Vasalitatea se plateste

Joi, 30 Iunie 2011, ora 00:27
3351 citiri
Vasalitatea se plateste

Este lunga lista initiativelor - altfel laudabile - din programul economic al USL care nu au sanse de realizare pur si simplu pentru ca, din nu se stie ce motive, USL, in stabilirea unei diagnoze economice exacte si cuprinzatoare, nu ia in considerare realitatea peremptorie, indiferent daca aceasta ii place sau nu, anume ca decizia in axa majora a economiei apartine capitalului strain si ca, prin implicatie, statul roman nu prea mai poate face mare lucru, lipsindu-i parghiile, si aceasta oricat de minunate ar fi strategiile de schimbare pe care le-ar avea la dispozitie. 

USL constata triplarea datoriei publice in ultimii trei ani si pune acest fapt pe seama optiunii guvernului Boc care ar fi "imbratisat" cresterea pe datorie. USL ar putea spune eventual ca guvernului Boc i-a convenit recurgerea la indatorare, caci a putut astfel reduce mai putin nivelul de trai, dar nu ca a facut el aceasta alegere.

Este vorba de fapt de o cutuma in toata lumea zisa capitalista de a arunca oalele sparte de capitalul privat in capul statelor. De aici si criza datoriilor suverane.

Aplicarea mecanismului a venit in Romania ca o comanda externa executabila prin acordul cu FMI. Nesustenabilitatea situatiei fusese creata in urma consumului fara productie finantat prin credite de catre bancile straine.

Si, cand acestea au oprti finantarea, statul a fost pus de catre FMI sa inlocuiasca aceasta finantare disparuta cu una proprie, pe cheltuiala lui, din bani adusi de la FMI. Pe cheltuiala lui, adica a contribuabililor, salariatilor, pensionarilor! Bancile straine "s-au scos"!

Dar statul, adica toti cei anterior mentionati platesc deja si vor plati de-a pururi!

Ce propune USL?

Opreste sau nu morisca indatorarii?! Nu este prea clar! Caci de spus ceva limpede nu spune! Indirect, se deduce ca USL ar urma sa puna calus indatorarii, in masura in care vorbeste de plafonarea imprumuturilor guvernamentale de pe piata interna si de orientarea imprumuturilor externe doar pentru investitii.

Pai, cum ar putea opri aceasta morisca a indatorarii, care este invartita de capitalul strain tocmai pentru o inlantuire a debitorului prin adancirea ei in cerc vicios?!

Singura masura propusa de USL si controlabila de catre guvernarea de la Bucuresti ar fi reducerea cu 50% a achizitiilor publice de bunuri si servicii.

In rest, totul (de la bancile de pe piata interna la conditiile externe si interesele capitalului strain dirijate prin FMI sau CE) este in afara controlului guvernului roman, oricare ar fi acela.

De altminteri, prin reducerea cu 50% a achizitiilor publice de bunuri si servicii, greu realizabila in practica, dar macar controlabila, nu se va putea asigura plata sistematica a pensiilor si salariilor fara apel la imprumuturi. Pur si simplu, pentru ca, asa cum observa chiar programul USL, s-a ajuns la situatia de a se contracta noi datorii doar pentru a se plati datoriile vechi.

"Fara o crestere a maturitatii datoriei publice (adica o amanare a termenelor), vom avea de platit 11-12% din PIB in contul datoriilor in 2012-2015."

Este un citat din programul USL. Ar fi vorba de plati echivaland cu circa 30% din veniturile bugetare. Nu pot sa cred ca aceasta aritmetica va opera doar daca la carma va ramane guvernul Boc!

Nu pot fi atat de naivi cei de la USL incat sa creada cumva ca cineva din lumea larga a capitalului international va amana la plata banii pe care guvernul roman are sa-i ramburseze doar pentru ca la Bucuresti se schimba guvernarea! Asa ca, daca o treime din veniturile bugetare ajung sa mearga spre plata datoriilor, ce minunatii ar mai putea face guvernul roman, oricat de minunat ar fi acesta?!

Insesi proiectele din domeniul fiscalitatii ar trebui judecate prin prisma acestui impact terifiant al indatorarii publice. Evident, un subiect prea complex pentru a nu i se acorda o abordare aparte. USL ne spune ca va incuraja capitalul autohton! Hai ca-i tare!

Poate mai tare chiar decat ca va renegocia acordul cu FMI! Cum va incuraja capitalul autohton? Nu numai ca guvernul de la Bucuresti nu mai are parghii in acest sens, dar multinationalele si agenturile lor (CE, FMI, Banca Mondiala) se vor repezi cu represalii despre care USL se face ca ploua!

USL proiecteaza majorari de capital la CEC si Eximbank pentru a ajuta mediul de afaceri romanesc, in special IMM-urile.

USL uita insa ca aceste majorari au fost respinse in plina criza de insasi CE ca reprezentand ajutor de stat si aceasta in timp ce aceeasi institutie autoriza la vremea respectiva preluarile statale de sute de miliarde de euro in Vest, dezvaluind fara sa vrea, dar deosebit de pregnant, ca este pentru unii muma si pentru altii ciuma.

USL uita probabil acest episod dramatic, tocmai pentru ca nu vrea sa recunoasca realitatea ca Romania este din pacate o anexa bananiera a Uniunii Europene. USL vrea sa alinieze "la media europeana" redeventele incasate de stat ca urmare a concesiunii activelor statului. Aoleu!

Va fi mancata cu fulgi cu tot de catre OMV si alti bravi reprezentanti ai capitalului strain care au venit aici nu in Europa, ci in Africa! USL intentioneaza sa organizeze pietele agricole pentru a da o sansa producatorilor romani. Pai, cum fratilor, va puneti cu droaia de retailieri straini veniti aici la laptele si mierea oferite tocmai de absenta pietelor organizate?!

USL vrea sa suprataxeze tranzactiile speculative si sa aduca investitii din China si Rusia. Oameni buni, o sa va calce tramvaiul!

Editorial de Ilie Serbanescu 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#capital strain, #criza, #criza datorii suverane, #fmi, #guvern boc, #usl , #Editorial