Mort fiind, nu te mai poate speria nimic

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 23:39
4003 citiri
Mort fiind, nu te mai poate speria nimic

Cand, de curand, parea ca arcul puterii se dadea peste cap sa inainteze misiunii FMI tot soiul de propuneri care de care mai revolutionare pentru a misca economia (precum reducerea cotei unice, scaderea contributiilor sociale sau majorarea semnificativa a salariului minim), ba se mai incerca si un fel de fortare a mainii FMI cu votarea in parlament, s-a zis din greseala, a unei legi care sa reduca TVA la alimente de baza si sa ridice pragul in care pensiile sa nu mai fie impozitate, BNR a venit public cu un mesaj taios: nu este admisibila incoerenta in politica, fiind incalificabil ca, la numai cateva luni de la marirea TVA si declansarea unui program de austeritate pentru bugetari, politicienii, inca inainte ca aceste masuri sa-si faca efectele, sa lanseze public reduceri de TVA si de alte impozite ca solutie a iesirii din criza! Si, s-a adaugat, ca orice incoerenta este platita, indeosebi prin scumpirea accesului la creditul international. 

Pana aici totul este in regula! Daca ai apucat-o pe o anumita cale, o urmezi!

Nu se pune problema de a o tine chiar daca se dovedeste a fi gresita, dar nu poti totusi schimba totul de pe o noapte pe alta si apoi din nou de pe o alta noapte pe o alta noapte!

Mai ales ca toate masurile avute in vedere reprezentau mai mult schimbari de dragul schimbarii si in realitate nu ar fi schimbat mare lucru.

Coborarea cotei unice nu ar fi adus investitorii straini salvatori, caci in calculele lor cantareau mai greu alte considerente, in frunte de pilda cu lipsa infrastructurii. Si pana la efectele considerate benefice, ar fi adus, alaturi de reducerea contributiilor sociale, si mai putini bani la buget, intr-un moment grav al acestuia.

Diminuarea TVA la alimente ar fi facut absolut acelasi lucru, fara ca, mai mult ca sigur, sa se regaseasca intr-o scadere a preturilor la consumator.

Iar neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar fi fost chiar o prosteala: ar fi marit nejustificat gaura de resurse din sistemul de pensii fara a fi ajutat cu absolut nimic pe pensionarii cu venituri mici, caci pensiile sub 1.000 de lei sunt deja neimpozitate. Asa ca, tinand cont de toate acestea, BNR avea dreptate.

Problema a venit de aici incolo, caci BNR nu s-a multumit sa taxeze respectivele inconsecvente ale politicienilor, ci, vorbind in clar despre incurcaturile pe care acestea le fac politicilor proprii, a amenintat cu retorsiuni.

Iata ce ne-a spus d-l Isarescu: "Cresterea TVA de la 19% la 24% a provocat un mare soc. A perturbat ciclul economic.

Ne-a intrerupt noua, BNR, un intreg ciclu de reducere a dobanzii si asta nu e o chestie de joaca, sa ai o anumita predictibilitate, o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal.

Ca sa apara riscul sa inversezi trendul datorita cresterii inflatiei care apare dupa o asemenea masura".

Adica, ne asteapta o inasprire a politicii monetare.

Pai, realitatea ne spune scurt pe doi ca exista 8-9 puncte procentuale marja la creditare pe piata romaneasca, ocupata practic doar de banci straine! Despre dezvoltare in asemenea conditii - o poveste!

Interpretarea insa a unei asemenea marje ca un succes al politicilor BNR nu poate decat sa starneasca zambete amare.

Poate o fi dorit BNR sa duca dobanzile in jos, dar bancile (toate straine) din parohia sa au facut tot ce au vrut ele, de fapt ceea ce li s-a spus din afara! Iar in legatura cu amenintarea ca ne poate fi si mai rau, putem sa-i spunem d-lui Isarescu nimic altceva ca n-are pur si simplu cu ce sa ne ameninte: economia este deja terminata!

Inasprirea de catre BNR a politicii monetare prin impingerea dobanzilor in sus spre a combate recrudescenta inflatiei oricum nu va mai avea nici un efect, pacientul fiind deja mort. Iar bancile straine urmand sa ramana singure si fericite cu marjele lor splendide si fara o economie care le-a deranjat profund pana au bagat-o in mormant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#banci, #bnr, #fmi, #ilie serbanescu, #mugur isarescu, #tva , #Editorial