Ne vindem tara chinezilor?

Marti, 16 August 2011, ora 15:06
1687 citiri
Ne vindem tara chinezilor?

Pe fundalul unui Occident inglodat in datorii si fara dorinta de a face noi investitii, Romania s-a reorientat spre una din putinele tari cu o economie in crestere spectaculoasa, dar si cu dare de mana: China.

Oficialii romani, in frunte cu premierul Emil Boc, au discutat cu omologii chinezi, dar si cu membrii comunitatii de afaceri din aceasta tara, in ultimele zile, despre potentiale investitii ale Chinei in Romania, prin cadrul unor parteneriate public-private si nu numai.

De la energie la infrastructura si chiar turism, chinezii ar putea deveni investitori majori in toate aspectele economice esentiale ale Romaniei.

Ar putea reprezenta acest lucru o regandire a politicii economice a Romaniei, in cazul in care, in primul semestru, s-a inregistrat o crestere de doar 0,3 la suta (serie ajustata sezonier), iar, in unele din principalele piete de desfacere pentru noi, cum ar fi cea mai puternica economie europeana, Germania, s-a inregistrat o stagnare, in aceeasi perioada?

"Orice diversificare, mai ales in investitii, este salutara. In al doilea rand, chinezii sunt seriosi si cu multi bani in monentul de fata, asa ca nu poate sa fie decat bine", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Ilie Serbanescu.

"Ce se va concretiza, asta ramane de vazut. In orice caz, am impresia ca s-a depasit o neintelegere care exista.

Daca s-au testat, chiar daca nu la detaliu, asemenea proiecte, inseamna ca nu mai exista reticenta ca trecem la comunism daca folosim bani chinezi. Acum un an, se vorbea sa nu luam bani din China, pentru ca ne-ar pune conditii de precautie. Acum, daca am intors-o, e foarte bine, dupa parerea mea", a adaugat Serbanescu.

Citeste mai mult pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#china, #economie, #crestere economica , #stiri Ilie Serbanescu