O tara fara economie este in afara logicii economice

Duminica, 07 August 2011, ora 23:20
3872 citiri
O tara fara economie este in afara logicii economice

Dintr-o relatare a unui important ziar economic am aflat ca, in cadrul unui seminar desfasurat pe tema modului in care Romania poate reduce decalajele fata de Europa, Bogdan Murgescu, istoric al economiei, profesor la Universitatea din Bucuresti, a subliniat ca sanse de a se recupera decalajele este posibil sa existe, dar cu conditia sa se constientizeze ca avantajul costului redus al fortei de munca va fi pierdut pe masura ce decalajele se vor micsora. 

Iata citatul din d-l Bogdan Murgescu: "Sa ajungi de la 40% din media PIB-ului UE (cat este in prezent) la 60% este o mare realizare. Dar dupa? Aceasta este marea provocare pentru ca pierzi avantajul fortei de munca ieftine si trebuie sa te concentrezi pe realizarea unor lucruri cu valoare adaugata mai mare".

Foarte corect! Perfect logic din punct de vedere teoretic, strict pragmatic pentru abordarile din practica economica!

Numai ca intrebarea ar fi cat se potrivesc Romaniei aceste asertiuni! Desi constituie o realitate a decalajelor economice, nu este deloc sigur ca salariile scazute din tarile slab dezvoltate ar reprezenta vreun avantaj in sine sau macar vreunul in recuperarea decalajelor.

Mai degraba, salariile mici se opun acestei recuperari. Fiind un factor de descurajare a muncii, cantoneaza tara exclusiv in activitati cu valoare adaugata slaba si, insemnand de fapt o piata restransa, creeaza un blocaj pe calea dezvoltarii.

Oricum, in cazul Romaniei, lucrurile stau rau de tot din aceste puncte de vedere. Prin apartenenta la UE, salariile mici videaza pur si simplu tara de ceea ce are mai bun din forta de munca, fapt ce accentueaza toate inconvenientele salariilor mici.

Tara este tratata tocmai din aceste motive ca o anexa bananiera a UE. Nu intamplator a fost supusa unui experiment de sclavagizare a relatiilor de munca, prin fortarea noului Cod al Muncii, a carui existenta va duce de altfel la o scadere generalizata a salariilor si asa mici din tara.

In plus, sa nu ignoram efectele dramatice ale prostelii care domina in clasa politica din Romania ca mentinerea unor salarii mici este o conditie a atractivitatii tarii pentru investitorii strani.

Asa ca, daca se considera salariile mici un avantaj, Romania nu are nici curand, nici intr-o perspectiva previzibila nesansa de a pierde cumva acest avantaj! Va putea muri cu el de gat!

Caci nu va reusi sa reduca in nici un fel decalajele, printre altele exact din acest motiv!

Chiar si trecerea pragului de 60% decalaj fata de media europeana poate fi intrezarita doar la Pastele cailor! Asa ca marea provocare pe care prof. Murgescu o vede dupa trecerea acestui prag nu pare a se contura ca o amenintare concreta!

Certitudinea unor asemenea perspective este data insa nu doar de previzibilitatea mentinerii unor niveluri scazute ale salariilor, ci si de improbabilitatea totala a trecerii, cerute firesc de prof. Murgescu, de la activitati cu valoare adaugata slaba la activitati cu valoare adaugata mai inalta!

Cine sa faca aceasta mutatie?! Statul?! Acesta este deja ca si falit si va fi intr-o situatie mereu si mereu mai grea, dupa ce a fost pus sa preia in contul sau (deci al contribuabililor) finantarea pe piata in locul bancilor straine si companiilor nebancare straine care n-au mai vrut sa-si rostogoleasca datoriile lor pe termen scurt catre strainatate!

Atunci, poate capitalul privat romanesc?! Care a ramas cu zatul dupa ce i-a luat tot caimacul din economie capitalul strain! Sau sa asteptam mantuirea de la capitalul strain?!

Adica de la cel ce s-a cantonat economic in consum, iar putina productie pe care a luat-o in parohie restrangand-o la exploatari de resurse si activitati poluante si eliminand orice activitati cu valoare adaugata mai ridicata spre a face loc livrarilor din tarile de origine?!

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#bogdan murgescu, #economie, #forta de munca, #ilie serbanescu , #Editorial