De ce zboara ideile romanesti peste granita?

Vineri, 31 Mai 2013, ora 09:24
1856 citiri
De ce zboara ideile romanesti peste granita?
Sursa foto: Arhiva personala Corneliu Birtok-Baneasa

Toti soferii se gandesc la o modalitate de a reduce cantitatea de combustibil pe care o consuma masina lor, insa putini sunt cei care stiu ca o inventie romaneasca poate face acest lucru.

Corneliu Birtok-Baneasa este cel care s-a gandit sa realizeze un filtru de aer, in urma cu 13 ani, cand a observat ca cel montat pe Dacia lui nu functioneaza cum trebuie.

Astfel, el a inceput sa se gandeasca la o varianta imbunatatita si, dupa ani de perfectionari, inventia lui a fost premiata la numeroase saloane internationale.

Pe langa alte distinctii, aceasta a fost recompensata cu 13 medalii de aur, inclusiv una la cel organizat la Geneva, in acest an.

Cat de mult s-a implicat statul sa ajute un inventator roman care a primit multe premii internationale? Ce parere aveti despre cum se comporta statul cu inventatorii romani?

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) este organismul care ajuta inventatorii romani in sensul ca realizeaza selectia inventiilor la nivel national, apoi asigura standul si jurizarea in saloanele de inventica internationale. Personal, am fost selectat de catre ANCS pentru a reprezenta Romania in 18 saloane internationale.

Am fost sprijinit in deplasarile la aceste saloane de catre Facultatea de Inginerie Hunedoara si de autoritatile judetene si locale, Consiliul Judetean Hunedoara si Cosiliu Local Deva (Primaria Deva).

Din pacate, statul roman nu recompenseaza in niciun fel astfel de performante.

Citeste mai multe despre De ce zboara ideile romanesti peste granita - Interviu cu inventatorul filtrului care reduce consumul de benzina pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#inventatori Romania, #interviu Corneliu Birtok Baneasa, #filtru consum benzina redus, #premii inventii Romania , #Stiri Idei afaceri