesia noastra". Iar EQ Day for Lifeva fi ocazia perfecta pentru a descoperi ca acesta nu este doar un slogan, ci o misiune cu adevarat asumata. Afirmatia este confirmata de sutele de cursati care au beneficiat de-a lungul anilor de sprijinul Competent Consulting in vederea dezvoltarii capacitatii de a-si defini si conduce propria viata.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...