Investitiile in proiecte de birouri continua sa fie o afacere buna

Joi, 16 August 2007, ora 13:28
1148 citiri

Constructia cladirilor de birouri cu regim de inaltime mare si foarte mare in Bucuresti ramane o afacere buna in ciuda faptului ca randamentul investitiilor in spatiile de birouri din Capitala, in special in cele din categoria de lux, a scazut in ultimii doi ani si jumatate, sustin analistii EuroMetropola.

Dezvoltatorii imobiliari care gandesc profitul pe termen lung continua sa investeasca in proiecte de birouri, sustin reprezentantii companiei Eurometropola. Potrivit analistilor imobiliari, cererea de spatii de birouri vine in mod special din directia companiilor foarte mari, de tipul multinationalelor, dar si al celor medii.

"Investitia se amortizeaza mai greu deoarece costurile mari de constructie, dar si costurile terenului in sine se reflecta in costul de vanzare sau de inchiriere al proiectului. Este normal ca o chirie mare sau un pret mare de vanzare sa nu atraga o avalansa de clienti. Cu toate acestea, constructia de birouri in Bucuresti nu a incetat si nici nu o va face in perioada urmatoare, iar explicatia este una extrem de simpla. Exista o cerere semnificativa pe acest segment", sustine partner managerul companiei imobiliare EuroMetropola, Monica Marin.

Monica Marin a adaugat ca si in Romania se pune foarte mare pret pe aparenta, iar companiile din tara noastra apreciaza importanta unei bune pozitionari a biroului si celelalte servicii oferite. "A opta pentru un sediu amplasat intr-un office-building modern, ce ofera o serie intreaga de facilitati, implica si costuri substantiale, dar asigura beneficiarilor afirmarea unui statut. Se stie deja din istoria marilor metropole ca batalia pentru un birou la unul dintre cele mai inalte etaje ale unui imobil se duce de obicei intre companii puternice care doresc sa-si certifice apartenenta in topul celor mai mari puternice branduri", adauga Marin.

Proiectele anuntate spre finalizare in 2007 vor aduce pe piata circa 210.000 mp spatii de birouri, iar alti 300.000 mp vor fi livrati in 2008. Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers, din stocul de spatii de birouri pentru acest an, 67% este deja preinchiriat, iar din cel pentru anul viitor, 57% este acontat, pentru unele proiecte fiind intocmite chiar liste de asteptare cu potentiali chiriasi. "Rata de neocupare este foarte mica. In prezent, stocul de spatii de birouri este de 450.000 metri patrati, iar un procent de 99,98% este deja inchiriat. In plus, tot ceea ce va aparea pe piata in materie de spatii de birouri in urmatorii doi ani este deja acontat de unele companii", a declarat Horatiu Florescu, vicepresedinte Colliers Romania.

Analistii imobiliari sustin ca multe proiecte vor fi localizate in zonele de nord si de vest si tot mai putine spatii de birouri vor fi ridicate in centrul capitalei. Pentru perioada 2008-2009, Colliers estimeaza o reducere a chiriilor la spatiile de birouri de la 20-22 euro/mp/luna in prezent, la 18-20 euro/mp/luna in centru si de la 14-18 euro/mp/luna in zonele secundare la 12-14 euro/mp/luna in celelalte locatii.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...