Primii imbogatiti din banii europeni: specialistii in consultanta

Marti, 18 Septembrie 2007, ora 09:40
1502 citiri

Primii beneficiari ai fondurilor structurale, chiar inainte ca acestea sa ajunga in Romania, sint specialistii in consultanta, firmele din domeniu elaborind proiectele pentru care vin banii europeni.

Viitorii beneficiari ai fondurilor europene pentru dezvoltare rurala sint atentionati insa de reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) ca firmele de consultanta profita de ocazie pentru a incasa nemeritat sume considerabile.

"Am primit semnale din tara potrivit carora anumite firme de consultanta deja practica comisioane de 10-15% din valoarea totala eligibila a proiectului, lucru inacceptabil si care nu tine cont de realitatea prestatiei si de rezonabilitatea preturilor. Astfel de tarife sint mult prea mari fata de valoarea reala a intocmirii unui proiect", a spus Dan Gherghelas, directorul general adjunct al APDRP.

In mod normal, comisionul nu ar trebui sa depaseasca 10%, chiar daca firma de consultanta se ocupa de proiect de la a la z. Cel putin aceasta este prevederea din fisele tehnice realizate de autoritati. In general, comisionul variaza in functie de complexitatea proiectului si se situeaza intre 2 si 10%. ,,Sint proiecte la care trebuie sa lucram foarte mult.

Oamenii vin si fara carte funciara sau intabulare. Comisionul este aplicat in functie de munca prestata. Noi pregatim proiectele, le depunem, participam la evaluari, la executie, la rambursare. Nu depasim valoarea maxima admisa", a spus Stefan Mitrache, patronul unei firme de consultanta si fost director al Agentiei SAPARD. Pentru a fi siguri ca oamenii nu vor fi inselati, reprezentantii Agentiei au transmis in teritoriu avertizari. "Pe aceasta cale recomandam potentialilor beneficiari sa aleaga cu grija firmele de consultanta private, sa incerce sa obtina cit mai multe oferte alternative care sa determine un cost corect al serviciilor prestate. Plafoanele stabilite sint cele maxim eligibile, iar un beneficiar poate obtine in realitate un cost mult mai mic, in urma negocierilor. Din experienta Programului SAPARD a rezultat ca multe firme de consultanta solicita nivelul maxim de comision sau chiar peste acest nivel, urmind sa subcontracteze anumite servicii unor terti", a spus Gherghelas.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=14035&art=35791&cHash=e73181f158>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...