Nu 38 din 500, ci 1 (unul) din 38!

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 11:41
2635 citiri
Nu 38 din 500, ci 1 (unul) din 38!

Ca in fiecare an, marea companie de audit Deloitte publica un clasament al celor mai importanti 500 jucatori economici din Europa Centrala si de Est. Anul acesta clasamentul, intocmit dupa cifra de afaceri, evidentiaza si schimbarile determinate de criza. Schimbarile s-ar putea spune sunt minore, ceea ce era de asteptat, caci marii jucatori nu puteau ramane decat aceiasi. 

Din primii 500, un numar de 38 sunt inscrisi juridic in Romania. Din pacate, concluzia studiului Deloitte ce insoteste clasamentul - concluzie impartasita, si mai din pacate, de publicatii de business din Romania - este ca 38 de companii "romanesti" se lupta sa-si faca loc in regiune si chiar reusesc.

Ba, ducandu-se la absurd interpretarea aceasta cu totul fara fundament, ni se spune ca Romania si-a sporit "reprezentarea", caci in clasamentul pe anul anterior erau doar 33 de companii inscrise juridic in Romania intre primele 500, iar cota lor era de numai 6%, fata de 8% la cat a crescut.

Punerea unui semn de egalitate intre o companie inscrisa juridic in Romania si o companie "romaneasca" este abuziva si cu totul netemeinica.

O filiala inscrisa juridic in Romania apartinand unei multionationale nu este mai putin multinationala decat mama ei si, oricum, nu devine "romaneasca" nici in cuget si simtiri si nici din punctul de vedere al capitalului, deciziei si distributiei profitului.

De altfel, in general, o firma cu capital strain inscrisa juridic intr-o tara nu devine, prin simpla inscriere juridica aici, o "reprezentanta" a acesteia.

Cine din zona sau de aiurea percepe, de pilda, Nokia Romania sau Metro Romania sau Carrefour Romania ca reprezentand Romania? Si cu atat mai putin, o companie cu capital strain nu devine prin simpla inscriere juridica in Romania un factor de promovare a Romaniei sau de dezvoltare a acesteia.

In regula jocului este ca o companie straina sa vina intr-o tara spre a face profit, si anume, mai rapid, mai mult si mai lejer (caci de aceea vine) decat in tara de origine!

Pentru acest scop, intersele ei, care sunt in intregime cele ale actionarilor, pot diferi substantial de cele ale tarii-gazda, deciziile, care sunt in ultima instanta ale actionarilor, pot fi total divergente de cele care ar viza dezvoltarea tarii-gazda.

La fel, in cazul distributiei profiturilor obtinute. Sa nu mai insistam asupra altor argumente! Lucrurile sunt clare! Companiile straine si ponderea lor intr-o economie pot fi repere pentru gradul de deschidere externa a tarii in cauza sau pentru gradul ei de dependenta fata de capitalul strain, dar in nici un caz nu pentru pozitionarea economica in sine a acelei tari in ierarhii zonale, regionale sau internationale.

Romania nu se poate legitima international nici cu Dacia, nici cu Petrom, nici cu Arcelor Mittal Galati si nici cu liota de Metro-uri si Carrefour-uri care au confiscat retailul din Romania.

Si bineinteles, nici cu bancile din Romania care toate sunt de fapt straine. Dacia trece doar cu numele ca o marca romaneasca.

Este o simpla masina construita in Romania de o multinationala franceza. A legitima Romania cu Dacia este o pura aiureala! A prezenta deliberat pozitiile internationale ale unor firme straine implicate in Romania drept pozitionari economice zonale sau internationale ale Romaniei este o mare prosteala!

Se induc imagini false, fara vreo legatura cu realitatile. Este de ajuns a vedea despre ce este concret vorba in cazul celor 38 de companii din Romania care "se lupta pentru un loc intre primele 500 de companii din Europa Centrala si de Est".

Ca in povestea cu cei zece negri mititei, la o analiza atenta nu sunt 38 de companii, ci doar 7. Doar 7 sunt romanesti! Celelalte 31 sunt de fapt companii straine care nu au legatura cu Romania decat faptul ca sunt inscrise juridic aici.

Aceasta este adevarata fata a prezentului. Si din cele sapte, 6 sunt de stat, semn ca daca a mai rezistat careva din Romania in competitie cu capitalul strain a fost capitalul public, caci capitalul privat romanesc este minunat, dar lipseste aproape cu desavarsire! O companie privata romaneasca - atat, una! - se afla de fapt intre primele 500 din zona Europei Centrale si de Est! Cat priveste viitorul, acesta va arata mai rau, si nu mai bine.

Din cele 7 companii, 5 sunt din energie, pe cale, unele deja pregatite, de a fi matrasite catre capitalul strain! Pentru a parodia o bine cunoscuta zicere postdecembrista: viitorul suna ca dracu'! 

#ilie serbanescu, #multinationale, #retail, #romania clasament companii, #studiu deloitte , #Editorial