Pensiile private: ori facultative, ori deloc

Joi, 11 Iunie 2009, ora 00:17
8437 citiri
Pensiile private: ori facultative, ori deloc

Grupul de Economie Aplicata – o structura privata de cercetari si previziuni economice – si centralele sindicale Cartel Afla si Blocul National Sindical au lansat o campanie de strangere a cel putin 100.000 de semnaturi, necesare pentru a se declansa procedurile de modificari legislative in domeniul pensiilor administrate privat (asa-numitul pilon doi) in sensul introducerii unui randament garantat la nivelul inflatiei. Este probabil cea mai ampla campanie de acest gen a societatii civile din Romania si in orice caz cea mai consistenta organizata vreodata. Miza este pe potriva!

Sa vedem concret despre ce este vorba. La „recomandarea“ – citeste mai bine comanda – Bancii Mondiale, politicienii din Romania au votat o lege abominabila, potrivit careia se organizeaza un sistem de pensii administrate privat din directionarea obligatorie a unei parti din contributiile pentru pensie catre niste fonduri de pensii, altele decat cel public, care sunt administrate privat.

Ideea ar fi ca o administrare privata ar fi mai eficienta decat cea publica si, dupa implinirea varstei de pensionare, participantii cotizanti ar urma sa se aleaga cu mai mult decat le-ar fi asigurat sistemul public de pensii. |n virtutea legii, deja o parte din contributiile pentru pensii a fost directionata catre niste fonduri care sunt administrate privat de o serie de societati (desigur toate straine) care au castigat licitatiile organizate in acest scop.

Sa nu ezitam a spune lucrurilor pe sleau. Este vorba de afacerea secolului! Timp de cel putin 20 de ani, niste firme private primesc bani de la contribuenti – atentie, obligati de statul roman! – si firmele respective n-au alta treaba decat de a plasa banii cu pricina, spre a le aduce profit lor si o remuneratie participantilor. Si, inca o data atentie, timp de cel putin 20 de ani aceste firme primesc bani, fac plasamente, dar nici o plata catre contribuenti! Trai nineaca!

Timp de cel putin doua decenii, cat nu faci nici o plata, poti deci sa prosperi si prost de-ai fi, in vreme ce aceia care ti-au bagat banii in buzunar afla daca se aleg si ei cu ceva din prosperitatea ta doar peste 20 de ani! Hai ca-i tare! Si, inca si mai rau, este vorba de o contributie obligatorie.

Caci, daca ar fi benevola – cum este in cazul schemei pensiilor private facultative –, ar fi altceva, fiecare fiind liber sa faca ce vrea cu banii lui, inclusiv sa-i lase pe altii sa-l praduiasca.

Iata un tip de asa-zisa afacere – impusa Romaniei, ca si altor tari, de catre Banca Mondiala –, o asa-zisa afacere dintre cele montate in favoarea capitalului privat international, prin care acesta face ravagii in tarile de tip bananier, fara sa indrazneasca insa a o promova prin tarile de origine (pensii private obligatorii nu exista ca atare in tarile occidentale). Una din afacerile din zona financiara care nu presupune munca, aport tehnologic si investitii, ci doar speculatii.

Unul din zecile de tipuri de asa-zise afaceri financiare care au dus la actuala criza financiara internationala, pentru care platesc oamenii de rand prin efectele grave ale acesteia asupra economiei reale!

Si toate acestea fara nici o garantie reala pentru contribuenti. Singura garantie e ca acestia se aleg cand ajung sa obtina plati doar cu ceea ce au contribuit, minus comisioanele de administrare. Adica, de fapt, cu mai nimic. |n timp ce administratorii s-au burdusit timp de decenii.

Ce cer initiatorii campaniei? O garantie minima – corespondenta macar cu acoperirea inflatiei. Caci ce mai reprezinta o suma din prezent peste 20 de ani de inflatie anuala chiar derizorie? Ce sa mai vorbim in cazul unor derapaje inflationiste, perfect posibile in conditii de criza sau catastrofe naturale!

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, care reuneste societatile de administrare a fondurilor, a sarit bineinteles in sus si face toate presiunile interne si externe posibile pentru a sabota initiativa societatii civile. Se pretinde ca asigurarea unui randament minim macar la concurenta inflatiei nu este posibila intr-o economie de piata si, oricum, n-ar putea-o garanta niste firme private cum sunt societatile de administrare.

Pai, tocmai asta este problema! Daca nu se poate, atunci la acest gen de administrare trebuie renuntat. Tocmai pentru ca nu se poate asigura nici o garantie pentru contribuentii obligati sa cotizeze decenii, sistemul trebuie desfiintat! Il organizam doar pentru a ingrasa niste speculanti financiari?! 

Intrucat, pe orice parte ai intoare lucrurile, despre speculatii financiare este vorba, caci doar nu se ara vreun teren sau se fabrica ceva!

Guvernul si Parlamentul Romaniei, daca se gandesc realmente la cetatenii romani care le sunt in parohie, ar trebui sa foloseasca prilejul amplului demers al societatii civile pentru a desfiinta schema pensiilor private obligatorii – fara a se mai incurca cu diferite amendamente –, daca insisi reprezentantii acestei scheme argumenteaza ca nu pot da garantii contribuentilor.

Mai ales ca schema, alimentandu-se de fapt din banii sistemului public de pensii, il poate duce rapid la dezastru pe cel din urma, care este si asa amenintat de fenomentul obiectiv al imbatranirii populatiei (ce creste numarul beneficiarilor si scade numarul contribuentilor).

Fenomen impotriva caruia, la o analiza atenta, schema pensiilor private obligatorii nu este de natura sa faca ceva, asa cum, din interese de jaf financiar, se pretinde!

#pensii, #private, #serbanescu , #Editorial