Ce sa mai faca tarile ramase fara stat?!

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 00:21
5516 citiri
Ce sa mai faca tarile ramase fara stat?!

Am asistat de cativa ani la un proces - cu viteza cosmica la scara istorica la care ne referim - prin care piesa dupa piesa dintre cele forte ale axei majore a economiei au trecut din mainile statului roman in mainile capitalului strain.

Propovaduitorii externi si artizanii romani ai acestui proces i-au imprimat viteza cosmica de care vorbeam in numele a doua argumente:

1) asta-i tendinta acum, in epoca tocmai de aceea denumita a globalizarii;

2) statul, dupa cum s-a dovedit, este cel mai prost administrator si, ca atare, trebuie sa se retraga din economie, spre a lasa structurilor private sa imprime dinamism si eficienta.

Daca peste tot prin jur si aiurea, globalizarea ar fi inaintat cu pasi repezi si la fel in pasi repezi s-ar fi retras si statul din administrarea directa a economiei, procesul cu siguranta ar fi fost mai comestibil pentru cei ce, din naivitate sau din probitate profesionala, mai incercau sa-i testeze savoarea si continutul.

Problema era insa ca procesul cadea la teste din punctul de vedere al insesi argumentelor folosite de menestrelii sai.

1) Procesul nu prea era de "globalizare", caci avea doar un sens: de la cei puternici spre cei slabi. Astfel, in cativa ani, Romania, unul dintre acestia din urma, a ajuns aproape complet "globalizata", dar fara ca ea sa globalizeze pe cineva.

2) In timp ce ridicau osanale capitalului privat si cereau celor slabi sa abandoneze pozitiile statului in economie, "globalizatorii" mentineau, ba chiar isi intareau forta statului in economie, creand suspiciunea ca propovaduiesc piata libera si statul minimal doar pentru a-i dezarma, in fata propriei expansiuni, pe cei slabi sau mai putin dezvoltati.

Completa confuzie teoretica si suspiciunea practica totala au fost generate insa de faptul ca de departe cele mai importante piese din economie au fost cedate de statul roman, in numele virtutilor "privatizarii", nu catre structuri private, ci catre structuri apartinand altor state (cum au fost Petrom catre OMV - companie austriaca de stat; Romtelecom catre OTE - companie greceasca de stat; Distrigaz Sud catre Gaz de France - companie franceza de stat; Electrica Muntenia sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea catre Enel - companie italiana de stat; Electrica Oltenia catre CEZ - companie ceha de stat).

In urma acestor false privatizari, nu s-au facut decat transferuri de proprietate de la statul roman la alte state prin care de fapt alte state si-au intarit pozitiile, in dauna statului roman care si-a slabit, pana la lichidare, pozitiile economice.

Desi devenise de mult cu totul si cu totul evident ca "privatizarea" si "globalizarea" sunt simple baliverne vanturate de cei puternici spre a-i supune si subjuga pe cei slabi - si acestora din urma nu le ramanea altceva decat sa-si planga soarta fie pentru ca s-au lasat prostiti, fie pentru ca n-au avut incotro - ceea ce insa s-a intamplat cand peste toti a venit criza financiara si economica cu adevarat globala a fost de natura sa starneasca mania celor slabi.

Resemnarea initiala se transforma inevitabil in manie. Si aceasta manie va tot coagula trecand de la neputinta actuala la revolta de maine. Caci ce s-a intamplat de fapt?

S-au aruncat la cos balivernele despre economia de piata libera si statul minimal si a fost scos de la naftalina pana mai ieri consideratul killer al concurentei libere - adica statul - si a fost pus sa preia problema in mana si sa salveze economia.

Atentie, economia proprie! Pentru ca de fapt si de fapt fiecare stat a avut grija doar de economia proprie. Sa fim precisi, doar de economia parohiata de capitalul national propriu! Nu in general de economia de pe teritoriul propriu, ci de cea controlata de capitalul national!

S-a vazut de la o posta ce minciuna gogonata este asta cu "globalizarea"! Fiecare jucator important a uitat de "globalizare" si s-a concentrat pe capitalul propriu: mari companii proprii din sectorul financiar-bancar sau chiar din sectorul industrial.

Nu are rost sa enumeram aici cum americanii si-au ajutat bancile americane, nemtii - pe cele germane, britanicii - pe cele britanice si, chiar si in cazul statelor mai mici, austriecii pe cele austriece, grecii pe cele grecesti etc., impotriva tuturor balivernelor despre "liberalizare" si "globalizare".

Problema este ca "nationalismul economic" s-a manifestat si se manifesta intre "globalizatori". Si, sa nu-i plangem! Au ei grija de ei insisi, dupa cum se si vede! Ce fac insa cei pe care i-au globalizat deja?! Poate si astia ar vrea sa dea dovada de niscai "nationalism economic"?

Dar, si sa nu vrea, trebuie insa sa ramana "internationalisti", intrucat nu mai au cum sa fie nationalisti. Nu mai au aproape nimic national. Totul este deja la "globalizatori"! Acestia au putut fi nationalisti pentru ca mai au pe ce si cu ce!

Dar cei deja "globalizati" nu mai dispun de nimic important. Nici macar de bani pentru niscai nationalizari acolo, de prasila! Ce fac, cu alte cuvinte, cei care nu mai au stat. Acestia, chiar de-ar vrea, n-au cum sa se salveze. Pot lucrurile ramane asa?!

Istoria arata ca, in situatiile similare ca tipologie, lucrurile nu raman asa! Buba sparge intr-un fel!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#globalizare, #economie, #statul roman, #capital strain, #ilie serbanescu, #criza , #Editorial