Datoria lumii, in timp REAL: Cat trebuie sa platim ca sa stingem datoria Romaniei

Duminica, 14 August 2011, ora 20:11
3327 citiri
Datoria lumii, in timp REAL: Cat trebuie sa platim ca sa stingem datoria Romaniei

Cea mai indatorata natiune de pe glob este America. SUA are o datorie de 10 mii de miliarde de dolari, urmata de Germania, cu 2 mii de miliarde de dolari si de Grecia, cu 375 de miliarde de dolari. Faptul ca Romania este datoare este cunoscut de toti locuitorii tarii. Dar stii cu exactitate care este suma pe care o are de platit Romania?

Fiecare roman are de platit 2.500 de dolari, in timp ce un american are o datorie de 33.000 de dolari, potrivit unei aplicatii dezvoltate de The Economist, care calculeaza, in timp real, fiecare datorie a oricarui stat de pe glob.

La polul opus, cele mai putin indatorate state sunt cele din Asia si Africa. Printre tarile cu cele mai  mici datorii publice se numara Belarusul, cu o datorie de doar 2,8 miliarde de dolari, Azerbaidjan cu 2,2 miliarde de dolari sau Mali cu 2,5 miliarde de dolari.

Datoria publica a Romaniei se situeaza sub limita impusa de Tratatul de la Maastricht (60% din Produsul Intern Brut), fiind de 34,8% in prezent. Cu toate acestea, ritmul de crestere ingrijoreaza.

Urmareste in timp real datoria lumii.

Datoria publica a crescut cu aproape cinci puncte procentuale, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv anul trecut.

Analistii economici sustin ca un nivel mic al datoriei publice, ca pondere in Produsul Intern Brut, nu inseamna neaparat ca nu poti intra in incapacitate de plata.

In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, datoriile le-au facut bancile catre state si firme.

"Din dorinta de a face bani, sistemul financiar-bancar a dat imprumuturi care nu mai aveau sanse sa vina inapoi", spune Serbanescu, citat de Adevarul.

"Sunt tari in America Latina care au intrat in default cu o datorie publica de 20%", avertiza in urma cu un an Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#datoria lumii, #datorie publica, #datorie romani, #datorii, #sua , #stiri Ilie Serbanescu