Drumul tigarilor

Marti, 25 Septembrie 2007, ora 10:03
2006 citiri

Deschiderea duty-free-urilor la frontiera cu Serbia a facut sa explodeze in Timisoara si in alte orase mari din Banat comertul cu tigari netimbrate.

Pietele agroalimentare sunt ticsite cu bisnitari de tigari.

Afacerea este bine pusa la punct, cei implicati profitand cu abilitate de orice scapare a legii pentru a face contrabanda cu tigari neaccizate. Pentru ca sunt fara taxe, tigarile de duty-free se vand uneori si la jumatate de pret, pe piata.

Haina de tigari si portiera falsa

"Fie treci cu masina, fie pe jos, sunt cateva metode prin care poti sa bagi tigari. Magazinele sunt dupa vama, la iesirea catre sarbi. Cumperi cat vrei, si apoi intri in Serbia, unde le ascunzi. Se pot pune in portiera, sub bancheta din spate, in locul rotii de rezerva in portbagaj, sau sub aripi", spune un timisorean care "trece" tigari.

Reprezentantii Politiei de Frontiera confirma aceste metode si spun ca exista si altele. "Am gasit tigari lipite cu banda adeziva pe corpul persoanelor", spune agentul Ciprian Gaic de la Directia Politiei de Frontiera Timisoara.

Conform acestuia, exista si situatii in care aprovizionarea se face legal: "Am avut cazuri in care aceeasi persoana a facut zeci de treceri prin punct. Este legal sa treaca si sa aduca doua cartuse cu tigari", a mai spus Gaic.

Tigari de vanzare la piata

Este aproape la vedere modul in care bisnitarii de tigari actioneaza in pietele din Timisoara. Piata Iosefin si Piata 700 sunt zonele in care pot fi intalniti cei mai multi vanzatori clandestini.

Fiecare vanzator de strada are asupra lui maximum zece pachete de tigari pe care le tine in buzunare sau intr-o borseta. Acestia au doua categorii de clienti. Cei mai multi sunt cei care cumpara zilnic de la acelasi vanzator.

Se inteleg pur si simplu din priviri, singura informatie pe care o schimba cumparatorul cu vanzatorul fiind numarul de pachete pe care le cumpara. Vanzatorii care nu au un "portofoliu" gros de clienti risca, insa, si abordarea unor necunoscuti.

Strategiile sunt diferite, in acest scop. Cei mai indrazneti acosteaza vebal trecatorii, intrebandu-i daca nu vor tigari ieftine sau repetand insistent "tigari, tigari". Cei mai timizi se rezuma doar sa tina in mana ostentativ doua sau trei pachete de tigari.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=324007>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...