Romania tot nu are guvern - economia, incotro?

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 13:17
1241 citiri
Romania tot nu are guvern - economia, incotro?

Respingerea Guvernului Lucian Croitoru nu are nici o influenta asupra acordului Romaniei cu Fondul Monetar International si a primirii - sau, mai degraba, amanarii - transei a treia din imprumutul international, potrivit unor analisti romani.

Pe de alta parte, altii cred ca, luand in considerare neacceptarea Guvernului propus de Croitoru de catre Parlament, Romania nu mai are nici o sansa sa primeasca banii in luna decembrie.

"Nu are nici o implicatie. Cu cat va intarzia mai mult transa, cu atat mai bine. De fapt, daca nu vine deloc este si mai bine", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Ilie Sarbanescu.

Potrivit spuselor sale, in acest mod, Guvernul, oricare ar fi el, va fi obligat sa taie cheltuielile, fara a se baza pe FMI pentru a face rost de banii necesari pentru plata salariilor si pensiilor.

"Daca nu vine transa, trebuie sa reduca salariile si pensiile. Nu se poate ca aceste obligatii sa fie platite din imprumuturi. Daca intra banii din imprumut si vor plati pensiile si salariile astfel, o vor face la neasfarsit si nu se vor face eforturi pentru reduceri", ne-a explicat Serbanescu.

In schimb, Andreea Vass, consilierul premierului interimar Emil Boc, respinge aceasta idee. "Este o prostie. Intrarea banilor de la Fondul Monetar International este conditionata de reducerea cheltuielilor bugetare", a declarat, pentru Ziare.com, Andreea Vass.

De unde vin banii, in lipsa transei de la FMI?

Potrivit consilierului premierului interimar, Romania mai poate spera la 2,5 miliarde de euro, din imprumutul international, din suma totala pe care ar fi trebuit s-o primim, de 3,5 miliarde de euro.

"Cu fiecare zi care trece pana la stabilirea unui nou Guvern cu drepturi depline, situatia financiara a Romaniei se depreciaza", ne-a spus Vass.

In acesta situatie, Guvernul trebuie sa se imprumute de la banci, pentru a acoperi deficitul bugetar.

"Deja, Romania a inceput sa se imprumute de pe piata bancara interna, la costuri mult mai mari decat imprumuturile de la FMI", a adaugat Vass.

Insa, potrivit lui Ilie Serbanescu, Guvernul nu ar trebui sa se imprumute de la banci, fiind nevoie de reducerea cheltuielilor si realocarea banilor.

"Trebuie facuta restructurarea in sectorul public. Sectorul privat si-a facut restructurarea, au fost dati afara vreo 200.000 de oameni, s-au redus salariile", ne-a explicat analistul economic.

Pe acelasi sistem, aparatul de stat ar trebui sa fie modificat.

"Trebuie taiat din alte parti, de exemplu, de la investitii, care oricum nu se fac. Ati vazut vreun kilometru de autostrada, vreo sala de sport sau vreo sala de spectacole noi? Nu. S-au facut doar smecherii. Banii erau pastrati pentru furturi. Trebuie luati de acolo si dati la pensii si salarii", ne-a spus Serbanescu.

Romanii vor suferi in continuare

Andreea Vass sustine ca, in ultimele trei luni din acest an, toate institutiile publice sunt supuse unui proces de reducere a cheltuielilor cu salariile de 15,5 procente lunar.

"In absenta unui cadru legislativ prin care angajatii sa ia cate zece zile de concediu fara plata, s-a recurs la niste note interne institutionale. Astfel, cu acordul salariatilor, s-au taiat bonusurile de conducere, sporurile, s-a amanat acordarea primelor de vacanta, pastrandu-se salariile de baza si sporurile de vechime si, bineinteles, fara sa fie afectate salariile mici", ne-a spus Vass.

In schimb, de la 1 ianuarie 2010, va incepe procesul de disponibilizare a 10.000 de persoane din aparatul de stat, prin eliminarea sau comasarea unor agentii.

Nu doar bugetarii vor fi afectati de lipsa banilor. Potrivit lui Ilie Serbanescu, leul se va deprecia in raport cu moneda unica europeana, chiar daca o estimare cu privire la nivelul acestei scaderi este greu de facut. Din acest motiv, vor fi afectate atat persoanele care au credite in euro, cat si mediul de afaceri.

Pe de alta parte, Vass nu crede ca leul se va deprecia in acest an si este mai ingrijorata din cauza faptului ca Banca Nationala a Romaniei a pastrat rata dobanzii de politica monetara la 8%.

"Mi s-a parut surprinzatoare decizia BNR de a mentine dobanda la 8%, ceea ce stagneaza ieftinirea creditelor, afectand, astfel, companiile si persoanele fizice", ne-a spus consilierul premierului Boc.

Potrivit spuselor sale, indiferent de directia in care ar fi distribuiti banii de la FMI, spre BNR sau Trezorerie, este important sa avem intrari de valuta in tara, pentru a nu exista presiuni asupra cursului.

"Cand intra banii in Trezorerie, e ca si cum ai pune un polonic intr-o oala de ciorba, totul se amesteca. Banii acopera deficitul bugetar, indiferent de faptul ca se fac investitii sau se platesc salarii si pensii", a incheiat Vass.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
#romania, #guvern, #economie, #croitoru , #stiri Ilie Serbanescu