Minuni bananiere

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 00:26
5296 citiri
Minuni bananiere

Rezultatele de bilant contabil publicate de Ministerul Finantelor Publice au aratat ca de departe cea mai profitabila companie din Romania este una numita "American... " si nu mai stiu cum, inscrisa la o adresa de oameni nevoiasi dintr-un sat din judetul Brasov, care a inregistrat, in plina criza, o cifra de afaceri de aproape 4 miliarde euro in echivalent si care a reusit performanta sa aiba un profit egal cu cifra de afaceri!

Si nu numai ca nu a platit nimic ca impozit pe profit, deoarece chipurile nu face decat sa colecteze in conturile sale dividende obtinute de la niste companii din alte tari (care, potrivit unor reglementari din Uniunea Europeana, nu ar putea fi taxate, caci ar insemna o dubla impunere), dar nu a platit nici macar vreun impozit in general pentru ca n-are de fapt nici un salariat!

Autoritatile se incurca in explicarea acestei minuni si, ce sa mai vorbim, in legatura cu instrumentarea interna si internationala a cazului.

Singura decizie a fost luata de Institutul National de Statistica de a nu include deocamdata minunea cu pricina in PIB, considerand-o de fapt o anomalie.

Dar nu se stie daca pana la urma ii va permite FMI sa ramana la decizia respectiva, caci este vorba de vreo 3% din PIB si, incluzand-o, s-ar putea arata chiar ca Romania a iesit din recesiune!

Nu este insa singura minune din Romania! Circa un miliard de euro cifra de afaceri realizeaza in Romania trei multinationale din domeniul comercializarii cerealelor.

Oficial, acestea exporta grau si porumb din Romania in reteaua lor comerciala internationala si aduc in Romania seminte si substante impotriva daunatorilor.

Dar multi le suspecteaza si de implicare in expedieri ca exporturi si reintoarceri ca importuri de cereale in scopuri evazioniste in plata TVA.

Performantele lor de profit net sunt exceptionale si pentru ca, pur si simplu, activitatea lor, constand mai mult intr-un du-te-vino de hartii, este derulata doar cu vreo 200 de angajati, impozitele pe forta de munca fiind absolut derizorii fata de cifra de afaceri.

Problema este ca, in materie de profit realizat prin ocupari derizorii de forta de munca la cifre de afaceri fabuloase, alti doi campioni straini in Romania sunt chiar cei mai mari investitori straini in productie in Romania, respectiv tocmai cei dati intotdeauna de exemplu pentru implicarea productiva in Romania, ce mai tura-vura, cei prezentati ca icoanele investitorilor straini: Renault si Nokia!

Caci, din pacate, prin productie alti investitori straini nu prea gasesti, ei misunand doar prin retail si sistemul financiar-bancar.

Ei, bine, sa se stie insa ca onor trustul Renault isi deruleaza afacerile din Romania spre strainatate si cele din strainatate spre Romania printr-un SRL care realizeaza o cifra de afaceri de aproape jumatate de miliard de euro cu un singur angajat!

Si sa se mai stie ca onor minunata companie Nokia, perla Clujului, obtine o cifra de afaceri anuala de peste un miliard de euro platind salarii de numai 22 milioane euro, cheltuielile cu forta de munca reprezentand doar 2% in cheltuielile totale.

Iata de ce a venit Nokia in Romania, acceptand si sa plateasca sute de milioane de euro daune Germaniei, de unde s-a relocat. Problema este cu ce se alege Romania din astfel de implicari ale capitalului strain. Evident, numai cu ponoase!

Nici nu s-ar putea altfel la asemenea rate fabuloase de profit pentru firmele straine si la asemenea rate derizorii de ocupare de catre ele a fortei de munca din Romania!

Calcule indirecte - caci, vai!, institutiile abilitate din Romania nu fac asemenea statistici ca nu cumva sa se supere stapanul! - arata ca, la nivel de ansamblu, capitalul strain realizeaza intre o treime si doua cincimi din cifra totala de afaceri a firmelor inscrise in Romania, ocupand insa numai 15-16% din forta de munca. Mai marea eficienta a capitalului strain este doar o fateta a problemei, si nu cea principala.

Cealalta fateta, de esenta, este ca 85% din ocuparea fortei de munca din Romania cade in sarcina jerpelitului capital autohton, care insa, in mod obiectiv, aspira si el la ceea ce vede la stapan. Nici nu-i de mirare ca lucrurile merg cum merg, adica din rau in mai rau!

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#banainera, #criza, #ilie, #minuni, #nokia, #profit, #renault, #serbanescu , #Editorial