Preturi in top, salarii in coada: cum altfel in periferia coloniala?!

Luni, 28 Mai 2012, ora 08:01
3468 citiri
Preturi in top, salarii in coada: cum altfel in periferia coloniala?!

La cinci ani de apartenenta la UE, probabil cel mai important mecanism de extragere de seva economica din periferia Romania de catre centrul vest-european - respectiv preturile cvasiegale la salarii total inegale - "duduie" pur si simplu!

Evident, acest mecanism nu-l poate egala in eficienta in extractia de substanta economica de la periferie de catre centru pe cel al asa-numitelor "preturi de transfer", constand in esenta in suprafacturarea de catre multinationale a importurilor in Romania si dimpotriva subfacturarea exporturilor din Romania!

Acesta din urma opereaza insa masiv in toate raporturile centru-periferie, nu doar in UE. In schimb, mecanismul salarii-preturi, desi are de asemenea o anumita generalitate, este indeosebi specific UE, avand in vedere presiunile articulate ale centrului asupra preturilor de la periferie prin asa-numitele liberalizari pe care le pretinde in domeniu in numele "pietei unice".

Pierderile din Romania

Din pacate, ca o adevarata colonie ce a ajuns, Romania nu initiaza si efectueaza studii asupra impactului acestui mecanism - ca de altfel nici asupra celui al "preturilor de transfer" sau asupra celui al migratiei fortei de munca, bilantul apartenentei la UE fiind rezumat, in mod cu totul superficial, la raportul dintre contributia la bugetul UE si absorbtia fondurilor structurale de la UE. Acest raport - si el cu totul nefavorabil - lasa sa cada insa vina pe Romania insasi, a carei inabilitate de absorbtie a fondurilor europene ar explica raportul si bilantul net negativ de pana acum.

Totul ar fi pus insa intr-o alta lumina daca s-ar lua in considerare chiar si numai o evaluare sumara a transferurilor in mecanismul salarii-preturi, ca mecanism specific al UE, ceea ce ar scoate in evidenta pierderi nete de zeci de miliarde de euro anual de partea periferiei Romania si castiguri corespondente de partea centrului vest-european. Pierderi pentru Romania, fara a fi cumva de vina Romania! Pierderi care ar exista si daca in Romania ar fi o buna guvernare si daca Romania ar absorbi fondurile europene (despre care nu discutam acum si aici, dar care, in esenta, constituie si ele in sine un alt mecanism de extractie de substanta economica de la periferia estica de catre centrul vest-european).

Pierderi, cel putin in proportie de doua treimi "administrative" (liberalizari, reglementari, presiuni), si nu in sine economice! Exista desigur un fundament economic pe articulatia caruia opereaza acest mecanism preturi-salarii. Capitalul este cel mai mobil, iar forta de munca cel mai putin mobil factor de productie. Produsele zise exportabile/importabile isi generalizeaza rapid preturile, in timp ce produsele si serviciile neexportabile/neimportabile o fac cel mai lent, intrucat depind masiv de conditiile locale.

Din cauza comertului preponderent cu Vestul Europei, preturile la produsele industriale se aliniasera in Romania celor din centru inca inaintea aderarii la UE. Din cauza distrugerii agriculturii din Romania, dar si preluarii surplusurilor agroalimentare comunitare de catre Romania, transformata in anexa de consum, preturile la produsele agricole s-au aliniat celor din centru cu o viteza mult mai mare decat cea anticipata. Hipermarketurile si supermarketurile din centru, care au pus stapanire pe piata interna din Romania, au facut restul spre uniformizare. Si au presat spre cuprinderea in aria uniformizarii si a serviciilor neexportabile/neimportabile. Cu unele mici exceptii, preturile din periferia Romania sunt acum strict la nivelul celor din centrul vest-european.

Numai statisticile oficiale nu consemneaza clar acest fapt. Prin constructii statistice deliberate (indeosebi subponderari in total ale preturilor care cresc masiv si dimpotriva supraponderari ale preturilor care cresc doar putin), ritmul inflatiei in Romania a trecut in acesti ani ca ar fi scazut!

Presiuni uriase ca dimensiune si sordide ca efect fac la ora actuala companiile vest-europene, prin intermediul brokerilor lor FMI si Comisia de la Bruxelles, spre a fi lichidata, prin asa-numite liberalizari, ultima oaza de nivel mai scazut al preturilor din Romania, respectiv cea a preturilor la consumul de energie. Cu aceasta lichidare, nivelul de trai in Romania va fi dat si mai inapoi si, evident, consolidat la coada Europei! Consolidat odata cu statutul de colonie, Romaniei nemairamanandu-i altceva de facut decat sa-si contabilizeze saracia si excluziunea sociala in crestere. Preturile mai rezonabile la energie constitutiau singura explicatie a faptul ca romanii o duceau mai putin rau decat o arata nivelul execrabil al salariilor lor prin comparatie cu cele din centrul vest-european. Nici nu este de mirare ca centrul zdrobeste cu cizma aceasta exceptie!

Cele mai mici salarii din Europa

In tot acest timp, salariile in Romania au ramas de caruta. Oficial, se afla in chinga lipsei de productivitate a muncii. Argument economic greu de combatut! Numai ca bazele acestei argumentari sunt preluate de sustinatori ca axiome, indiferent daca sunt reale sau nu, si nu mai sunt discutate! Productivitatea muncii cui este luata in considerare? Cea din industrie! Candva, desigur, acest reper avea relevanta, dar, vai!, nu prea mai exista industrie! Si oricum nu romaneasca! Prin mecanismul "preturilor de transfer", valoarea adaugata produsa in Romania este mult subevaluata, dar, si la nivelul celei declarate oficial, studii ale PricewaterhouseCoopers arata fara echivoc ca multinationalele obtin in Romania de departe cel mai mare profit din Europa la fiecare dolar (sau euro) cheltuit cu salariile. Cum se impaca o asemenea stare de lucruri cu faptul ca in Romania exista nivelul cel mai mic al salariilor din Europa?!

In acesti ani de apartenenta la UE, care s-au suprapus peste perioada de criza economica, salariile au fost primele lovite direct de politicile antreprenoriale si guvernamentale pentru intreprinderea unor ajustari, care, chiar daca se impuneau, nu erau nicidecum cerute de vreo "vinovatie" a salariilor! Salariile au fost lovite pentru a nu pierde cumva ceva bancile straine si in general profiturile capitalului, care, nu intamplator intr-o perioada de criza, oricat au fost palmate, au inregistrat recorduri istorice. Cum se potrivesc, in aceasta perioada de criza, scaderea atat a salariilor, cat si in mod adiacent a consumului cu cresterea in continuare a preturilor? Pai, dupa normele arhiinvocatei economii de piata, nu prea se potrivesc! De aceea, menestrelii economiei de piata se incurca in arii rasuflate care suna dogit, oricat ar fi de sofisticate.

In schimb, pentru explicatia cea adevarata, se potrivesc! In coloniile de la periferie, preturile cresc si salariile scad, indeosebi in criza, spre indestularea centrului biruitor!

#salarii Romania, #editorial Ilie Serbanescu , #Editorial