"Republica OMV" nu-i doar o metafora!

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 23:32
7759 citiri
"Republica OMV" nu-i doar o metafora!

Inevitabilul - cum se spune - s-a produs! A fost nevoie insa de o scanteie. Aceasta a fost aruncata, la o conferinta pe teme de energie, de un reprezentant al OMV, compania cumparatoare a Petrom, care a spus ca ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie) nu poate fi neutra intrucat membrii ei se duc la aceeasi toaleta cu salariatii de la Hidroelectrica (societate de stat).

Reprezentantul acesteia din urma a explodat: "Sa nu lasam ca Romania sa ajunga o republica OMV"!

Dincolo de savoarea incidentului, era insa inevitabil ca reprezentantul uneia din companiile ramase romanesti din domeniul energetic sa ajunga sa amendeze la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, o realitate constientizata de mult, dar de care atatia, din motive numai si numai politice, s-au straduit sa nu vorbeasca de ea.

"Republica OMV" din Romania - despre asta a ajuns de fapt sa fie vorba! Aceasta companie straina care administeraza tot petrolul romanesc si jumatate din gazul natural romanesc a depasit orice limite comportamentale pentru tara gazda.

Faptele trimit din pacate la cele mai negre vremuri care au dus la explozia mondiala impotriva colonialismului. Statul roman a ajuns un fel de carpa de sters pe jos. Pentru a elimina orice interpretari, sa spunem clar de la inceput ca nu este vorba de vreun repros si nici macar de vreo cricita la adresa OMV!

Nu OMV s-a infiintat in Romania, ci i s-a oferit pe tava Romania de catre guvernul roman! Nu discutam acum si aici de ce! Si, oricum, OMV face aici nu ce vrea, ci ceea ce i se permite. Intr-o tara normala, la un asemenea comportament era de mult cu autorizatia de functionare retrasa!

Sa nu-i cerem insa sa faca in Romania ceea ce nu este treaba ei! Treaba ei este sa faca profit, nu sa dezvolte Romania!

OMV s-a varat in Romania in cadrul dezastruoasei campanii de aderare la Uniunea Europeana, care s-a desfasurat practic integral dupa formula "vreti aderarea, dati economia". Si economia, in frunte cu sistemul energetic, a fost data pe gratis cui s-a nimerit.

E drept, prea multi nici nu s-au inghesuit. Cedarea pozitiilor in domeniu ale statului roman catre OMV s-a facut in numele eficientizarii prin privatizare, care s-a dovedit, dupa cum era de asteptat, o biata baliverna, caci OMV era o clasica societate de stat, astfel ca totul a constituit un transfer de la statul roman la statul austriac.

O subevaluare jenanta a resurselor concesionate a caracterizat contractul. Care continua - de ce?! - sa ramana confidential! Tot ceea ce constituia datorie din trecut, dar si pierdere posibila in viitor a fost lasat in capul vanzatorului, adica al statului roman.

OMV este acum foc si para pe ANRE - si iata de ce spune ca membrii ei merg la aceeasi toaleta cu salariatii unor companii inca romanesti! -, pentru ca respectiva Autoritate nu da drumul la preturile de valorificare a gazelor din extractia interna pentru a ajunge, daca este posibil chiar imediat, la nivelul preturilor gazelor din import.

Cu alte cuvinte, ca pe ansamblu preturile gazului la consumator sa creasca de doua ori.

Si n-a avut pana in prezent cum sa forteze aceasta decizie, pentru ca, neexistand facilitati tehnice, gazul extras nu putea fi desfacut decat pe piata interna.

De-acum insa, de cand s-a construit conexiunea retelelor de gaze din Romania si Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, OMV va exporta gazele romanesti, de altfel de inalta calitate, si va lasa Romania sa tremure la iarna, desi subsolurile sale n-au secatuit inca.

Pentru a nu mai avea vreo problema cu statul roman, inca actionar la Petrom cu vreo 40%, OMV, desi pe cat detine ii ajunge pentru deciziile importante, a inventat o majorare de capital, pe care statul roman, aflat in dezastru financiar, nu are cum s-o onoreze, OMV declarandu-se insa interesata in preluarea partii ramase la statul roman.

Si, dupa ce a cantat de forma brandul Petrom, da semne dupa semne ca vrea sa renunte la el, spre a-i sterge orice urma. Nu mai vorbim de faptul ca, in plina criza, care a prabusit consumul de carburanti, OMV si-a folosit masiv pozitia oligopolista pe piata, pentru a mari preturile la pompa.

In 2009, preturile s-au dus cu 40% in sus, la un consum care s-a dus cu 10% in jos. Halal economie de piata! De fapt, gratie OMV, este vorba de o economie de stat, dar intr-un alt stat!

"Republica OMV" pare desigur o metafora, dar nu este doar o metafora. Este o realitate dura, pe care statul roman probabil nu o mai poate schimba, pentru simplul motiv ca statul roman i-a cedat OMV-ului exact resursele si instrumentele cu care sa mai poate face ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anre, #gaz, #hidroelectrica, #ilie, #omv, #petrom, #republica, #serbanescu , #Editorial