Ostilitatile se vor declansa cand marii emergenti vor alege sa nu mai fie neutri

Miercuri, 01 August 2012, ora 19:16
2539 citiri
Ostilitatile se vor declansa cand marii emergenti vor alege sa nu mai fie neutri

Pentru ca Germania n-a acceptat sa contribuie la programul financiar de salvare a Greciei decat daca si investitorii financiari privati cu expunere pe titlurile guvernamentale grecesti vor suporta o pierdere, agentiile americane de rating au taxat aceasta salvare ca un "default" partial, fortand de fapt noi contributii din partea statelor din zona euro care sa fie asiguratoare pentru investitorii financiari privati.

Pe plan de ansamblu, presiunea inimaginabila a agentiilor de rating de depunctare a tuturor tarilor europene, fie sau nu din zona euro, vizeaza ca statele sa-si verse indatorarea asupra populatiei, spre a achita cineva nota de plata si a proteja astfel in continuare investitorii financiari privati.

Acestea sunt presiunile care tintesc indirect Germania, pentru ca aceasta nu poate fi deocamdata lovita, gratie stabilitatii ei financiare, cu arma principala a agentiilor de rating, adica depunctarea. Dar, din cauza depunctarilor, toti partenerii Germaniei au fost facuti varza, ingreunand sarcina Germaniei.

Estul este terci, iar Sudul, desi lovit mai putin sever de agentiile de rating, produce batai de cap mai mari Germaniei, din cauza impactului mai extins si mai profund prin dimensiune pe care il determina.

Exista si presiuni directe. Oficiali americani s-au deplasat personal in Europa spre a forta adoptarea unor mecanisme prezentate ca fiind de natura a salva euro si al caror scop nu este greu de depistat.

Se cere ca fondurile de salvare prevazute deja sa opereze direct, si nu prin intermediul statelor, din momentul in care sunt inzestrate cu resurse financiare asiguratorii, pentru a scoate de fapt statul german din mecanismul de aprobare, avizare, gestionare si dirijare a resurselor.

Cel mai important mecanism pentru scopul urmarit este asa-numita emisiune in comun de eurobonduri pe piete. In comun, adica de a se folosi garantiile pe care le ofera Germania, pentru a-i acoperi pe ceilalti membri din zona euro care stau prost.

Acesta ar fi doar primul pas. Prin implicarea nemijlocita a Germaniei si vulnerabilizarea in consecinta a pozitiilor ei, urmatorul pas ar fi depunctarea de catre agentiile de rating a emisiunilor comune de titluri si deci ajungerea la piedestalul Germaniei. Ar putea urma apoi sicanarea ei directa prin depunctare si supunerea ei.

Marea batalie este pe blocarea planului Merkel

Desi nimeni nu recunoaste, marea batalie este pe blocarea implementarii efective a planului Merkel de guvernanta fiscal-bugetara. Acest plan, la care Germania a obtinut o ampla aliniere europeana, ar insemna eliminarea deficitelor bugetare si, prin consecinta, scoaterea, intr-o proportie substantiala, a intregii Europe dintre clientii imprumutatorilor privati, asa-zisii "investitori" financiari, care din aceste imprumuturi catre altii, indeosebi catre state, traiesc!

Ingeunchiind "pietele", Germania ar incepe sa toace in dreapta si-n stanga!

Restul ar face timpul. Pe termen lung, gogoasa lacoma a capitalului financiar nu va putea rezista, in ciuda acapararii puterii in prezent de catre reprezentantii ei.

Razboiul in formula lui fizica nu va incepe totusi pana cand marii emergenti nu vor alege sa nu mai fie neutri. Organic, ar fi sa se indrepte impotriva Americii, singura care deocamdata ii opreste de a fi mai importanti decat sunt. Dar innodarea financiara cu dolarul si piata americana ii infrateste pentru moment mai mult cu America decat cu Germania.

De fapt, stau in expectativa, asteptand ca timpul sa erodeze imperiul american. Eroziune care se va produce inevitabl, prin dezarticularea verigii celei mai vulnerabile: angrenajul financiar.

Pentru scopurile lor pe termen lung de intronare la masa puterii, marilor emergenti le este chiar deranjanta Germania, cu viziunea ei de capitalism de productie, o Germanie care munceste din greu si disciplinat, fiindu-le dimpotriva folositoare America, rentierul ce taie acum cupoane financiare, dar care va fi scos automat din joc cand altii nu-i vor mai da cupoane de taiat!

#plan financiare salvare Europa, #plan salvare ue, #plan Merkel , #Editorial