Cine a facut porcaria mai mare?

Miercuri, 05 August 2009, ora 22:42
10008 citiri
Cine a facut porcaria mai mare?

Comisia de la Bruxelles a facut un anunt stupefiant: nu este de acord cu majorarea de catre proprietar, adica de catre statul roman, a capitalului CEC din cauza faptului ca – si acum tineti-va tare! – banca cu pricina n-are probleme! Vezi Doamne!, daca ar fi avut probleme, s-ar fi dat aprobare, desigur, dupa cum demagogic se sugereaza, tinandu-se cont de actualul context de criza!

Porcaria Bruxelles-ului in domeniu este imensa! Dupa ce Bruxelles-ul a impins statul roman sa se imprumute la FMI si la Uniunea Europeana cu 20 miliarde de euro pentru a salva, pe cheltuiala contribuabilului roman (care va plati creditele), bancile straine din Romania ramase fara finantare din partea mamelor lor din chiar Uniunea Europeana, este o neobrazare fara margini sa nu permiti aceluiasi stat roman sa mareasca cu o suma absolut derizorie, de nici 200 milioane euro, capitalul singurei banci pe care o mai detine, spre a face nimic altceva decat a-i majora capacitarea de garantare a unor credite acordate IMM-urilor in conditiile actualei crize!

Vrea sa zica, 200 milioane euro sunt, in conceptia Bruxelles-ului, ajutor de stat, doar pentru ca ar fi acordate chiar de catre proprietar unei banci romanesti, in timp ce 20 de miliarde de euro acordate deja pentru a sprijini finantarea unor banci straine nu sunt ajutor de stat!

Mai rau, asta cand sute de miliarde de euro au fost bagate de mai marii Uniunii Europene in propriile banci spre a le ajuta sa treaca criza! D-na Kroes, comisarul pentru Concurenta, este cretina rau de tot!

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

A ales sa se faca ridicola din punct de vedere profesional, pentru a nu incalca cine stie ce ordine primite de la superiorii ei de a nu permite cumva tarilor bananiere din Uniunea Europeana sa ridice capul, tocmai in conditiile crizei, care oricum le va arunca in neant. Pe preceptul, e criza nu e criza, „Ceea ce ii este permis lui Jupiter nu-i este permis boului!“.

Acest aviz fara echivoc in atentia celor care traiesc cu capul in nori crezand ca Romania a fost primita in Uniunea Europeana spre a fi ajutata sa se dezvolte, si nu pentru a deveni carne de tun la dispozitia corifeilor din organizatie, nu pare sa dea de gandit la Bucuresti. Comportamentul Bruxelles-ului nu poate mira. Uimire si manhire produce insa comportamentul autoritatilor de la Bucuresti.

Nici una dintre autoritatile statului, in frunte cu guvernul, n-a protestat explicit si vehement fata de aceasta decizie sordida si incalificabila. Desi, cu mult mai substantial, guvernul, dupa ce a facut greseala de a se adresa Bruexelles-ului in problema cu pricina, ar trebui sa si-o repare trecand la fapte, in ciuda avizului nefavorabil primit de acolo! Simplu: cateva credite acordate de CEC pot trimite banca intr-o situatie care, potrivit demagogiei penibile a d-nei Kroes, justifica majorarea capitalului!

Din pacate, coincidenta dracului a facut ca tocmai cand Romania primea umilirea cu pricina de la Bruxelles sa se descopere o manarie pestilentiala aranjata de catre politicieni romani cu cel mai agresiv si jefuitor segment nebancar (caci oricum bancile sunt fruntea!) al capitalului strain pripasit prin Romania: asa-zisii retaileri, pe numele lor Metro, Selgros, Carrefour, Auschan, Kaufland, Cora si altii asemenea.

Terminati fizic si material de abuzurile acestor giganti care monopolizeaza achizitiile de pe piata, furnizorii romani, indeosebi cei de produse alimentare, au facut anul trecut publice aceste abuzuri si au obtinut, cu concursul aparent al autoritatilor, negocierea unui Cod de bune practici care sa sanctioneze respectivele abuzuri si, prin codificarea procedurilor de contractare, prezentare si decontare a produselor livrate, sa-i scoata de sub discretionismul si bunul plac al retailerilor.

Un asemenea cod nu-i obliga de fapt la nimic pe retaileri, dar era un fel de presiune publica asupra acestora. Reprezentantii lor au refuzat insa sa-si dea acordul pentru respectivul cod.

Impasul l-au rezolvat politicienii. Trecem peste toate aspectele de principiu si de aplicare concreta, dar ceea ce s-a intamplat a fost ca proiectul de cod a ajuns la aprobare in parlament dupa ce politicieni pur si simplu au modificat pe ascuns prevederile negociate, astfel incat sa le faca favorabile retailerilor.

Fapt este ca „ultima forma“ a ajuns sa elimine tot ceea ce se straduisera sa includa furnizorii romani in apararea lor si a consumatorilor, precum obligatia retailerilor, printr-o taxa de delistare, de a nu-i scoate din joc cand vor pe furnizorii romani sau interzicerea unor taxe privind cheltuieli de distributie ale comerciantului puse in carca furnizorilor.

Ar fi de aflat cine sunt acesti politicieni romani? Pentru cine si pentru ce actioneaza ei: pentru producatorii romani, pentru agricultura romaneasca, pentru consumatorii romani sau pentru comerciantii straini?! Nici nu stii care este porcaria mai mare: cea facuta la Bruxelles de un strain Romaniei sau cea facuta la Bucuresti de niste romani Romaniei?!

Analiza de Ilie Serbanescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#analiza, #banca, #cec, #criza, #ghetea, #ue , #Editorial