Am lichidat statul in locul hotilor!

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 15:12
4320 citiri
Am lichidat statul in locul hotilor!

Controversele in legatura cu proiectul guvernamental de constituire a unei companii nationale de electricitate, un fel de RENEL in miniatura, regia pe care Banca Mondiala ne-a fortat s-o dezmembram cu ani in urma, se intetesc cu cat punerea pe rol a acestui proiect se apropie, basca faptul ca totul capata accente electorale in perspectiva alegerilor parlamentare.

Personal, am sustinut, inca de la anuntarea initiativei, proiectul ca o reconstituire fericita a unei parghii puternice in mana statului roman pe piata poate cea mai importanta, cu rol strategic, cea a energiei, piata pe care, din cauza dezmembrarii RENEL, statul a ajuns bataia de joc a tuturor celorlalti actori, desi a ramas singurul producator de energie electrica.

O parghie ce ar putea conta si in competitia pe plan regional, dupa exemplul altor RENEL-uri nedezmembrate. Dar daca acest mini-RENEL ar urma sa se constituie – asa cum sustin adversarii – doar pentru ca, prin „privatizari“ bursiere sau alte manevre ulterioare, sa se deschida usa unor privati catre capitalul Hidtroelectrica, producatorul de energie ieftina din Romania, in defavoarea unor interese publice, mai bine lucrurile raman asa cum sunt.

Intre altele, punerea pe rol a proiectului era o ocazie minunata de a elimina „baietii destepti“ – cum ii numea odata presedintele Basescu – care au ajuns sa confiste energia hidro produsa ieftin de o asemenea maniera incat proprietarul ei, poporul roman, nu mai are acces la aceasta, dar, daca alti „baieti destepti“ le vor lua locul in jefuirea societatii Hidroelectrica, mai bine proiectul guvernamental este aruncat la cos, adica acolo unde i-ar fi locul!

Proiectul guvernamental de constituire a unui fel de mini-RENEL repune pe tapet rolul privatizarilor in Romania. Se poate intelege rostul privatizarii unei uzine ca Dacia sau a combinatului de la Galati, cazuri in care nu prea exista sanse daca piesele nu fac parte dintr-un angrenaj multinational. Dar ce rost a avut privatizarea Petrom sau a distributiilor de gaze si electricitate nu se poate intelege, pentru ca, in aceste cazuri, nu este vorba, prin privatizare, nici de atragerea de clienti (caci acestia oricum exista) si nici de valorificarea unor oportunitati de piata (caci si acestea oricum exista).

Nu sunt putini insa – si este vorba de oameni seriosi – cei care canta osanale acestor transferuri de proprietate pe baza argumentului decurgand dintr-un fapt real: administrarea de catre stat a respectivelor companii s-a dovedit nu numai proasta si ineficienta, dar si frauduloasa, grupuri de interese fiind create sa devalizeze sau sa incapuseze companiile in cauza in folosul personal, de grup sau de partid.

Faptul are notorietate nu doar prin exemplele cu nume sonore Bancorex, Banca Agricola, Sidex, Electrica, Petrom si altele asemenea, dar a fost probat nemijlocit de bilantul acelora dintre companiile respective care au ajuns sa fie privatizate: de indata ce administrarea de catre stat a luat sfarsit, acestea au devenit profitabile, si nu prin noi investitii, ci doar prin oprirea devalizarilor si prin dezincapusari.

Dar a trebui sa incredintezi proprietatea si gestiunea catre straini pentru a opri jaful get-beget romanesc este o tragedie! Si a mai face dintr-o asemenea modalitate o teoretizare este chiar penibil! Inseamna a pune, pur si simplu, semnul egalitatii intre statul roman si niste bande de hoti. Nu mai vorbim de increderea in propriul stat!

Nu mai vorbim de o minima consideratie fata de propria tara! Vrasazica statul roman ar fi un hot care trebuie desfiintat, scos in afara legii si aceasta numai pentru ca nu se poate veni de hac hotilor! De ce mai stati, oameni buni, in Romania? ! Una e sa critici statul roman si alta este sa-l desconsideri! Decat sa-l dispretuiesti, mai bine sa-l parasesti!

Pentru ca niste baditi s-au substituit statului roman, abordarea mentionata este sa fie inlaturat statul, in loc sa fie inlaturati banditii! De ce nu cereti, domnilor, dimpotrivca, ca statul sa-i pedepseasca pe banditi, care au devalizat si delegitimat statul roman?!

De ce statul grec poate sa gestioneze afaceri si sa porneasca la cucerirea de piete externe, inclusiv Romania, de ce statul maghiar poate sa gestioneze afaceri si sa porneasca la cucerirea de piete externe, inclusiv Romania, de ce statul ceh poate sa gestioneze afaceri si sa porneasca la cucerirea de piete externe, inclusiv Romania, si de ce statul francez sau statul italian pot sa gestioneze afaceri si sa cucereasca piete externe, inclusiv Romania, si statul roman n-ar putea, desigur, daca s-ar pune putina ordine si banditii ar fi bagati la puscarie?!

A spune ca nu exista alternativa la cedarea controlului catre straini pur si simplu din cauza faptului ca administrarea de catre capitalul public autohton s-a dovedit neperformanta si frauduloasa inseamna o pozitie capitularda in fata hotilor romani cu staif si, in ultima instanta, o proslavire tampeasca a acestora!


Analiza de Ilie Serbanescu.