Pres in fata bancilor, o atitudine antieconomica!

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 00:40
4722 citiri
Pres in fata bancilor, o atitudine antieconomica!

Indiferent cum se va fi incheiat votarea in Parlament a ordonantei care urmarea reglementari noi in creditarea bancara si care in fond nu facea altceva decat sa transfere in legislatie niste prevederi dintr-o directiva a Comisiei Europene de la Bruxelles, bancile din Romania (practic toate straine) au mai dat o proba, de care nici nu mai era nevoie, privind obiectivul de fapt vizat de ele in Romania: profitul maxim, obtinut lejer, rapid si fara riscuri. 

Nimic de reprosat in aceasta privinta! Asta este regula jocului. Fiecare face nu ce vrea, ci ce poate! Si ce poate inseamna nu doar ceea ce este in stare, ci si ce este lasat de ceilalti sa faca! Oricum, niste banci straine nu pot avea alt scop decat profitul! Dezvoltarea tarii-gazda nu intra nici in atributiile, nici in obligatiile lor!

Deci, tara-gazda se alege de pe urma activitatii bancilor straine doar cu ceea ce deriva din ceea ce le lasa sa faca!

Probabil intr-o ratacire de aparare a clientilor locali, autoritatile guvernamentale de la Bucuresti au elaborat o ordonanta care cam intrecea litera directivei europene (in sensul ca se referea si la creditele pe rol, si nu doar la cele viitoare), iar bancile au contraatacat si, in urma unui puternic lobby (sustinut de aparatorul si avocatul lor in Romania, respectiv BNR), ceea ce a iesit din Parlament nu prea mai sti daca este in favoarea clientilor sau, dimpotriva, tocmai a bancilor.

Cei ce apeleaza la credite bancare se amageau insa in legatura cu faptul ca se vor fi ales cu ceva din aplicarea sa zicem favorabila lor a respectivei reglementari.

Postura lor oricum perdanta se afla, in esenta, in alta parte: in faptul ca se permite ca un credit sa fie construit cu marje fixe (citeste, cu profit sigur), indiferent de situatie, de categoria de credit si de tipul de dobanda (fixa sau variabila).

Asta inseamna ca riscul unei activitati prin sine de risc, cum este creditarea, este aruncat doar asupra clientului, in timp ce banca nu-si asuma de fapt nici un risc.

Intr-un mod si mai incriminatoriu pentru autoritatile guvernamentale si monetare din Romania, un asemenena lucru este posibil prin faptul ca acestea nu fac nimic impotriva cartelului bancar care asigura si consolideaza acest lucru, nepenalizand incalcarea de catre banci a normelor minime de concurenta loiala.

Asa se explica de ce bancile straine din Romania obtin profituri indiferent de conjunctura economica.

Acum, in plina criza in Romania, realizeaza profituri mai mici fata de perioada anterioara, dar nu pentru ca, in conditii de criza, marjele de profit ar fi scazut, cum ar fi normal, ci pentru ca aproape au incetat sa-si mai faca menirea, adica sa acorde credite!

Si mai grav, profiturile obtinute in general in Romania de catre subsdiarele bancare straine sunt mult superioare celor realizate de absolut aceleasi banci in tarile lor de origine.

Acolo insa nu sunt lasate sa faca ce vor pentru ca autoritatile, si monetare si guvernamentale, le dau peste mana.

E caraghios pur si simplu ca subsidiarele bancilor straine sa se laude cu profituri mai mari in Romania decat cele ale bancilor mama din tarile de origine, pentru ca, fiind vorba de absolut aceleasi banci, profituri mai mari nu inseamna altceva decat ca aici nu respecta aceleasi reguli ca dincolo!

Intr-o actiune tot atat de jenanta pe cat a fost de fara perdea, bancile straine din Romania s-au asigurat, din timp, fata de un ipotetic vot nefavorabil lor in Parlament in legatura cu mentionata ordonanta si au trecut, la unison, inca inainte de vot, la scumpirea masiva a tuturor categoriilor de credite in lei, spre a nu pierde cumva ceva din profiturile pe care continua sa le realizeze de-acum complet artificial, pentru ca provin din marje uriase impuse prin abuz de monopol, si nu din activitati bancare sporite.

Si fortand astfel si contractarea de credite in euro, in cazul carora castiga din riscul valutar lasat si acesta tot pe seama clientilor, mai ales in perspectiva devalorizarii inevitabile a leului din cauza situatiei economice si apropiatelor mari rambursari in contul imprumutului mamut de la FMI-UE, care depaseste jumatate din bugetul tarii.

Cum este posibil asa ceva? Este posibil pur si simplu pentru ca cele trei institutii care ar trebui sa faca ceva spre a apara clientii romani si Romania nu fac nimic.

Au lasat totul pe Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, care a facut ce a putut, anulandu-i insa apoi, la presiunile bancilor straine, si putinul pe care a indrazniut sa-l intreprinda.

Consiliul Concurentei se face ca nu vede ceea ce poate constata si Grivei - cartelul bancar strain in domeniul dobanzilor si comisioanelor pe seama clientilor - si intocmeste studii, in loc sa toarne de dimineata pana seara amenzi usturatoare pentru incalcarea regulilor minime de concurenta.

Probabil pentru a nu cumva supara stapanul - respectiv, capitalul strain, la mana cerberului caruia, adica FMI, a ajuns - guvernul zice ca problema este in parohia Bancii Nationale, spre a evita sa faca ceea ce poate si ar trebui sa faca: anume sa suprataxeze bancile, in fond in contul unor profituri realizate nu din activitate ci din abuzuri monopoliste, sau sa suspende prin lege creditul de consum, caci Romania are nevoie de creditare pentru productie si investitii si nu pentru consum, sau sa interzica creditul ipotecar in valuta (caci suntem in Romania si nu in alta parte si, in plus, astfel BNR ar putea prin devalorizarea leului sa incerce scaderea relativa a dobanzilor in sprijinul relansarii economiei).

De departe cea mai lamentabila este insa pozitia BNR: aceasta se multumeste sa constate ca marjele bancilor sunt prea mari, dar a tinut partea acestora in disputa publica si parlamentara asupra ordonantei amintite. Motivul invocat oficial te lasa perplex: le scad prea tare profiturile!

Hai, ca-i tare! Bancii Nationale a carei tari o fi apartinand aceasta motivatie?!

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#anpc, #banci, #oug, #profit, #straine , #Editorial