Cu surubelnita sa rapunem inamicul: economia reala! - opinie Ilie Serbanescu

Luni, 27 Iunie 2011, ora 00:53
3580 citiri
Cu surubelnita sa rapunem inamicul: economia reala! - opinie Ilie Serbanescu

De cativa ani, de cand BNR si-a propus tintirea inflatiei, d-l Isarescu se straduieste sistematic sa gaseasca sau chiar sa inventeze daca nu gaseste - in atentia celor mai slabi cu duhul, daca la cei carora le functioneaza sinapsele nu prea tine - indicii care sa arate ca nimic din inflatia din Romania nu are origine monetara. 

Adica, nimic din ceea ce a mai ramas ca inflatie in ciuda curateniei dezinflationiste facute de domnia sa nu mai provine de la domnia sa, respectiv de la politicile BNR, ci de la altcineva sau de la altceva!

Nu intamplator, cum iese cresterea preturilor din graficul domniei sale - ceea ce s-a intamplat mereu si mereu -, au fost facute de vina preturile fie la oua, fie la patrunjel si, ce sa mai vorbim, de cele la cartofi!

In materie de explicatii ale iesirilor inflatiei in decor, preturile la cartofi au fost puse la bataie cu mult mai asiduu decat excursurile savante despre diferentierile dintre inflatia monetara si inflatia structurala, dintre inflatia conjuncturala si inflatia de fond si alte asemenena fufunite de bubunite! De cand cu criza, cautarile s-au diversificat catre gasirea de elemente care sa probeze vinovatia statului in tot ceea ce priveste economia.

Ca se potriveste sau nu cu situatia reala ori in ce masura au legatura aceste vinovatii cu specificul dezechilibrelor din economie nu conteaza!

Nu conteaza pentru ca sunt atinse doua obiective.

Primul: este la moda in lume sa fie sparte oalele in capul statelor dupa principiul diriguitor al capitalului financiar-bancar international actual "noi facem ravagiile si statele (adica salariatii, pensionarii, contribuabilii) curata grajdurile!".

De parca statul, si nu sectorul privat ar fi de vina in Romania de imensul dezechlibru reprezentat de consumul fara productie, de la care pleaca toate nefericirile, inclusiv deficitul si indatorarea externa.

Al doilea: daca evidentiem ca statul este de vina, transferam automat toate ajustarile in carca guvernului si noi, Banca Nationala, scapam de orice responsabilitate si bube in cap, putand sa ramanem inatacabili in postura de datatori de lectii!

De care vorbea pana si presedintele Basescu! Ultima inventie a laboratoarelor de la Banca Nationala este tare de tot!

Cum a gasit d-l Isarescu sa explice inflatia care se ambaleaza deja la peste 8% in ritm anualizat, cu toate ca monetarizarea economiei (adica ceea ce ar putea fi imputat BNR) nu depaseste 2% si pana si deficitul bugetar (in seama caruia BNR obisnuia sa arunce culpa) scade, si nu creste?!

D-l Isarescu o ia pe departe, de la Adam si Eva! Cum se explica inflatia de 300% anual de acum doua decenii? - se intreaba guvernatorul.

Prin comportamentul companiilor de stat care produceau "bani artificiali" prin acumularea de datorii pe care nu le mai onorau! - pune tot domnia sa diagnosticul.

Deci, prin generalizare, companiile de stat care nu-si platesc acum datoriile sunt facute responsabile de actuala inexplicabila accelerare a inflatiei in ciuda slabei dinamici a monetizarii economiei si scaderii deficitului bugetar!

Si, cu satisfactia descoperirii unui nou cartof care sa scoata raspunderea pentru inflatie din parohia sa, d-l Isarescu da terapia: "Trebuie sa recunosc ca acest lucru nu a fost asa de usor sa-l inteleaga nici (cei) de la FMI.

L-am inteles si noi destul de greu. Hai sa umblam cu surubelnita la economia reala".

Marturisesc ca asta cu surubelnita m-a bagat in ceata de tot. Dupa ce companiile de stat fusesera gasite responsabile, desigur, alaturi de cartofi, de inflatia care scapa printre degete d-lui Isarescu, ma asteptam sa fie justificata cu acest fapt cruciada impotriva lor din noul acord cu FMI, care sa conduca la management privat in cadrul lor si, in ultima instanta, la privatizarea lor.

As! Justificarea este pentru "a se umbla cu surubelnita in economia reala"! Care, spre nefericirea ei, poate fi si de stat, si privata! Dragi privati, fiti atenti caci, de aici incolo, va paste si pe voi surubelnita Bancii Nationale!

Daca n-ati stiut, aflati acum ca deranjati! Deranjati si turnul de fildes al BNR, si bibelourile de portelan bancare ce il inconjoara!

Editorial de Ilie Serbanescu 

#bnr, #ilie serbanescu, #inflatie, #mugur isarescu, #tintire inflatie , #Editorial