Adevaratul loc al Romaniei in Europa

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 18:13
5248 citiri
Adevaratul loc al Romaniei in Europa

Intre numeroasele, foarte numeroasele paradoxuri din economia actuala din Romania economie de piata de subproductie, si nu de supraproductie, credit care duce la dezarticulare, si nu la dezvoltare economica, prabusiri puternice ale bursei inca din perioada cand economia crestea se numara si acela ca practic cresterea economica, ce tinde sa implineasca in curand un deceniu, nu lasa urme pentru anii ce vin, nu contribuie cu nimic la formarea unei baze solide pentru dezvoltare pe termen lung.

Si nu este vorba in aceasta privinta doar de faptul ca infrastructura publica si sociala - sa detaliem pentru a fi foarte clar: rutiera, feroviara, spitale, scoli, baze sportive, sali de spectacol etc. - nici n-a stiut ca Romania a trecut printr-un deceniu de crestere economica!

Se poate spune insa, fara vreo exagerare, ca Romania se gaseste in ansamblu intr-o stare mai proasta decat la intrarea in perioada fasta de crestere economica. Furturile din avutul si banul public, precum si iresponsabilitatea celor ce au administrat domeniul public sunt probabil explicatiile.

Fructele cresterii economice sunt reprezentate de o aiuritoare polarizare sociala si, pentru o patura ceva mai larga, de o prosperitate doar pasagera, generata de expansiunea nesustenabila a creditului de consum.

Si nu este vorba doar de starea dramatica a infrastructurii publice - in afara careia nu poate exista desigur dezvoltare pe termen lung -, ci si de ceva mult mai profund. Ar trebui probabil scrise tomuri pe aceasta tema.

Cresterea economica de ansamblu a devenit mereu si mereu mai putin endogena. Si, in masura in care cresterea economica a fost obtinuta de capitalul strain, singura sansa ca sa lase urme pentru o baza de dezvoltare pe termen lung era ca efectele sa difuzeze in restul economiei. Ceea ce nici gand sa se intample!

Au fost tari care si-au creat bazele dezvoltarii pe termen lung din "capturarea", prin copiere sau imitatie, de tehniologii sau tehnici manageriale aduse pe piata interna de investitiile straine sau chiar numai de produsele straine de import. Asa ceva in Romania nu se intampla! Gradul de difuzare tehnologica este infim, iar cel de dezvoltare si inovare postpreluare este practic nul.

Concluziile unui studiu intocmit de Economist Intelligent Unit sunt nete: "Desi, in ultimii cinci ani, regiunea a beneficiat de inovatie din punct de vedere economic datorita companiilor multinationale care au desfasurat operatiuni aici, nu a existat insa un transfer suficient de tehnologii si know-how din partea acestora, iar inovatiile nu au reusit sa patrunda in mediul de afaceri autohton".

Studiul se numeste "Inovatia in Europa" si situeaza Romania pe ultimul loc in domeniul inovatiei intre tarile Uniunii Europene. Motivele sunt multiple: absenta unor jucatori autohtoni de talie pentru care inovatia sa fie indispensabila in lupta de concurenta; absenta unei strategii guvernamentale de cercetare-dezvoltare tehnologica si de sprijinire a capitalului autohton; absenta unui sens identitar national care sa stranga ambitiile nationale, in locul prosternarii tampesti si jenante in fata a tot ceea ce este strain.

"Guvernele - atrage atentia studiul - trebuie sa fie constiente de faptul ca nu mai este suficient sa se imite si sa se asimileze inovatiile din strainatate, trebuind sa incurajeze crearea unui mediu favorabil pentru inovatie, care sa permita talentelor locale sa se dezvolte si sa prospere.

" In raport cu aceasta cerinta de bun-simt, sa amintim proiectele guvernului liberal de asa-zisa privatizare a institutelor de cercetare-dezvoltare pentru a se pune de fapt spatii in mana speculatorilor imobiliari.

Locul, ultimul in Europa, in materie de inovatie este de fapt adevaratul loc al Romaniei in Europa. Nu numai acum, ci si pe termen lung, caci, fara inovatie, locul va ramane ultimul, mereu si mereu.

#adevarat, #loc, #romania, #europa , #Editorial