Pana la paiul din ochiul altuia, vezi-ti barna din ochiul tau!

Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:01
3142 citiri
Pana la paiul din ochiul altuia, vezi-ti barna din ochiul tau!

Exista o tentatie comportamentala malefica si bineinteles contraproductiva in Romania de a arunca pe altii vini si explicatii. Campioni in aceasta privinta sunt politicienii, guvernul (vezi "greaua mostenire"!),BNR.

Asistam in perioada actuala la o demonstratie intr-o atare privinta din partea BNR care, in spiritul traditiei sale nedezmintite de a repudia orice culpa a politicilor proprii, cauta sa ne convinga cu subiect si predicat ca problemele actuale ale leului ar avea numai si numai cauze externe.

Minunata economie din Romania - minunata, caci vorba lui Caragiale, cam lipseste aproape cu desavarsire - n-ar avea nici o implicare, ci doar Grecia si euro, ceea ce este de un caraghioslac perfect, mai ales ca si pentru novici este observabil ca problemele sunt in raport chiar cu euro! Cele in raport cu dolarul ne facem si noi ca nu le vedem!

Fara a ignora cu ceva problemele din Grecia si impactul lor asupra intregii zone euro, exista cel putin doua cauze, interne get-beget, care nu pot trage decat in jos leul, indiferent de dorintele BNR si de comenzile externe pe care aceasta le are si le executa. Comanda externa, care ne spune "curs relativ fix indiferent de ciclul economic", ceea ce inseamna de fapt interdictia de a folosi cursul pentru ajustari cerute in caz de recesiune, spre a nu cumva atinge interesele bancilor straine! Si, deci, comutarea poverii ajustarii pe buget si politica fiscala, adica pe salariati, pensionari si contribuabili!

Pretul final este sufocarea economiei, cu toate consecintele corespondente, spre satisfactia bancilor straine ramase neatinse.

Comanda respectiva a fost transmisa de FMI in 2009 si a fost aplicata strict in perioada de varf a crizei. Economia cadea, leul statea breaz pe pozitie, in ciuda celor mai elementare corelatii care trebuie sa existe in economie si care se realizeaza intotdeauna prin acomodari ale cursului la mersul economiei, si nu ale economiei la mersul cursului valutar.

De trei ani leul este supraevaluat in mod artificial

De trei ani, leul este mentinut supraevaluat in mod artificial. Si, pentru ca cineva a trebuit evident sa plateasca aceasta extravaganta costisitoare, au facut-o salariatii prin taieri de salarii, pensionarii prin inghetari de pensii, contribuabilii prin majorari de impozite, indeosebi TVA.

Bancile straine, vinovate ca si detinatorii lor nesabuiti de creditele de consum angajate in perioada 2003-2008 - care adusesera economia in situatia nesustenabila prin dezechilibrele masive create si care cereau ajustari inevitabile - au fost protejate. Au platit mai nimic, in ciuda faptului ca au suspendat practic finantarea. A platit insa economia!

In timp ce au disparut circa 400.000 de IMM-uri si vreo 700.000 locuri de munca, bancile straine sunt bine mersi tot cele 40 cu care s-a intrat in criza! Asta asa, ca sa fie in clar nu numai in vorbe, ci si in cifre!

Venise de mult timpul sa inceteze lovirea pe mai departe a celor pusi sa plateasca ajustari in locul altora! Si acum reintregirea salariilor si rambursarea contributiilor de sanatate pentru pensionari ii rapesc d-lui Isarescu pe fraierii care au finantat supraevaluarea leului. Pana la impactul grecesc, hai sa vedem cum sta de fapt treaba in Romania!

Una peste alta, Isarescu nu prea mai are cum sa tina cursul din corelarea sa inevitabila si inextricabila cu situatia reala a economiei. Sustinerea in continuare a cursului ar fi o nebunie, la care chiar si Isarescu, in ciuda unor comenzi externe incalificabile, speram sa nu se incumete.

Pe de o parte, il asteapta scoaterea din buzunarele BNR - caci alt ban nu va exista in Romania - a vreo 4 miliarde euro pentru preluarea, in caz de iesire greceasca din zona euro, a activelor bancilor elene din Romania care nu sunt acoperite de depozite si au fost furnizate de transferuri din Grecia. Si ceea ce urmeaza, pe de alta parte, este si mai si!

Dupa ce trei ani de zile leul a fost sustinut cu intrarile din imprumutul-mamut de 20 miliarde euro de la FMI-UE, s-a pasit in perioada iesirilor in contul rambursarii, bineinteles cu dobanda, a acestui imprumut, din care pentru vreo jumatate responsabilitatea apartine BNR. Acomodarea leului cu situatia reala a economiei a devenit de neocolit. Si poate cu atat mai mult este necesara respectarea talcului vechiului proverb "pana la paiul din ochiul altuia, vezi-ti barna din ochiul tau".

#leu depreciere euro, #economie Romania criza, #Ilie Serbanescu editorial , #Editorial