Isar vrea probabil si dansul niscai frunzulite! - Opinie Ilie Serbanescu

Luni, 23 Iulie 2012, ora 08:01
3786 citiri
Isar vrea probabil si dansul niscai frunzulite! - Opinie Ilie Serbanescu

Intamplarea a facut - si ceea ce face intamplarea nu pot face nici cele mai nastrusnice scenarii deliberate - ca doua articole de presa sa cada chiar unul sub altul intr-o pagina din cotidianul de business "Ziarul Financiar".

Unul dintre articole este o simpla relatare a unei interventii publice a ministrului delegat pentru mediul de afaceri, demnitate nou infiintata in recent mandatatul guvern Ponta.

Celalalt este un editorial semnat de redactorul sef al cotidianului si titrat extrem de semnificativ "Cresterea nu mai vine din Europa".

In interventia sa publica, ocupantul acestui post de ministru, Lucian Isar, ne spune cu subiect si predicat ca Romania ar trebui sa se promoveze in randurile investitorilor straini drept cea mai buna destinatie de business din Europa! Deci, nu ceea ce ar trebui eventual facut pentru atragerea investitiilor straine ar fi problema, ci doar promovarea pur si simplu drept cea mai buna destinatie europeana de investitii ar rezolva totul!

Ar exista, vezi Doamne, un deficit de cunoastere! Si daca il va umple - evident cu niscai bani tocati in acest scop, probabil pe minunate frunzulite investitionale, pe langa cele turistice deja existente - Romania nu ar mai prididi de imbulzeala investitorilor straini!

Si, ma rog, de ce ar reprezenta Romania un asemenea superlativ in conceptia lui Isar?! Pentru ca, ne spune acesta, Romania are o "structura de economie emergenta", in care o investitie poarta o rentabilitate mai mare decat cea intr-o economie matura.

Din pacate pentru domnia sa, ministrul Isar reuseste cu numai cateva cuvinte sa probeze ca, pe fond, nu intelege mai nimic din realitatile economice romanesti.

Romania nu este atelierul nimanui

Ministrul nu se rezuma la regretabila confundare a masurilor pentru atractivitatea reala a mediului de afaceri cu cele de promovare sau mai precis spus de publicitate pentru acesta, ci merge mai departe plasand Romania in randurile "economiilor emergente".

Acestea s-au transformat in ultimii ani in atelierele lumii. Ele acapareaza productia din tarile dezvoltate, pe baza interesului multinationalelor din acestea de a obtine profituri uriase pe termen scurt si se industrializeaza pe seama dezindustrializarii tarilor dezvoltate si financiarizarii exagerate a acestora din urma si asteapta, culegand roadele pe termen lung, sa vina momentul in care sa schimbe foaia.

Romania nu este atelierul nimanui. Este doar o anexa de consum a celei mai neputincioase dintre zonele dezvoltate ale lumii: Uniunea Europeana. Este o colonie a Uniunii Europene. Prost administrata si ca o colonie in sine! Fara de mirare insa, pentru ca centrul a carui colonie este se dovedeste el insusi prost administrat.

Romania nu este o "economie emergenta". Si, cu un asemenea centru, nici n-are vreo sansa sa devina! A ajuns o anexa de consum in mod deliberat, printr-o politica precisa a centrului vest-european.

Ce, nu stiu factorii din centrul vest-european ca in Romania se pot obtine profituri duble, ma rog rentabilitati duble, dupa cum le numeste Isar, fata de acasa la ei?! Stiu prea bine, nu trebuie sa cheltuiasca bani Isar pentru a le comunica acest lucru!

Stiu din insasi structura PIB-ului din Romania, in care ceea ce revine muncii reprezinta doar vreo 40%, iar ceea ce revine capitalului ajunge la 60%, respectiv complet invers decat in Germania sau Franta!

De ce atunci nu se inghesuie investitorii din Vest la aceste rate de profituri duble?! Pai, sa-i spunem noi domnului ministru, daca acesta se face ca nu vrea sa vada adevarul.

Ce cauta multinationalele in Romania

Multinationalele cauta mai degraba masa mare a profitului, si nu neaparat rate mari ale profitului. Si, la salarii mici, cu care este subretribuita forta de munca din Romania, doar rata profitului este mare, dar masa profitului este mica, piata este restransa si posibilitatile de dezvoltare sunt reduse. Asa ca mai degraba atrasi sunt jefuitorii decat investitorii! Iar reintoarcerea in tara a tinerilor capabili si pregatiti care au plecat in strainatate, pe care Isar o vede ca pe o oportunitate, este de fapt o pura himera!

Exista probabil naivi care asteptau (sau asteapta) o cine stie ce invigorare a mediului de afaceri, de la insusi faptul ca guvernul Ponta a gasit cu cale sa infiinteze un minister special in acest scop. O asemenea invigorare nu este posibila in masura in care acelasi guvern Ponta si-a asumat programul FMI, iar acest program este unul de consolidare a pozitiei de colonie a Romaniei.

Iar in colonii, stapanilor de la centru le place ca de afacerile lor sa se ocupe ei insisi, si nu cumva cei din colonii! Isar ar trebui sa stie bine acest lucru. Nu stim daca a participat activ sau nu, dar a cazut tap ispasitpor, in calitate de trezorier al unei banci straine din Romania, in urma atacului speculativ pe care aceasta banca, impreuna cu alte surate de-ale ei, l-au dat acum cativa ani asupra leului, in plina criza financiara!

Din pacate pentru Isar, nepotrivitele sale aprecieri in calitate de ministru fata de realitatile economice din Romania au fost spulberate, pur si simplu, de catre editorialul lui Paslaru, care a nimerit exact pe aceeasi coloana, dar deasupra relatarii privind aprecierile ministeriale:

"La suprafata - spune Paslaru - subiectele cele mai fierbinti din Europa sunt criza euro, criza datoriilor suverane, criza Greciei. Dar in adancime, problema este simpla: pierderea de competitivitate - de aici si numarul prea mic de salariati, de aici povara fiscala din ce in ce mai mare. Nu deficitele bugetare sunt sursa reala a dificultatilor, ci deficitele comerciale: pur si simplu nu mai stii/nu mai poti sa exporti pe masura a ceea ce vrei/te-ai invatat sa consumi. Cand pierzi piata si nu mai ai cui sa vinzi, intoarcerea firmelor, a bancilor sau a indivizilor catre stat, deci umflarea deficitelor publice si apoi a datoriilor publice nu este decat o amortizare a caderii. Intr-un fel, Romania este imaginea a ceea ce poate deveni Europa in urmatorii 20 de ani daca procesul de dezindustrializare va continua in favoarea Asiei". Punct!

#Isar investitori straini Romania, #investitii straine romania 2012, #afaceri companii Romania , #Editorial