Ilie Serbanescu: Majorarea tarifului la gaze si electricitate va duce la o crestere generala a preturilor

Joi, 26 Iunie 2008, ora 15:09
1289 citiri
Ilie Serbanescu: Majorarea tarifului la gaze si electricitate va duce la o crestere generala a preturilor

Odata cu majorarea pretului la gazele naturale si la energia electrica livrate pupulatiei, vor creste preturile la toate produsele si cu siguranta pana la sfarsitul anului va mai exista o majorare, considera analistul economic Ilie Serbanescu.

"Va creste factura pentru consumatorii captivi, casnici. Vor creste toate preturile acum. Iar pana la sfarsitul anului 2008, se vor mai scumpi, pentru ca monopolurile au cerut dublu. Statul nu are incotro si le va indeplini solicitarile. Mai cred totodata ca asta va insemna o crestere cu 1,5% a inflatiei, dar este o estimare proprie", a declarat joi pentru NewsIn analistul economic Ilie Serbanescu.


Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4, 4 %.


Noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON Gaz Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.


De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.