2011: FMI nu poate totusi aplica scenariul din 2009!

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 00:52
3408 citiri
2011: FMI nu poate totusi aplica scenariul din 2009!

In urma cu numai cateva saptamani, in chiar cadrul acestui site, evidentiam - pe baza datelor FMI privind nevoile de finantare externa pentru 2011 - eventualitatea ca anul viitor sa se repete aproape la indigo problemele din 2009, care au impins Romania la nefastul acord cu FMI si la imprumutul insotitor de circa jumatate din bugetul tarii. 

Aceasta, din cauza indeosebi a datoriei externe pe termen scurt (sub un an) a carei plata crea constrangeri coplesitoare la nivel cvasiimediat. Grosul acestei datorii pe termen scurt apartinea sectorului privat.

Si, pentru a o spune pe sleau, de fapt capitalului privat strain, atat banci, cat si companii nebancare.

Era vorba de sume transferate de la mamele din Occident de catre subsidiarele din Romania pentru expansiunea lor aici, dar, evident, nu pentru investitii, ci pentru capital de lucru si pentru speculatii pe curs si pe dobanzi, caci investitii nu se fac din transferuri pe termen scurt.

Daca in Romania era capitalism si capitalul strain considera Romania o tara capitalista din centru si nu una bananiera de la periferie - ceea ce insemna ca fiecare segment sa-si plateasca obligatiile ce-i reveneau -, nu ar fi existat nici o problema.

Dar, in conditiile crizei, mamele din Occident ale subsidiarelor din Romania au refuzat sa finanteze pe mai departe datoria pe termen scurt a subsidiarelor lor si au cerut statului roman s-o faca prin aducerea de bani din afara, amenintand ca altfel pleaca din Romania.

Si atunci - prin acordul cu FMI - statul roman, la nevoi de vreo 10 miliarde euro, a fost pus, in virtutea acestui acord, sa se imprumute in 2009 cu sume duble, permitand astfel sectorului privat, de fapt capitalului strain din Romania, sa se degreveze de presiuni financiare.

Inlocuirea fostei finantari externe private cu una de stat s-a facut clar in favoarea companiilor straine, indeosebi a bancilor straine.

Si, pe seama statului, datoria externa privata pe termen scurt a putut fi redusa cu vreo 40%, ceea ce a facut ca in 2010 sa se intre mai confortabil din punctul de vedere al acestei componente - cea mai incendiara - a datoriei externe.

Dupa ce insa bancile straine si suratele lor nebancare si-au luat tainul din cadoul pus de FMI sa li-l faca statul roman, acestea si-au reluat manevrele anterioare de a folosi finantarea pe termen scurt de la mamele lor spre a face aici profituri rapide si lejere chiar si in conditii de criza.

N-a fost vorba - ca si inainte de altfel - de investitii, ci de alimentari cu resurse pentru a imprumuta statul ajuns intre timp la ananghie, pentru a specula cursul artificial al leului si dobanzile la lei tinute sus pentru a tempera inflatia.

Datoria externa pe termen scurt a crescut treptat-treptat din nou la cote dramatice, apasand iarasi greu asupra statului santajat de firmele straine ca, daca nu aduce finantare externa, ele isi reduc expunerea financiara pe Romania, adica pleaca.

Ceea ce - sugeram acum cateva saptamani - putea conduce in 2011 la acelasi joc din 2009. Date noi, aparute intre timp din partea Bancii Nationale, confirma integral o asemenea previziune.

In august, ultima luna pentru care s-au pus la dispozitie date, datoria externa pe termen scurt (apartinand aproape integral subsidiarelor bancare si nebancare ale capitalului strain) a urcat la 80% din cea abominabila de la inceputul lui 2009.

Urmeaza a se vedea ce mai inventeaza capitalul strain, in frunte cu agentul sau de vanzari/cumparari FMI, pentru ca, din pacate pentru acesta, statul roman a dat intre timp faliment, dupa ce, in fragilitatea-i caracteristica, manevrele pe seama lui din 2009 l-au doborat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#acord, #banci, #finantare externa, #fmi, #ilie serbanescu , #Editorial